Foto: Maria Wiberg

Med sikte på Premiärmilen

ReportagePremiärmilen var hennes allra första mil någonsin. En premiärmil på riktigt med andra ord. Nu på söndag 27 mars, går tävlingen i Stockholm, och Carina Borén är med igen.

Som många andra hade Carina sprungit lite till och från (mest från), under flera års tid, och ofta med blodsmak i munnen när en löptur väl blev av. Men under 2007 kom den där bekanta känslan som många av oss haft - "Nu! Den här gången kommer jag att fortsätta springa!"

Hon hittade ett träningsprogram och följde det passionerat. Det började med det enkla upplägget "1 minut gång, 1 minut jogg" - och så höll hon på i 15, 30, 45 minuter. Redan efter en månad ville hon testa sig själv och hittade Premiärmilen. Hon hade tre enkla mål:
"Orka hela vägen."
"Inte komma sist."
"Springa under 70 minuter."
Hon lyckades med alla tre sakerna och fick blodad tand.

Samma år avverkades en halvmara och sen har det fortsatt. Carina har fastnat för att springa riktigt långt. Inte så snabbt, men långt. Efter fyra års träning är hennes kropp redo för tuffare tempon, även på långa distanser. Det här året kommer Premiärmilen att köras som ett test inför kommande snabbhetsträning. Som en avstämning på var hon befinner sig nu och vad som behöver slipas på inför ett annat stort mål - Stockholm Marathon.

Men att springa 10 km är nervöst, tycker Carina. "Det blir tufft från början till slut." Det är det första milloppet hon springer på 1,5 år. Målet är dock klart. I år ska det gå under 55 minuter.
"Frågan är hur jag ska disponera loppet. Jag vet inte hur man gör på såna här distanser."

Vi fnissar lite åt tanken på att till och med uppvärmningen känns oklar.
"När ska den göras, hur lång tid innan, och hur lång sträcka ska jag köra? När jag kör mina vanliga (långa) pass ingår uppvärmningen i själva passet, så att behöva värma upp känns väldigt ovant!"

Förutom dessa små frågetecken så är Carina taggad till max. Målet ska uppfyllas.
"Några för få, men existerande snabbdistanspass och intervaller har gjort så jag fått upp farten på senaste tiden. Men det har varit svårt att ta sig ur komfortzonen. Den är lätt att hamna i en sån när man kör många långa och lugna pass."

Loppet går på söndag, och vi kommer att följa upp Carina under veckan som kommer. Fick hon ordning på sina funderingar, och hur disponerades loppet? Uppfylldes målet? Hon och 4000 andra löpare kommer att vara ett millopp klokare på söndag eftermiddag.

Carina räknar med vårvärme, så trekvartbyxorna är framtagna och snabbskorna är putsade. Vad skulle kunna gå fel?


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.