Eva, Varvet 2011 Foto: tillhör Eva Fridman

Spring snyggt

TräningEtt av mina favorituttryck är "att springa snyggt". När jag höll inspirationspass på Friskis & Svettis i vintras och i höstas så marknadsfördes faktiskt mina pass just under den rubriken; Att springa snyggt.

Vad är då att springa snyggt? Ja, jag brukar fråga deltagare på mina löparskolor och teknikpass vad de tycker för egentligen är tyckandet om detta nästan lika individuellt som om man gillar en viss tavla eller inte.

För en del är normen en sprinter á la Usain Bolt - det vill säga hög och aggressiv benföring. För andra är det optimala och förebilden den ekonomiska och mer avslappnade stil som marathonlöpare som Makau eller Gebreselassie springer i (hur man nu kan springa avslappnat i 2:55 min/km tempo – but that´s another story). För en tredje kan det röra sig om ett "mellanting" mellan dessa två ytterligheter, nämligen medeldistanslöparens steg och stil. Själv älskar jag 800 meterslöparens fina teknik.

Den röda tråden kanske är att har man en avslappnad och väl inövad stil så blir det snyggt, oavsett vilken distans man är bra på? Och kanske man kan lära sig att springa mer snyggt själv om man tränar på båda ytterligheterna och även "mellantinget"? Mer enkelt beskrivet som att man i sin träning helt enkelt springer i olika farter för att finslipa tekniken? Jag tror i alla fall på detta och det är så jag själv praktiserar detta med andra men även på mig själv. Att blanda och ge i ett teknikpass genom att dels springa aggressivt som en sprinter och lätt och ledigt som en marathonlöpare. Bägge tekniker tycker jag gör att man medvetandegör för sig själv hur man själv springer.

Skillnaden mellan hur någon springer snabbt utan någon instruktion, och efter att bara ge instruktionen om att fokusera på att hålla bålen stilla och inte rotera för mycket kan vara ganska stor. Men med detta sagt betyder det inte att man med en enkel instruktion direkt springer snyggt. (Förslag på olika tekniktips kommer att komma i en artikel längre fram.)

"Hur gör du? Det ser så enkelt och lätt ut när du springer!"
Det är en fråga jag får ofta och mitt svar är ganska enkelt. Har man sprungit inriktat och många mil under flera års tid så finslipar man omedvetet sin teknik och det ser "lättare" ut. Ett stort steg mot att springa snyggt kan alltså vara att springa mycket, utöver att träna mer medvetet på sin teknik. Jämför hur enkelt det ser ut när någon som är riktigt duktig på något, tex en tennisspelare som slår en perfekt backhand med när man själv står där med racketen och det inte alls ser lika snyggt och enkelt ut. För att inte tala om att bollen gick i nät. Hur många gånger tror du att tennisspelaren slagit den där backhanden? Det kanske rör sig om flera hundratusen gånger.  

Man kan även ta det till nästa nivå – mår man bra mentalt eller rättare sagt i själen så springer man snyggare. Jag är själv ett exempel på detta: Efter flera månaders mental coachning som gjort mig starkare i psyket har jag nu fått höra av flera att jag springer ännu "snyggare". Kan det vara så att kropp och själ hör ihop? Jag tror det.  

Den tredje nivån av att springa snyggt är ju självklart ens klädsel! Känner man sig snygg så springer man väl snyggare? Jag menar, vem är snyggast på bilden ovan från Göteborgsvarvet 2011?

Så träna på att springa snyggt på flera nivåer så lovar jag att ditt favorituttryck snart också kommer att bli: Att springa snyggt!  

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.