GOD JUL

ReportageRedan igår började jag med förberedelserna. Jag la fram tomteluvan, vintertightsen och laddade kameran inför vad som komma skulle, jag kände mig faktiskt osedvanligt julpeppad!

Så i morse gav jag mig av i god tid för att hinna ta bussen över Västerbron och sen köra en smyguppvärmning innan jag skulle träffa de andra tomtarna utanför Zinkensdamms IP - men redan på busshållsplatsen här hemma träffade jag på två av deltagarna - Mia Thomsen och hennes dotter. Det slutade med att det inte blev någon mer uppvärmning än att vi jämförde sulor på skorna och våra tomteluvors funktionsmateriella kvalitéer.

På Zinken ramlade fler och fler tomtar in, och med de friska tolv minusgrader som hängde i luften så blev det en hel del snack om vintertights och handskar medan vi huttrandes stod och väntade in klockan och starten.

Tjugofyra tappra tomtar, den tjugofjärde december tjugohundratio, joggade iväg efter Ringvägen in mot söders mitt när klockan slagit start. Härligt ostämda morgonröster sjöng en hel repertoar av julsånger under tiden som gata efter gata passerades. Sista-minuten-shoppandes människor såg tämligen chockade (men glada) ut när ett stort led av rödklädda tomtar kom sjungandes brevid dem.

Under de tre år som just den här tomtejoggen har funnits så har det varit mellan 20-30 personer som sprungit med varje gång. Alla iförda någon typ av julplagg - minst tomteluva, och många med både skägg, lyktor, bjällror och mesta möjliga julutstyrsel. Hur lite man än gillar julen så är detta en skön start på den här speciella dagen. Man både får och ger en massa glädje!

Ringdansen kring den stora granen nere vid Gamla Stans kaj var definitivt väldigt uppskattad av både fotgängare, bussar, bilar och turistande människor. Vinkningar, tutande och pekande kan väl inte tolkas på annat sätt än som uppskattande gester?! Några fotande turister verkade dock tycka att de träffat på Sveriges knäppaste gäng med tomtar - och fyllde troligen hela sitt minneskort med bilder på de grodhoppande löparna i röda tights.

Nu - dags för återhämtning med julmust... Ha en skön julhelg!

Läs mer om tomtejoggen i Skatås här!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.