Mia Thomsen på TEC 2011 Foto: Maria WIberg

Ta steget från asfalten

TräningMan brukar säga att skomakaren skall bliva vid sin läst - det vill säga att han ska fortsätta med det han håller på med - men variation är trots allt gott för själen, så våga testa terränglöpning då och då. Det är få som inte kommer lyckliga ur skogen - och fördelarna för oss löpare är också många fler än fågelsång och frisk luft.

När man springer på asfalt, löpband, tartan eller andra släta underlag är det lätt att hamna i en monoton lunk. Fötterna sätts i på samma sätt steg ut och steg in. Det ger oundvikligen slitage på kroppen när man nöter på samma ställe hela tiden under en längre tid. Om man istället vill aktivera hela kroppen och få en mer allsidig träning är det dags att ge sig ut i skogen. Kombinera löpning och styrketräning i ett istället för att behöva gå till gymmet mellan dina löppass.

Den största fysiska fördelen med terrängen är kort sagt att det är så infernaliskt ojämnt. För varje steg du tar aktiveras små muskler i fötterna, benen, bålen och överkroppen - du parerar med hela kroppen för att hålla dig upprätt. Kroppen används på ett funktionellt sätt - och detta samtidigt som du samlar kilometer på kilometer. Vi blir starkare och stabilare i hela kroppen, koordinationen förbättras och konditionen får sig en extra skjuts av alla naturliga backintervaller.  

Runt om i landet finns det elljusspår eller motionsslingor som dragits upp på platser där det är som allra backigast och brantast. De här motionsslingorna är - förutom otroligt backiga - "tyvärr" ofta lika välpreparerade och släta som vilken asfalterad trottoar som helst - bara lite mjukare. Backarna ger en bra pulsökning, men det släta underlaget har mer att önska. Det är alltså inte såna motionsspår jag i första hand syftar på när jag skriver om terränglöpning - även om de fyller sin funktion. Jag menar inte heller att vi ska ge oss av rakt in i skogen för att bli orienterare på heltid, men vi kan välja de spår där fötterna och kroppen får jobba lite mer; en smalare stig eller kanske en vandringsled.

Innan man ger sig av på sin första runda kan det vara bra att utgå från att man ska ta det lugnt. Om du är ovan vid löpning i skogen är det väldigt svårt att veta en så enkel sak som hur högt fötterna bör lyftas, och att de krävande backarna kan ta ut sin rätt fortare än du anar. Träningsvärk i vrister och vader är ingen ovanlighet. Var ödmjuk mot dig själv och låt hellre rundan vara kul och kort än lång och plågsam. Man måste hinna se och lära känna skogen.

Nästa terrängartikel kommer att handla om utrustning och teknik.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.