Färggladare än en Delicatoboll Foto: Maria Thomsen

Träna för att äta eller äta för att träna ?

KrönikaFör 15 år sedan var jag med i Viktväktarna. Då användes ett pointsystem för koll på matintag och man hade ett visst antal att använda per dag. Man kunde också tjäna in points för att äta mer. Jag och min kompis började jaga points.

På med joggingskorna och ut i spåret. Vi luffsade runt i 2,5 kilometer, ibland 3. När vi försökte oss på längre distanser blandade vi med gång. Tid i rörelse gav fler points. Points som sedan användes på rödvin på fredagen och muffins på lördagen. Kanske kunde vi till och med skrapa i hop till en halv pizza på söndagen. Vilken fest! Träningen var ett nödvändigt ont för att tjäna ihop till våra gottesaker.

Jag kommer ihåg känslan av att känna mig duktig på mötena när jag samlat ihop extrapoints, och hörde hur andra satt och suckade för att de inte skulle kunna klämma in en semla till helgen eller gå på bufféfest. Mitt fokus var att röra på mig för att unna mig saker.

Långsamt har jag vant bort denna inställning. Jag började tycka att löpning var roligt och ville springa mer strukturerat. Jag ville att motion skulle bli en del av mitt liv, inte bara av mitt matintag. Jag märkte snabbt att jag blev däst och hamnade i sockerkoma när jag ätit muffins, bullar och bakverk, vilket förstörde glädjen med min löprunda. Jag började exprimentera mig fram till vilken mat som fungerade bäst att springa på. Efter några månader (nja – kanske år då...) så har jag hittat en helt annan balans. Bra mat ger bra träning.

Nu för tiden springer jag nästan aldrig med bullar och kakor som bränsle, extrem ultra är undantaget. Jag fyller på med energi som räcker länge och håller just mitt blodsocker och energitillförsel på rätt nivå. Jag har bytt Snickers mot avokado, rågbröd med makrill ersätter den gamla Delicatobollen. Det konstiga är att jag inte saknar det gamla gottefrosseriet ett dugg – för värdet av den bra träningen och den pigga känslan av styrka och kraft väger så mycket tyngre än sockerkoman.

Förr sprang jag för att kunna äta – nu äter jag för att kunna springa.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.