Löpning Kom igång 12 inlägg 6186 visningar

Kalmar Triathlon

1972 • Örebro
#1
14 februari 2009 - 08:32
Gilla
Hej! Jag undrar om det finns några som håller på med triathlon och kan dela med sig med lite träningstips! Jag har en plan att genomföra Kalmar Triathlon nästa år. Det gäller att vara ute i god tid. Förutsättningarna för mig just nu är att jag har börjat med löpning och simmning nyligen men har många mil i cykelsadeln. Fixar för tillfället milen på ca 50 min. Inte så imponerande men då har jag bara 6 löppass i kroppen. Det jag undrar är hur jag ska träna och framför allt hur mycket. Har inga problem med mycket träning och kan köra dubbelpass på helger. Tips tages emot tacksamt! Mathias
Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#2
14 februari 2009 kl 20:04
Gilla
Tjena. Vad glad jag blev när jag läste din tråd. Även jag har som plan att klippa Kalmar loppet om bara mina knä håller. Själv är jag en löpare som sedan 2 månade cyklat. Har en länk här till dig. En kille som brukar göra Kalmar loppet. Lycka till !
Mvh Jimmy, http://hem.bredband.net/triathlon/kondis.htmhttp://hem.bredband.net/triathlon/kondis.htm
1956 • PARTILLE
#3
14 februari 2009 kl 22:10
Gilla
Hej Mathias och Jimmy,
Beror på vad Du har för ambitioner. Skall Du ner mot 10-12 timmar måste Du träna väldigt systematisk. Men allmänt skall sägas att det ideala är att klämma in 2 pass varje vecka i varje gren (något som jag har lite svårt med och borde följa).
Vad gäller simning klarar Du Dig med bröstsim, men om Du kan crawla, så kommer Du att spara oerhört mycket på krafterna.
Jag skall starta för 4:e gången i sommar (bröt förra året) och jag är ingen snabb en precis. Senast det begav sig var 2005 och kom då in på 14 timmar 29 minuter.
Själv har jag satsat på att delta i arrangemang som är långa, typ ultralopp etc. Skövde 6h den 14 mars är ett utmärkt tillfälle att grunda. Den 28 mars arangeras Spinn Of Hope på olika ställen (se www.spinnofhope.se). Anmäl Dig och kör solo. Vitsen med dessa långa pass är att Du vänjer kroppen att hålla igång länge och lär känna hur Din kropp fungerar under sådan lång tid, samt hur Du skall äta och dricka. Sedan kan Du springa Mellsta ultra (12 timmars) en 9/5. Vad gäller simning utöver det jag sa i början, så skall Du så snart Du kan göra följande:
1. Simma i öppet vatten. Det kan gå meterhöga vågor i Kalmarsund och det är bra om man har tränat på detta. Det är dessutom svårare att navigera i öppet vatten. I bassäng är det lätt att följa den svarta linjen på botten. Sådana hjälpmedel har Du inte utomhus.
2. Vänj Dig att simma med våtdräkt. Kan kännas lite läbbigt första gången om man inte är van vid sådan.
Sedan är det en mycket bra genomkörare om Du genomför Vätternrundan och simmar i Vansbro.
3. Prova några triathlontävlingar i sommar. Börja med sprint och kör kanske en olympisk distans i slutet av säsongen. Detta för att lära känna sporten mer, hur Du gör i växlingsområdet, skapa Dina rutiner etc. Rekommenderas varmt. Det är lite att hålla reda på under en tävling.
4. Lägg in dubbelpass. Exempelvis att cykla först och springa sedan. Känn hur det känns att växla från cykel till löpning (tycker jag är den jobbigaste biten). Gör dessa pass längre och längre. Träna gärna på att gå från simning till cykling.
5. Försök hitta något ställe och simma där det är trångt och mycket folk. Så är det vid starten. Eller samla ihop några kompisar som kan träna lite masstart.
6. Boka boende i god tid (under hösten), det kan vara svårt att få tag i annars.
7. Med detta som grund kan Du åka på träningsläger med Jonas Colting och få mer handfast vägledning. Även Ted Ås kör ett läger på plats nere i Kalmar i juni. Kolla in på Kalmars hemsida, samt Colting och Ted Ås hemsida.
8. Det är inte heller fel att prova på en halv ironman nästa sommar (går en utanför Malmö ett par tre veckor innan). Perfekt genrep. Känner Du Dig mogen kan Du testa Tjörn i slutet av augusti i år.
Sedan gäller det att försöka hålla så mycket kontinuitet i det hela. Själv har jag planerat in. 3 ultror (Skövde, Tibro och Mellsta) samt en mara (Stockholm) innan Kalmar. Eventuellt blir det en till. Jag skall köra Vättern och kanske simma Vansbro.
Mer info hittar Du på:
Svenska triathlonförbundet: http://www.svensktriathlon.org/
Kalmars hemsida: http://www.kalmartri.com/
Coltings hemsida: http://www.colting.se/
Ted Ås hemsida: http://www.tedas.se/
På triathlonförbundets hemsida hittar Du även adresser till Triathlonklubbar.
Avslutningsvis kan jag säga att dagen i Kalmar kommer vara en dag full av livskvalité. Även om det är grymt jobbigt, så är det inte minst lika grymt roligt att köra den tävlingen. Spela Kentas låt: Just I Dag är jag stark. Den beskriver det hela och spelades mycket i Kalmar, förra gången jag var där.
Lycka till med träningen.
1956 • PARTILLE
#4
14 februari 2009 kl 22:11
Gilla
Glömde säga Jimmy att länken verkar inte funka.
1972 • Örebro
#5
15 februari 2009 kl 08:13
Gilla
Det är kul att höra att det finns andra som gillar att lida. Min ambition är att ta mig igenom. Det är klart att det är kul om det blir en hygglig tid. Men jag tror att man måste vara realistisk och att ta sig igenom är ett vettigt mål första gången. som jag ser det hela så är det långpass som är nyckeln. Att vänja kroppen vi påfrestning under lång tid.. När det blir varmare ute ska det bli lite kombinationer som cykling och sedan löpning... Det är bara att träna på!
1956 • PARTILLE
#6
15 februari 2009 kl 08:33
Gilla
En kvinnlig bekant till mig uttryckte det på ett lite mer poetiskt sätt: "Idag skall jag avlägga ett besök i utmattingens allra yttersta gränstrakter". En devis jag tagit till mig och (kanske lite sjukt) konstaterat att jag gillar att besöka landet Utmattning då och då.
Att bara ta sig runt första gången är ett bra och mycket realistiskt mål. Jag anser att Du är helt rätt ute i Ditt tänk.
1970 • Sala
#7
15 februari 2009 kl 13:06
Gilla
Bra skrivet Stefan! Även jag funderar på att göra en Ironman nästa sommar. Det skulle vara roligt att få göra det i varmt klimat men annars blir det i Kalmar. I år tänker jag göra en halv IM i Sala (där jag bor, bra arrangemang för övrigt) och en på långdistans på Åland, Bergö lång triathlon, pytteliten tävling, 4km,120km, 30km). Själva utmaningen att hålla på så länge är ju det som lockar, även om jag förbannar mig själv varje gång jag springer riktigt långt, lustigt hur fort känslan försvinner. Lycka till med din plan Mathias! Det är att klara det som gäller, inte tiden! Egentligen skulle du ladda ner tv-sändningarna från Ironman på Hawaii från Pirate Bay, de är mycket inspirerande. Länkar följer: http://thepiratebay.org/torrent/3625296/Ironman_Hawaii_2006_DivX och http://thepiratebay.org/torrent/3412768/Ironman_Hawaii_2005_DivX.avi
1956 • PARTILLE
#8
15 februari 2009 kl 13:46
Gilla
Jag har också kört Sala. Instämmer. En riktigt trevlig tävling.
1972 • Örebro
#9
15 februari 2009 kl 14:51
Gilla
Låter som Sala kan bli ett bra test på hur det går med träningen.. Och inte alls långt att åka till för mig. Ska ta och ladda ner Ironman från Hawaii. Det kan behövas lite extra ibland för att få igång motivationen. Jag för står att det är långpass som är nyckeln till framgång men jag undrar om ni kör kvalitets pass också? Mest när det gäller löpningen. Jag hade tänkt mig att försöka köra tre löp pass i veckan då det är det jag är minst tränad i. Jag tänkte mig typ mån: halvlångt med ganska snabbt tempo. tors: Mer åt intervall eller kort och nästan runt max för att sedan köra ett sim/ löp distans på lördagen (dubbelpass) Och då blir löpningen minst 2 tim. Är jag helt fel ute när jag tänker så?
1970 • Sala
#10
15 februari 2009 kl 19:55
Gilla
I Sala går även en kort motionsklass om du ska prova triathlon för första gången, 600m sim, 30 km cyk, 7km löp, ett lagom test första gången kanske? Ska man verkligen köra Ironman och halv Ironman så är det ju uthålligheten man måste träna, dvs långa pass. Dessutom att kombinera, framförallt cykel till löpning, en halv IM handlar ju trots allt om 9 mil på cykel och sen 21 km löpning, totalt bortåt fem timmar om man inte har för bråttom, det gäller nog att vara förberedd på det. Men det är faktiskt kul med triathlon. Jag tror det behövs enstaka pass i högre tempo för att öka kapaciteten också.
1969 • Kumla
#11
15 februari 2009 kl 22:37
Gilla
Mathias!
Det mesta av Kalmar Järnman sitter i huvudet. Bestäm dig för att du ska ta dig i mål och du kommer göra det. En förutsättning är givetvis en del träning innan start. Perfekt att du är en bra cyklist - där kan du tjäna mycket tid. Lycka till med din satsning, det är grymt skönt när man passerar mållinjen!
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#12
16 februari 2009 kl 10:26
Gilla
Jag har också lösa planer på Iron Man även om det ligger och 3-4 år fram i tiden.

Men min fråga är hur man lägger upp det. Jag är simmare i botten (visserligen 12 år sen jag la av men tekniken sitter och hade 45:01 på senaste Vansbro efter 10 träningspass) så jag kan enkelt köra igenom simning på 1:20 och då kom upp helt fräsch ur vattnet. Kan man så satsa på att göra en lugn lång cykeltur på 20 km/h-fart och så komma in nästan helt fräsch efter cyklingen också. Då är det ju "bara" en mara kvar. Tänker jag rätt, eller kommer totala tiden av ansträngning ta ut sin rätt? Underkattar jag vad cykling i lugnt temp kräver?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.