Foto: Maria Wiberg

Ultraintervaller - 8 x 10K

TräningHar du funderat på att testa ultra men inte riktigt vågat ge dig på sträckan? Med ultraintervallerna gör du det till din grej. Du vågar!

Upplägget är som gjort för att du ska klara det. En mil på en plats som du väljer själv. Spring hem mellan varven, ta en snabb dusch, käka något och slappa till nästa intervall drar igång. Med torra kläder, kanske andra skor och en lagom mätt mage blir nästa intervall en baggis. Sen samma visa igen, och igen, och igen. Du är ständigt på säker mark, det är nästan alltid nära hem – och efter första steget är det aldrig längre än 9,99 km kvar. Tänk dig, du springer aldrig mer än en mil. Inga problem!

Se bara till att du är förberedd, och redo för eventuella "bulor" på vägens gång. Ha mat och dryck färdigt, ha torra träningskläder framlagda så du slipper riva runt i garderoben. Du kommer troligen inte alls att vara sugen på att sticka iväg till affären för att införskaffa proviant när du väl börjat springa – så spar energin till löpningen och ha allt iordningsställt. Pauserna är till för vila, inte för att göra av med mer energi.

Ett annat tips är att bara fokusera på den intervall du håller på med för tillfället. Tänk inte på att du ska springa åtta mil, och att en del av dem kommer att köras brutalt tidigt eller mitt i natten. Fokus ligger på den enskilda milen. Du har inte 50, 60 eller 70 km kvar, du ska bara göra den milen som gäller där och då.

Förslagsvis kan du ha olika teman för de olika intervallerna. Kanske schlagertema med värsta bästa åttiotalsschlagerhitsen i öronen klockan 03 på natten? Eller bilbingo på dagen – hoppa högt och skrik Bingo! om du möter femton röda bilar under passet. Eller varför inte köra ett fartlekspass klockan 06 på morgonen?

Belöna dig själv mellan varven. Efter första milen kanske du får en smoothie, efter andra milen kanske det står en härlig frukost på menyn, tre avklarade mil genererar den där mössan du velat ha, fyra mil ger pasta med sås, fem mil ger cola med is, sex tillryggalagda mil ger en ny tröja, sju mil ger en massage och åtta mil ger dig den största äran av dem alla – du blir en fantastisk ultraintervallsmästarinna/-mästare!

Bilden kommer från mitt allra första ultrapass, 55 km mellan Hornstull och Järna i Stockholm. Jag hade sprungit 20 km en gång innan jag gav mig ut på detta - och jag älskade det. Du kanske också gör det.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.