Camilla Larsson i mål efter en förkrossande seger. Foto: Peter Andrén

Kalmar Triathlon 2011

TräningDet är dax för Kalmar triathlon och 880 personer har anmält sig till de 3860m simning, de 18 milen på cykel och den avslutande maran. Vi kommer vara på plats och följa vad som händer från starten 7:00 till målet stänger 22:00.
Rapporteringen sker nedan.

7:10 staren har gått och alla simmarna är i vattnet. Snabbast ut är Erik Strand som planerar gå loss under simningen. Andra har inte lika bråttom och hinner vinka en sista gång innan den långa resan börjar. Med tanke på sträckan kan man förstå lugnet.

7:23 första simmaren ur vattnet. Erik strand är försten att ta vändan på stranden innan han dyker i igen för andra vändan.

7:26 Pontus Lindberg, förra årets tvåa ur vattnet och efter honom börjar tätna till.

7:30 är det första damerna uppe ur vattnet för varvning. Viktoria Gadd först och Ulrika Eriksson. Karin Edvinsson är tredje dam och efter henne blir det allt trängre i vattnet. Plaskandet från alla armar och ben stiger mäktigt mot oss på stranden.

7:51 Samtidigt som Erik strand lämnar vattnet för idag kan vi blicka ut över hela banan. Överallt är det simmare under den ca 2km långa sträckan. Ingenstans är det tomt. Slående är oxå hur tuff det ser ut för dem som har andra varvet kvar. Crawl växlas med bröstsim. Efter varvningen på land har det inte alla som brådskar ner igen.

7:53 Pontus är uppe

7:54 Börjar övriga efter en viss felsimning ner i spenaten innan uppgång rassla upp på land. Sist i detta gäng har vi även Ted Ås

8.07 Nu börjar det tätna i växlingsområdet. Ulrika Eriksson var snabbast iväg på cykeln och de första herrarna är iväg. Våtdräkter slits av och cykelkläderna dras på. Det mullrar av de täkta bakhjulen i första kurvan och hetsen och darrheten från simningen tävlar på kapp.

8:13 en kille går i vält på väg ut, suckar tar av sig hjälmen och får hjälp av sin flickvän(?) att få bakhjulet på plats igen.

8:35 Ännu ligger det simmare som har långt kvar i vattnet men de flesta är ute på cykeletappen nu. De 18 milen cykel körs på en 60km vändbana. Tre vändor på den innebär ut till vändpunkten efter tre mil å hem vilket ger publiken möjlighet att se dem upp till 6ggr ute på banan.

9:22 Erik Strand är först in på varvningen efter första 6 milsvaret på cykel.

9:28: Ted Ås och Pontus Linberg ligger lika vid första varvningen

9:29 Sista simmaren kliver trött men glad ur vattnet. Bara att gratulera efter en dryg 2,5 timmarsprestation.

9:32 Fredrik Carlén och Lars Mattson passerar och efter dem börjar det plocka på.

9:37 En trött men glad norrman är sisten ut i cykelspåret och därmed är simningen avslutad.

9:45. Ulrika Eriksson är första dam att varva cyklingen. Hon har därmed utökat sin ledning från förra växlingen.

9:52 Camilla Larsson passerar som andra dam och har kört in 10 minuter och klättrat från elfte till andraplatsen.

9:52 Även Viktoria Johansson går bra på cykeln och ligger nu trea.

10:13 Under tiden cyklist efter cyklist rullar förbi med knarrande frihjul kan vi passa på att berätta om regler för cykeletappen.
För att hålla cyklingen till ren tempokörning är det inte tillåtet att ligga i klunga. Därför har varje cyklist en tänkt box på 3x10 meter som är "fredad" för andra. Enda gången det är tillåtet att göra intrång i boxen är under omkörningar. Dessa skall då ske under 30 sek och efter att framhjulen passerat varandra är det upp till den bakre cyklisten att släppa upp den framförvarande.
Brott mot dessa regler kan bestraffas av domare längs vägen med s.k. stop´go där den som brutit mot regeln får svänga av på en anvisad plats. Här får man kliva av cykeln och ställa bägge fötter på höger sida, lyfta upp cykeln innan man får ge sig iväg. Ingen begränsning på antal stopp man kan få under en tävling.

10:58 Erik Strand behåller sin ledning trots att han vurpat under sitt andra varv. Svårt att säga vad den krävt men han ser varken skrapad eller skadad ut.

11:00 Ted Ås har kört ikapp 2,5 minuter på sitt andra varv. Hur mycket som beror på ledarens vurpa är svårt att säga men han håller riktigt jämn medelhastighet på de båda varven.

11:03 Pontus Lindberg som var jämn med Ted förra varvet har tappat 2,5 minuter och ligger nu trea

11:12 Nu väntar vi med spänning på elitdamerna. Ännu vet vi inte om Ulrika Eriksson håller undan för Camilla Larssons cykling.

11:29: Camilla Larsson swoschar förbi som ledare. Hon har även detta varv gått oerhört starkt med ett snitt på drygt 37 km/h

11:32 Ulrika Eriksson ligger nu tvåa men egentligen utan att ha tappat något i särskilt i tempo.

11:36 Viktoria Johansson passerar som tredje dam.

11:45 Värmen och vinden tilltar. Det känns (och är) länge sedan den svala simningen drog igång. Tittar man på atletherna så ser man att det nu börjar bli lite tyngre. Vsserligen grinar ingen illa ännu men man ser att t.ex snittet i cyklingen faller med minst en km/h under andra varvet. Ännu kan vi inte se om den tendensen även gäller de motionärer som går lite långsammare men det är svårt att tänka sig nåt annat efter snart fem timmars kämpande.

11:50 Skall vi kolla andra tendenser så är det uppenbart att de som är cyklstarka nu börjar plocka ordentligt. Frånsett Camilla och Ted så går Oscar Olsson (kört upp från 13 till 4:e plats) och Johan Lundin Söderlind (från 9:a till 5:a) bra. Skall bli spännande att se hur det även slår igenom i motionsklasserna

12:25 I väntan på att de första skall växla cykel mot löpning kollar vi lite på motionärerna som nu är inne för varvning ser vi att tendensen att tappa nåt kilometer i snittfart håller i sig på andra varvet. Vi önskardem all lycka till nu när det "bara" är ett varv kvar.

12:37 Ted kommer in för växling till löpning. Han har tagit det "lugnt" på sista varvet och är samlad men snabb i växlingen. Strax efter honom kommer Pontus Lindberg som oturligt nog faller när han skall kliva av cykeln. In skiljden det 31 sek och efter växlingen 41sek.

12.40 Erik strand växlar snabbast hittills och ligger nu 3,5 minuter efter.

12:50 Växlingsområdet är nu en riktig hetszon. Överallt springs det med cyklar och löparskor dras på. Dessa snabbsnöras med resorlösningar då vanlig snörning tar för lång tid

13:10 Camilla Larsson lämnar den starka cyklingen bakom sig och går ut i löpningen liksom många andramed syrefattiga ben. Steget är stappligt men det brukar reda upp sig efter några kilometers löpning.

13:17 Växlingen är ett stort moment i triathlon. Det är lätt att tänka att det inte gör så stor skillnad men då skall man minnas att 1 minut kan motsvara dryga 200 meters försprång i löpning. Att det är tufft att ta igen där är lätt att förstå. Därför ser man att de som lagt många timmar på träningen oxå är tränat på växlingarna. Våtdräkten dras av i löpsteget, cykelskorna får sitta kvar i pedalerna och för varje moment finns en given ritual.
Så i växlingsområdet är det lätt att se vem som är motionär eller ej. Skall man göra nån form av jämförelse så växlade herrarna (sim-cykel) på cirka 1:30 medans genomsnitts motionären växlar på ca. 4-6 min

13:20 ännu siktas ingen andra dam i växlingen(cykel-löp) men i herrklassen är det snortight mellan Ted och Pontus. Efter nästan 6h 30 minuter skiljer bara 25 sek och de håller ett snitttempo på 3:45!

13:23 Ulrika Eriksson växlar nu och ligger 13 minuter efter ledande Camilla. Nu återstår maran och om hon kan hämta något där.

13:24 Nu tätnar det. Det är inte annat än att fingrarna darrar lite över tangenterna. Pontus kom just in i ledningen efter en otroligt stark löpning första 14km (hela maran löps 3x14km vändor). Efter att ha legat 41 sek efter Ted ledde han nu med 44 sek!

13:42 Vi har nu 7 damer ute på löpningen samtidigt som Camilla passerar för första gången. Skall bli mycket spännande att se hur hennes tempo håller sig i förhållande till övriga.

13:54 Nu tänker de flesta löpning. Antingen har de redan börjat springa(250 herrar och 10 damer) eller så är de på väg in från sin sista 6 milare. För dem som ännu har det varvet kvar är det bara att imponeras över psyket det måste krävas att nu efter 7 timmar och stigande värme inte ger upp trots att ett varv cykel och en marathon återstår.

14:00 Ulrika Eriksson, Viktoria Johansson och Linda Eriksson ligger nu 14:06, 18:20 resp. 18:36 efter ledande Camilla

14:03 Pontus fortsätter att dra ifrån. Han leder nu med 2 min.

14:19 Camilla passerar efter 14 km och har nu två varv kvar. Steget bättre ut denna gång men tempo fallit vilket kan bero på vindförhållanderna.

14:30 För de som ännu är ute på cyklingen återstår nu två timmar för att hinna växla till maran. Dem som inte gjort det 16:30 anses inte klara sluttiden(22:00) och plockas då av banan.

14:35 I nästan exakt samma stund som siste man ger sig ut på 3:e(och sista) cykelvarvet kommer Pontus in för att ge sig ut på sitt sista varv löpning. Han går oerhört starkt och har, om han inte klappar igenom, segern i hamn.

14:40 Ted passerade som tvåa 4:47 efter ledaren och Erik Strand ligger trea med 8:34 upp. Kollar man sista etappen så går Erik snabbare än Ted

15:03 Solen steker och växlingsområdet är ett virrvar av folk. Det är nästan omöjligt att hålla koll på vem som gör vad i motionsklasserna. Men utan att tveka kan i erkänna att detta är fantastiskt roligt att följa. Med stela ben men ändå positiva miner löps det igenom. Frågan är om vi inte snackar om en riktig publiksport inom några år.

15:10 Pontus går på ännu starkare ut i medvinden. 3:53 tempo!! Han drygar därmed ut sin ledning. Med 7 km kvar leder han med 10:39

15:11 Erik Strand har nu gått om Ted och är tvåa!

15:13 Ted passerar som trea med 7 km kvar. Har tappat ordentligt i löpningen och håller nu 5:06 tempo och i motvinden hem kan det nog bli ännu tuffare.

15:27 Camilla ger sig ut på sitt sista varv

15:30 Pontus tilldöms 4 minuters väntan i straffboxen för att inte hämtat ny nummerlapp efter tillsägelse. Han lär ändå vinna men rekordet blir lidande.

15:34:36 Pontus tar emot kransen och går in som herrsegrare i årets SM i långdistans!

15:42:39 Erik Strand tar silver i sin debut trots en krasch på cyklingen och att gick ut som 3:a!

15:45:06 Ted Ås lyckas precis hålla undan för en betydligt piggare Björn Englund och kniper 3:e platsen 23 sek.

16:23 Ännu är det en strid ström cyklister som kommer in för att växla över till löpning. Skillnaderna är alltså mycket stora inom denna sport och som vanligt kan man undra vem som är mest heroisk. De som tränat så hårt att de redan är ombytta och klara eller de som fortfarande har 5h framför sig. Hur som helst är det omöjligt att inte imponeras.

16:34:44 Camilla tar e förkrossande seger. I mål säger hon att det gick betydligt bättre än hon vågat hoppas. Det är bara en månad sedan hon körde sist och var lite orolig : "Det var egentligen först vid sista vändningen med 7 km kvarsom jag såg att det skulle hålla."
Det månadsgamla perset löd 9:52 vilket hon alltså krossade redan idag.

17:00 Klockan är nu fem och de aktiva har varit ute i exakt 10h. Det är en enastående prestation i sig. Ändå så säger läkarteamet på plats att det är nu tävlingen verkligen börjar för de flesta. Nu börjar det bli länge sedan tröttheten var rimlig och nu handlar det för alla att ta sig igenom smärtan.

17:07:54 Linda Eriksson tar silvermedlajen i årets långdistans SM.

17:20:15 Ulrika Eriksson är tredje dam över mållinjen.

17:28 För en dryg halvlimme sedan gick siste cyklisten ut i löparspåret. Han var då aningens sen men lovade en stark mara och släpptes iväg. Han är nu påväg mot första 7km tiden. För att klara maxtiden måste han göra maran under 5:08h. Vi håller tummarna.

17:38 Under dagen har endast 20 herrar (av 614) brutit under simning och cykel. Bland damerna är det endast 3.
Kvar i spåret är nu 55 damer och 496 herrar. Mycket svett kvarstår alltså.

18:00 Vi snackar elva timmar men inte den elfte. Strömmen löpare in under målbågen är nu lika många som de som skall ut på ett eller två varv till. Måste krävas ett psyke av stål för att orka sig ut igen samtidigt som det överallt stapplar kring folk som är klara.

18:36 Solen är påväg ner och en behaglig svalka börjar lägga sig över Kalmar. Ännu återstår 3h 24 min kvar till målet stänger. Ingen löpare har mer än 28km(två varv) kvar nu och 420 herrar och 44 damer återstår därute.

19:04 Nu är det mycket stumma vader på löparna. Trodde man sett det mesta men mycket är så låst att man undrar hur det går att komma vidare. Kompressionstrumpor/calfs är snarare regel än undantag. Säkert gör de nytta men frågan är om den effekten känns igenom all stelhet.

19:24 Det glesnar i varvningen i samma takt som löpare efter löpare tas emot av nära och kära. Många gråter av lättnad och kramarna blir långvariga. Misstänker att det beror på lika delar glädje över att ses och tveksamhet över att stå på egna ben igen.

19:47 12 personer har ännu inte tagit sig ut på sista varvet. Nån av dem har mer än 7km dit. Sista passagen för dagen måste passeras 20:30. 7 km på 40 minuter efter snart 13 timmar ute kan bli ruggigt tufft.

19:53 Speakern har haft det tufft, under det senaste, att hinna med alla namn då det ibland knappt ens är 10 sek i snitt mellan målgångarna

20:06 En Jan Nilsson (muskelverket.se) byter tröja och varvar. Han är vid gott mod om att klara de sista 14km strax under 2h och därmed klara stopptiden. Frånsett honom kvarstår ett 100-tal löpare härute.

20:12 Knappa fem timmar efter att segraren gicki mål har vi nu den 500:de triatleten i mål

20:30 Varvningsområdet stängs och endast de som redan påbörjat sitt sista varv kommer kunna fortsätta. Därmed konstaterar vi att 63 herrar och 7 damer är kvar på banan.

20:33 Sista dam passerar sista vändpunkten och "bara" de sista 7km hem kvar.

20:54 41 herrar var på banan. 7 av dem har ännu inte hunnit vända hemåt. Alla 7 damer som är kvar är väntas hinna in i mål. Möjligen har en av dem brutit.

21:00 En timme återstår nu av årets SM i Triathlon-långdistans

21:14 Skymningen faller sakta medan Håkan Zehler och två andra gör upp på målrakan. Alla tre med stora leenden på läpparna.

21:23 Tidtagningssystemet var tvugna att byta uppkoppling varför de sista målgångarna inte syns just nu. De håller på att uppdatera så de kommer inom kort.

21:30 Sofia Holmén skriker av glädje de sista 100 metrarna.

21:37 Anders Wallin går imål på en allt mörkare upploppsraka

21:39 Kevin Gibbs är imål och vacklar lite på steget när han välförtjänt skall återlämna chipet.

21:44 Högtalaren spelar"just idag är jag stark" när två kamrater hand i hand går över mållinjen.

21:50 Med tio minuter kvar till stängning blir det ganska trångt under målbågen. Känns att de töjt ordenligt på reserverna för att hinna in.

21:51 Två löpare kvar på banan båda med mindre än kilometern kvar. De kommer hinna!?

21:54 Den förste av de två höjer ena armen i luften och under den andra armen bär han glädjestrålande sitt (knappt 1-åriga) barn. Strax efter kommer nummer två. Killen som för nästan 2 timmar sedan triumfatoriskt passerade oss övertygad om att han skulle hinna. Ett upplägg som alltså höll.

22:00 Med dryga 15 timmar framför tangenterna och tävlingen tackar vi Kalmar och alla triathleter för en fantastisk dag. Det var riktigt riktigt kul!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.