Lidingöloppets kuperade bana motiverar allt fler av oss löpare Foto: DECA Text&Bild

Lidingöloppet 2011

ReportageI år kördes det 47:e Lidingöloppet som numera anses vara världens största terränglopp. Närmare 40.000 startade förväntas i de olika klasserna och årets utgåva kunde knappast haft bättre förutsättningar.

Organisationen kring Lidingöloppen blir allt större. Den kuperade banan snarare motiverar än avskräcker oss löpare. Fler och fler anmäler sig och numera snackar vi om en hel helg med olika lopp: LidingöRuset, Lidingö Stavgångslopp och LidingöStafetten hålls på fredagen. Huvudloppet på 30km samt junior- och pensionärsklasserna(10 och 15km) fyller upp lördagen och helgen avslutas med Lilla Lidingöloppet och Lidingö Tjelopp(10km) på söndagen.

Men ett bra arrangemang kräver också lite tur med vädret. Det hade man i år och för alla startande i huvudloppet gällde strålande sol, runt 15 grader i luften och nästan ingen vind. Detta gjorde så att såväl stämning som underlag var på topp. En perfekt höstdag för bra löpning.

Det tre mil långa huvudloppet är mycket kuperat och som alltid handlade det även iår om att vara stark i backarna under sista milen. Precis som tidigare år hände det mycket i elitleden under avslutande tredjedelen. Japhet Kipkorir, som vunnit två år i rad, orkade efter två 2 mil inte mer, efter att ha öppnat för hårt, och klev av. Istället blev det landsmannen Lewis Korir, som växeldragit i hög fart, som tog hem en segern på 1:34:54.

Några herrar som hade krafter kvar på sista milen var David Nilsson, Högby, och Lars Johansson, Enhörna. De hade medvetet kört ett jämt och eget tempo och det visade sig vara rätt taktik. Under denna del gick de upp på silver resp. bronsplats som de sedan behöll in i mål. Deras tider blev 1:42:01 resp. 1:42:27. För David som även förra året var bäste svensk var detta en putsning av tiden med 2 minuter.

Även på damsidan fick vise en putsning av personbästat. Det stod IFK Tumbas Charlotte Karlsson för. Och det med en ordentlig sådan. Hela 24 minuter, vilket naturligtvis är en enorm förbättring för alla men särskilt på den här nivån.
Charlotte har i år fått ett stort genombrott som elitlöpare. Tidigare har hon sett sig som elitmotionär men med segertiden 2:02:55 är steget in i eliten taget. Tvåa blev Petra Kindlund från Motionärsligans träningsgrupp, drygt två minuter efter Charlotte. Trea kom Ullevis Eva Nyström ytterligare en knapp minut efter vinnaren.

Efter vinnarna, tvåorna, treorna och övriga elitlöpare kommer mängder av motionärer. Vissa lyckas knipa den där åtrovärda silvermedaljen som finns för flera av loppen vissa missar den med bara sekunder och andra är en längre bit ifrån. Oavsett känner sig nog de flesta som vinnare i mål.

Även om terrängen på Lidingö inte är särskilt svårforcerad är banan rejält kuperad. Den omtalade Abborrbacken, som i 30km loppet dyker upp som en vägg i mitten av den sista milen, suger rejält i benen - även om man väljer att gå. Därutöver finns ytterligare en och annan rejäl backe att ta sig uppför, så när målet väl dyker upp långt där framme på slutrakan är de flesta ganska glada.


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.