Löpning Träning 9 inlägg 1791 visningar

Ta mig vidare till nästa nivå

1985 • Västerås
#1
28 september 2022 - 15:22
1 Gilla
Hej jogg!

Jag har smygläst trådar länge här och nu vill jag diskutera mig själv :)

kort om mig: Mycket träning mestadels fotboll och annan lagidrott som ung upp till 20 års ålder. Därefter skörlevnad ganska länge innan jag började löpträna för ca 6-7 år sedan.

Jag tog mig ner till under 45 på milen nästan omgående vid start och har sedan dess ganska planlöst sprungit en del traillopp och även ultra.

Träningsmässigt har det varierat både pga motivation och en drös med ungar. De sista 5 åren har jag legat på 2-3 mil per vecka i snitt men vissa perioder har det varit stadigt 5 mil och andra väldigt lite.

I våras började motivationen återvända och jag börja köra intervaller mer kontinuerligt. Det gick hyfsat snabbt att fixa 39 på milen med ett snitt på 2,5 mil/vecka även om det också nu var betydligt högre vissa veckor.

Min fundering;

Jag läser mycket om löpning och gillar att nörda ned mig men har svårt att överföra något framgångsrikt recept på mig själv. Jag märker att jag svarar väldigt bra på intervaller i överfart men det leder också snabbt till känningar. Jag är helt enkelt osäker på hur jag ska ta mig vidare för att bli ordentligt snabbare på 5km, 10km, 21km och kanske Lidingöloppet.

Mina starka sidor:
*Gillar hård träning och att pressa mig.
*Överintresserad av mina intressen och ägna många timmar åt att nörda.
*Tror jag svarar hyfsat bra på löpträning. Har varit skaplig sedan liten och var yttermittfältare i fotbollen.
*Tror jag har fått koll vilken typ av träning som leder till skador för mig.

Mina svaga sidor;

* Nördar för mycket och tränar för lite.
* Brist på kontinuitet
* Byter strategi för ofta
*Byter Mål för ofta
*Muskulärt rätt svag lite överallt.


Vad säger ni som orkat läsa ända hit. Är det volymen som ska till för mig i första hand? Volym+tröskel? Borde jag skaffa en personlig tränare?

Jag tror jag har tid att träna kanske 7 mil i veckan rent tidsmässigt plus styrketräning hemma. Jag är snart 38 år och känner att jag måste ta tag i det här om jag nu ska göra dom resultat jag verkligen vill göra.
1973 • Järfälla
#2
28 september 2022 kl 17:39
1 Gilla
Först o främst så är det grymt att nå 39 på milen med den minimala träningen. Grattis (säger jag något avundsjuk 😂).

Sen läser jag in att du redan har ett svar på frågan du ställer oss, eller iaf en idé utifrån att du smygläser andra trådar och gärna nördar ner dig i ämnet.
Så vad är din egna tanke, vad ser du själv att du behöver göra och vad hindrar dig?
1985 • Västerås
#3
28 september 2022 kl 19:17
Gilla
Tack, men minimal vet jag inte om den är. Snarare att jag blockvis tränar hyfsat mycket. Jag tror problemet är kontinuiteten och långsiktigt arbete.

Egentligen har jag det väldigt förspänt. Ett jobb där jag styr min tid nästan 100%. Närhet till finfin platt asfalt men också kuperat motionsspår. Ofta gör jag upp en ambitionsplan och kör igång, men så kommer någon förkylning eller känning som ställer till det.

Något som jag särskilt har svårt att lyckas med är långpassen. Jag blir ofta väldigt trött av dom och det funkar inte så bra att köra det på helgen och vara pappa med. Funderar på om att köra med mycket energi kan vara lösningen eller om jag bara är ovan :).

Annars tänkte jag väl försöka köra någon slags grundträning med distansjogg samt kvalité i tröskelansträngning. Även om det verkar funka bra på mig med snabbare intervaller så är det lätt att skada sig.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#4
28 september 2022 kl 20:41
Gilla
Hur många km har du tränat de senaste 10 veckorna? Intressant att veta vilken nivå du är på i dagsläget.
1985 • Västerås
#5
28 september 2022 kl 21:44
Gilla
Om man räknar bort lite seg sjukveckor här så har jag nog ändå snittat ca 4 mil i veckan. Vissa 3,5 och andra uppåt 6.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#6
30 september 2022 kl 12:05
2 Gilla
Om du springer 3-4 mil i veckan, bör du skaffa dej en rutin, så är det lättare att inte missa nåt träningspass. Träna t.ex. ti, to, lö och sö eller det som passar dej bäst.
3 av passen tränar du i distanstempo och ett 4:e pass lite snabbare. Variera de snabba passen mellan intervall, snabbdistans och fartlek. Variera veckodosen, så att en tung vecka följs av en lättare vecka. Börja med det upplägget i ca 3 månader. Detta för att få en stabil grund att stå på och att du slipper skador.

Efter 3 månader kan du sakta öka på veckodosen, lite grann, så att du kommer upp i 4-5 mil i veckan efter ytterligare 3 månader. Lägg gärna till ett pass till i veckan, så att du kör 5 pass. Fördelningen mellan distans- och snabbhetsträning bör fortfarande vara 80/20.

Sen kan du öka på veckomängden så att du är uppe i 7 mil/vecka om ett år.

Du kanske tycker att det är en långsam utveckling, men det är viktigt att vara skadefri och kunna träna. Rehabträning är tråkigt.

Lycka till!
Björn L
1982 • Lund
#7
30 september 2022 kl 12:56
Gilla
Det korta svaret är nog volym + tröskel.
Lars Severin Johansson
1981 • Umeå
#8
30 september 2022 kl 19:33 Redigerad 30 september 2022 kl 19:33
3 Gilla
Inte så att jag helt knäckt koden, men jag är i liknande sits som du med 5 ungar och full kalender. Jag tränar 3-5 mil i veckan, har på den mängden gjort milen på 36:18. Med så relativt låg mängd som du kör finns inte så mycket utrymme att mysträna och lufsa runt, själv tappar jag i.a.f formen allt eftersom om jag kör både låg mängd och låg fart. Distanspassen bör i varje fall gå i 4:30 fart men jobba dig ned mot 4-4:15 fart på distansen, håll med fördel passen korta 4-7 km så är de snabbt över och därmed enkla att klämma in. Har du inte ambitioner med tider på kortare distanser behöver du inte köra så hemskt mycket hög fart och intervaller, men lägg in en del pass med lite stegringslopp/200-ingar/300-ingar i hög fart för att få spänst och driv i löpsteget, 1 gång i veckan räcker. Till sist, försök kuta minst 4-5 dar i veckan, inte fel att kuta nåt kort pass varje dag i perioder du hinner/orkar med. Lycka till!
1985 • Västerås
#9
30 september 2022 kl 21:40
1 Gilla
Kul med olika bud :).

Imponerande Lars! Jag håller väl egentligen med om att det blir lite slöseri att jogga på så pass låg volym. Grejen är väl att jag ändå aspirerar på att få in lite mer volym för att kunna göra tider på halvmara och Lidingö.

Sen är det väl lite oklart hur mycket halvhård träning man klarar. Men väldigt intressant och tilltalande är det ju :p
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.