Gränslös clown på Varvet Foto: Marathonfoto

Välgörenhetslopp

ReportageÄr en relativt ny företeelse i Sverige. Runtom poppar det upp tävlingar där vinsterna går till välgörande ändamål. Utomlands är detta vanligare. Men här har ordningen varit en annan.

Traditionellt har alla pengar gått tillbaka till klubbarna och deras verksamhet. Visserligen kan man kanske kalla barn- och ungdomsidrott för välgörande ändamål men det som nu sker är nåt annat. Tendensen är intressant och vi har försökt lista några av dem.
Vi börjar med Varvet och Miljösprånget för att de är två olika exempel på samma sak. Varvet är storloppet som vågar tänka nytt och Miljösprånget det nystartade som har välgörenhet som ingång.

GöteborgsVarvet har i år en startgrupp öronmärkt för välgörenhet. Anmälningarna till denna grupp tickade in i lugn takt och i början av mars 2011 var de slut – totalt 2700 löpare hade då anmält sig i den speciella startgruppen. Varje löpare valde vid anmälan vilken av tre välgörenhetsorganisationer (Stadsmissionen, Barncancerfonden och Clowner utan Gränser) man ville skänka pengar (500 kr) till. Totalt har Varvslöparna i välgörenhetsgruppen på detta sätt skänkt 1,3 miljoner kronor.

Miljösprånget skjuter sitt första startskott på FN:s världsnaturdag i juni: "Vi tycker att miljön är viktig och vi vet att det är många som tycker likadant. I Miljösprånget 2011 går därför 30 procent av deltagarnas anmälningsavgifter till ett konkret och tydligt miljöprojekt." säger Hakim Belarbi som är en av grundarna.

Några andra lopp är:
Kistaloppet. "Kistaloppet är mer än en löptävling. Genom att ställa upp i Kistaloppet springer du inte enbart för dig själv utan även för den välgörenhetsorganisation du väljer att stödja. Av den startavgift du betalar för att springa Kistaloppet kommer 20 kr oavkortat att gå till den organisation du springer för."

Spring när du vill, och skänk 1 kr per kilometer till Cancerfonden.

Förra året samlades det in 65 000 till Hungerprojektet - i år satsar Running for change ännu högre enligt hemsidan. "Spring eller gå, bara du har kul! Distansen väljer du själv – 5 eller 10 km – runt vackra Hagaparken i Stockholm. Anmälningsavgiften är 250 kr och går oavkortat till välgörenhet."

Kanske inte världens hårdaste halvmarathon. "Vi hoppas på en riktigt trevlig dag för alla löpare, funktionärer och åskådare. Kom ihåg: Det viktigaste med "kanske inte världens hårdaste halvmarathon" är inte tävlingen, utan att Du är med i din takt och visar vem det är som bestämmer över ditt hjärta och dina ben. Dessutom går alla pengar från anmälningsavgifterna till välgörande ändamål."

Aidsloppet, spring för HIVet. "AIDS-Loppet är ett projekt som drivs ideellt av läkarstudenter från SCORA, IFMSA. Det är en årligen återkommande folkfest där du som deltagare får lyssna på spännande föredrag, mingla bland vänner och representanter från olika organisationer och framförallt – springa och sprida hälsa! Loppen är 5km och 10km långa och du tar sig fram på valfritt sätt. Det kostar 150kr att delta och avgiften går oavkortat till UNICEF."

Avslutningsvis frågar vi Mattias Grahn, GöteborgsVarvet, om responsen:
"Det har varit många positiva reaktioner på välgörenhetssatsningen. Det har varit en möjlighet att få tag i en startplats fast man varit sent ute – men det har också varit en möjlighet att göra en extra god sak i samband med sitt eget lopp. Flera löpare har faktiskt betalt in extra för att byta till välgörenhetsgruppen. Huvuddelen av startplatserna i välgörenhetsgruppen är köpta av privatpersoner. En satsning på välgörenhet i Sverige på detta sätt i samband med ett idrottsevenemang är unik".


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.