Foto: Olle Svalander

Tankestopp

TräningHur kan du göra för att snabbt bryta mönster av negativa tankar i samband med prestationer eller liknande?  

Många gånger när jag är ute och föreläser eller arbetar direkt i idrotten är ofta en av de första frågorna jag får. "Har du någon konkret övning som gör att jag kan tänka mer positivt?"

Mina svar se ofta lika ut. "För det första..." säger jag, "..finns det ingen så kallad quick fix." Det finns ingen snabb lösning så att du alltid kan hantera dina negativa och oro, eller för den delen förstärka dina positiva tankar och upplevelser.  

Men det finns ett relativt snabbt och konkret verktyg som kan hjälpa till att sätta stopp för dina negativa föreställningar, Tankestopp! Det lilla kruxet är bara att du behöver att ha ett så kallat ersättningstänk för det som känns negativt. Du behöver i förväg tränade positiva tankar.

Öva upp detta så här:

Steg 1. Lär dig identifiera det som utlöser dina negativa tankar.    

Steg 2. Bli medveten om att dessa tankar förhindrar dig från att prestera eller vara ditt bästa.    

Steg 3. Bestäm dig för en klar signal som skall utlösa tankestoppet. Det kan vara att du ropar "nej" till dig själv, blundar hårt, låtsas se en stopp skylt framför ögonen etc.    

Steg 4. Ersätt de negativa tankarna med i förväg intränade positiva och konstruktiva tankar.    

Steg 5. Använd tankestopp före tävling/match eller den aktivitet som skall inledas. Var förberedd!

Steg 6. Använd tankestopp även under en aktuella aktiviteten eller tävlingen/matchen.

Syftet med Tankestopp är att lära sig att identifiera och sätta stopp för negativa tankar och att ersätta dessa med i förväg uttänkta, positiva tankar. Tankestopp är det verktyg som är i "gränslandet" mellan det negativa och positiva. Tankestopp sker under en mycket kort tid, kanske några sekunder, och där efter tar de i förväg tränade kreativa tankarna över (se artikel om Målbildsträning).  

Den positiva effekten med Tankestopp är att du mer sällan mentalt kommer att lämna den överenskomna taktiken eller planen du hade. Din energi kommer istället att ägnas åt prestationen och inte åt de eventuella negativa tankar som kan förenas med den.

Kom ihåg: mental träning är som all annan träning, du måste hålla på länge och upprepa det du gör för att få effekt.

Lycka till!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.