Löpning Träning 3 inlägg 404 visningar

Träna zon2 och 4 på samma pass?

#1
21 maj 2024 - 20:21
Gilla
Ett tanke experiment där jag behöver råd.

Jag är relativt otränad och har bestämt att jag skall ut och springa 90 minuter i zon 2. Det är relativt backigt där jag bor och jag lyssnar på en härlig podcast när jag springer. Pulsen går upp och ner när jag springer och jag försöker hålla den i vad jag tror är zon 2, 65-74% av maxpulsen.

Efter ca 45 minuter fumlar jag och tar i för mycket i en backe och pulsen stannar i en bra stund i puls 4.

Vad jag förstår förändras nu hur kroppen hämtar energi, från zon2 fett till zon 4 kolhydrater och det kan ta 30 minuter innan kroppen går tillbaka att hämta energi från fett.

Vad är den bästa lösningen för resten av löppasset?

A. Skall jag chansa att jag fortfarande är i zon2 och fortsätta springa sakta i zon 2?

B. Springa resten av tiden 45 minuter i zon 4 istället?

1984 • Falun
#2
21 maj 2024 kl 23:38
1 Gilla
Kroppen förbränner både fett och kolhydrater när du springer. Att du temporärt kommer upp i hög puls spelar ingen som helst roll.
Möjligtvis om du är väldigt otränad och det tar mycket lång tid innan pulsen ramlar tillbaka till zon två. Annars skulle jag säga att det bara är bra att du får lite av allt
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#3
22 maj 2024 kl 15:27
Gilla
Den roll det spelar är väl att passet blir mer belastande än det var tänkt. Bättre då att kanske få ut några fler minuter i högre zon/ansträngning och se det som ett kvalitetspass, än att du t ex rigitt följer en plan där du planerat in ett kvalitetspass dagen efter detta pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.