Charlotte Kalla och 40.000 andra kommer till start Foto: DECA text &bild

Lidingöloppet - taktiksnack

TräningSå var det då dags för höstens kanske största utmaning. Lidingöloppet. Vi är många från norr och söder som senaste månaderna haft siktet inställt på dessa hårda 30, 15 eller 10 km. Nu hjälper vår träningsexpert Ulf Friberg oss med taktiken.

Trycket på Lidingöloppet är större än någonsin. Förra året startade nästan 40.000 löpare och i år har ännu fler anmält sig. Inte konstigt då att Lidingöloppet är noterat i Guinness Rekordbok som världens största terränglopp.

Lidingöloppet är en mycket tuff bana och oavsett om man springer den fulla distansen, halva distansen eller tjejloppet får man förbereda sig på att bli tröttare än vad distansen utlovar. Det är inte ovanligt att man jämför fullängden med ett maraton.

Vår träningsexpert och landslagstränare Ulf Friberg har ihop med Musse lyckats lägga upp loppen till seger så vi undrade självklart vad vi motionärer skall tänka på.

Hur skall man lägga upp sitt LL?
Skall man springa Lidingöloppet är det viktigt att tänka på att banan är tuff. Särskilt den sista milen kommer kännas i benen. Så när man planerar loppet är det bra att tänka sig ett maraupplägg. Första 20km skall i stort sett bara vara transport. Det är ändå inte här loppet avgörs. Fölrsök istället hitta en lätt känsla.

Hur klarar min sina mål?
Det är också viktigt att gå på känsla. Är det trångt och blött kan man inte springa och bli stressad av senaste kilometertiden. För eliten kan svåra förutsättningar skilja 3-4 minuter på sluttiden och för motionären kanske upp till en kvart. Därför är det viktiga att ha en lätt och stark upplevelse så långt in i loppet som möjligt. Det är då man får ut max.

Måste man ha terrängskor?
När man väljer skor skall man välja ett par man är bekväm med. Absolut inga helt nya. Är man van vid terrängskor kan dessa vara en fördel under sista milen men är absolut inget krav. Bättre då att ha ett par snabba skor man litar på så man inte drar på sig skador.

Påfyllningar?
Eftersom det är ett tufft lopp vi snackar om är det viktigt att dricka ordentligt redan från början. Drick sedan på varje station och gärna lite extra när du har möjlighet. Detta kommer väl till pass i sista kuperingen.

Och sista milen?
Det är viktigt att ha krafter kvar. Musse har inför sista milen legat minuter efter ledande kenyaner och ändå kunnat gå i mål som segrare. Det säger en hel del om hur tävlingen är. Det är viktigt att ha krafter kvar. Det är sista milen det handlar om.

Nåt mer?
Försök ha kul. Spring på känsla och lycka till!


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.