Med maran i sikte

TräningMed knappt en vecka kvar till ett av Sveriges största lopp börjar många fundera över alla detaljer kring loppet. Hur ska det gå? Hur kommer vädret att vara? Har jag tränat tillräckligt? Det mesta av jobbet är redan gjort, du är förmodligen i mycket bättre form än du själv tror! Nu återstår bara de sista detaljerna, kanske kan något av våra tips ge dig lite extra hjälp på vägen?

Ladda upp mentalt
Det viktigaste sista veckan är att ha pannbenet på plats. Träningen är redan gjord, nu gäller det att fylla på med positiva tankar, affirmationer och målbilder. Ställ in dig på att det kommer att bli tufft, du behöver vara mentalt förberedd när kroppen börjar säga ifrån. Ingen springer ett maratonlopp oberörd så se till att bestämma innan vad du ska tänka på när det blir slitigt. Kanske väntar sambon eller barnen på Stadion? Kanske har du lovat dig själv en kall öl vid målgång? Kanske går du mot ett personbästa? Bara du vet vad som kan trigga dig att fortsätta.

Håll dig till din plan
Bestäm innan vilket tempo du ska gå ut i, och när du eventuellt ska öka. Risken är annars stor att du dras med i hetsen vid start och bränner ut dig alldeles för tidigt. Att sätta en plan och hålla sig till den kan vara väldigt svårt men är ofta nödvändigt. Givetvis måste dagsformen också få styra men det är lätt hänt att du i adrenalinruschen missbedömer kroppens signaler.

Fyll på under tiden
Troligen har du övat på att äta och dricka på träning, så du vet vad som fungerar för dig. För att ha energi hela loppet gäller det att börja fylla på näring innan det är för sent. När dippen kommer tar det lång tid att piggna till igen, så bestäm innan när du ska börja fylla på, så kroppen orkar hela vägen. Glöm inte att också tillföra salter och mineraler, tex via sportdryck.

Vila dig i form
Träningen är gjord, du kan inte förbättra formen sista veckan. Ha tilltro till din kropp och att du tränat väl, sov lite extra nätterna innan, ät lite extra och våga ta det lugnt, så kroppen känns fräsch på tävlingsdagen. Du ska ha "spring i benen" dagarna innan loppet, då är du på rätt spår. Någon lätt jogg under veckan kan dock vara skönt för att få igång lite blodcirkulation. 

Välj beprövad utrustning
Att springa 42 kilometer med skavsår i armhålan eller blåsor mellan tårna är ingen hit. Använd skor och kläder som du testat på långa pass innan, och i liknande temperatur som på tävlingsdagen. Om du vet att du lätt får skavsår kan det vara en god idé att förebygga genom att tejpa eller sätta plåster på utsatta ställen. Kanske kan du även ta med dig ett extra plåster i fickan?

Kanske det viktigaste tipset av dem alla- ha roligt. Att springa maraton är en fantastisk upplevelse, en prestation du kommer att minnas för livet.

Jag önskar dig en magisk dag!  

1 kommentarer till artikeln

Sofia Thysell "The Angel"
1979 • göteborg
#1
28 maj 2012 - 22:41
Tack!!! *spikar ihop pannbenet*

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.