Simma mellan och springa över 20 öar kräver sitt fokus Foto: Ö till Ö

Ö till Ö - liveflödet

ReportageIdag avgörs för sjätte gången endagstävlingen Ö till Ö. 100 par tävlar om att snabbast ta sig mellan och över 20 öar i Stockholms skärgård. Vi är på plats för att följa utvecklingen, kobbe för kobbe.

Vädret ser ut att bli tufft. Det blåser 8-11 sek/m motvind och vattentempen ligger på ca +16. Sol och moln är förutsättningarna och ca 200
deltagare kommer från världens alla hörn att kriga om vinsten i en av
världens hårdaste endagstävlingar.

Nu kör vi.

05:20 Fotografering uppvärmning. Samtliga startande står på
sandplanen och är förväntansfulla.

05:59 Starten går. Nästan 100 team joggade iväg efter en fyrhjuling då första löpningen är en massterstart. Jonas Colting och Björn Andersson var något stirriga i starten men ändå förväntansfulla. Team FJS med Johan Hasselmark och Daniel Hansson skrattade och tänker inte bli tvåa i år.

06:15 Första simningen. Team Garmin Adventure det finska mixedlaget har en luftmadrass med sig och sitter nästan fastkedjade till varandra och vilar benen ovan för vattenytan. Förra året gick de in på bronsplats med sin luftmadrass.

06:23 Team Red Bull, Jonas Colting och Björn Andersson står på och har en stor ledning på första simningen. Colting slutar simma och skriker mot oss "Vart skall vi". Vågorna och dyningarna gör navigeringen knepig.

06:32 Första långsimmet avklarat för ledarna. Majoriteten har ytterliggare många minuter kvar. Team 23, OK Pers Lärljungar, och Team Watermen håller inte hop. Reglerna säger max 10 m från varandra. Den häftiga vinden gör det knepigt att hålla sig nära varandra under dagens första och längsta simning. Diskning kan det bli tal om. Solen lyser fint och vattnet är lurigt. Skillnaden mellan täten och fältet längre bak är redan stort efter halvtimmes race. Helt galen dag redan.

07:33 Mediebåten går på en grynna och vi lider med kapten. Team Redbull (Colting och Andersson) leder med tre minuter före överraskande Team Ekonomianalys (Antti Antonov och Björn Englund). Team Försvarsmakten Livgardet/Röjdyk (Lars Ekman och Per Bergh) är hack i häl. Första spurtpriset börjar närma sig. Och de väntade ledarna får jobba hårt idag. Många vändningar är att vänta i täten. Otaliga lag såg ut att småjogga fram på Skarp-Runmarö.

07:47 "Jonas och Björn" plockar hem spurtpriset med knappa minuten.

08:30 Vid kontrollen passerar ca 30 lag inom en 45 min. "Elin och Linda" plockar hem en andra plats i damklassen efter hårt kämpande och fix av utrustningen. Kniven åkte fram och våtdräkterna har nu krymt till minimum. De väntade ledarna i mixklassen "Åsa och Joakim" som tävlar under det svåruttalade namnet "team desperat meets fm swimmers" har enbart 8 min upp till täten. Inga tendenser till uppgivenhet av de lag som passerar Runmarö gårdsbutik där detta spurtpriset är stationerat.

09:25 Vädret är soligt men blåsigt. Ett gäng passerar Runmarö kanal och ser minst sagt törstiga ut. Under våtdräkterna bildas det kondens och svetten lackar...

09:36 Käckskär. Fältet är utsprit och orienteringsspecislisterna har fördel.

09:50 Skärvassa: "Trånkan boys" , tröttnar på frisim och går över till bröstsim. Snart väntar första cut-offen vid Nämndö Solvik. Fältet sprids ut mera, många skratt möter oss i vattenbrynet.

11:05 Nämndö krog. Knappt 40 lag har passerat första cut-off. Törstiga och svettiga slavsar de i sig allt som bjuds.

11:22 Högsommaren gassar på och "Stop Making Sense" bestående av Mårten Vidlund och Olof Lundblad har slagit på ordentligt, och ett gammalt diskbråck börjar spöka. Ipren ropas det vilt efter.

11:44 Många lag i kön går sakta ur kontrollen på nämndö krog. Vi livar upp dem med lite tider och och peppar, men men. Vi misstänker att slaget kan vara förlorat ifall de inte får mer fart i benen inför helvetes simningen Mörtö - Mörtö buns.

11:59 Jonas Colting bryter Björn Andersson bryter.efter att Björn insjuknat. Fyra lag gör upp om segern.

12:00 Repet är draget. "Hammarbyhöjden" (Johan Bergmark och Tommy Tedelund) bryter vid Nämndö krog. Sjukdomsspöket härjar bland de tävlande. Trötthet och glöden slocknar i visa ögonvrår.

Kl 12:15 Molnen seglar in och ett gäng trycker i sig bananer och korv och muttrar vidare mot Murtö bunsö som är nästa cut-off 14:30.

12:24 Över sex timmar in i tävlingen är stämningen hög.Lag efter lag är glada även om orken tryter när de löper ner mot Mörtö.

13:22 Kymendö tätstriden är fortfarande öppen, men efter favoritfallet kan "Ekonomianalys" vinna!

13:47 Getskär lag Englund nr 27 vevar febrilt men tappar kurs. Att ha en frissimsteknik som håller i otaliga timmar är en av nycklarna till att kunna slutföra tävlingen.

13:58 Vinden har mojnat en aning, + 17 i vattnet och solen lyser likt en julidag.

14:03 Många i vattnet uppmot Kymendö, vi flyter runt och hoppar in som säkerhetsbåt. Att simma i strömt vatten är ingen lek.

14:08: Knappt 5 km kvar för ledaran i Team Ekonomianalys

14:25 OK Pers Lärljungar skriker efter paracetamol vid Kymendö, snart väntar 17 km terränglöpning. Ca 20 lag har passerat tredje cut-offen.

14:48 Sista simmet för guldteamet Ekonomianalys avklarat.

14:53: Nu är segrande Ekonomianalys på väg in i mål.

15:05: Utö. Vinnarna Team Ekonomianalys är överlyckliga efter tredjeförsöket i denna tävling.

15:25: Silvermedalj till m/s rökdykare team 66 Kanontid ca 09:25.

15:37: Team Fjs segar sig i mål på en retlig tredje plats. Tippade vinnare men nu trea.

16:13: Fem herrlag imål. Vi väntar på första mix och damlag.

16:22 På plats 6 möter jag "Diabas" (Pär Kristoffersson och Lelle Moberg) ca 1,5 km innan mål. Jag hurrar och eldar på dem och imponeras av deras insats på ca 10:30 tim. Det håller ca 5:20 tempo och jag får enbart grymtande till svar. Tio och en halv är sisådär.

16:37 "Aidventure(Axel Moberg och Martin Szabo) passera i högfart mot mål de har futtiga 45 SEK upp till sjuorna Försvarsmakten Team Jocke & Jojje (Joakim Berggren och Jojje Borssen). Kanske plockar de dem i sista uppförsbacken mot mål...

16:48: Möter guldlaget i mixed med Åsa och Johan som var klart överraskande över hur svår simningen var i år. De bevakar sin nionde plats och ler över denna bragd.

19:23 Dam vinnarna tog sig upp från sista simningen 12 timmar efter start. Karin i "Freshwater" var totalt grön-gul i ansiktet, men efter lugn promenad, lite lätt jogg och pipande luftrör korsade de mållinjen överlyckliga och en timme före silvermedaljörerna från "Puppy"

2004 Utö värdshus. "Palles Pirater" (Lars Winterhalter och Jan Kiholm) går imål efter 14 timmar och glada och stela.

20:07 Mix laget "Oxford" är glada och damlaget nr 95 är helt lyriska och ödmjuka inför denna typ av simning i grov sjö. Mörkret har fallit och priscermonin väntar inom kort och sedan MAT.

23:26 Utö värdshus. Reporter Daniel är oxå helt slut efter knappt 17 timmar i ryggen av denna bevakning. Många intryck att bearbeta och analyser. Alla startande har fått mat och några uppesittare hänger kvar och lyxar till det med lite kakor eller öl. Notan kanske segrarna tar! För det var så det hela började...

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.