Foto: Robert Samsonowitz, red Maria Wiberg

Ljumskproblem del 1

TräningSmärta från ljumsken kan bero på många saker och nedan följer några troliga diagnoser på denna smärta.

Bristning i ljumsken
Symtom: Plötslig intensiv smärta i ljumskpartiet som sedan ger en "huggande" smärta i ljumsken som även kan kännas en bit ner på insidan av låret. Efter ett par dagar kan det synas ett blåmärke. Mycket vanlig skada inom skidåkning, fotboll och skridskosporter.
Skadans uppkomst: För fotbollsspelare handlar det ofta om att man hastigt och okontrollerat sträcker sig efter bollen. Dvs längre än vad ljumskmuskulaturen naturligt klarar. För skidåkare och skridskoåkare är det vanligtvis vid felskär som skadan uppstår. Och vid löpning handlar det oftast om att man trillar och får till ett felsteg som sträcker ut ljumsken.
Vad göra? Bristningar ska direkt behandlas med kyla och tryckförband för att minimera blödning och svullnad. Försök komma åt med kylan just över området där det gör som mest ont även om det är ett ställe som kanske är lite "känsligt". Därefter bör man vila i några dagar. De flesta muskelbristningar läker sig själva så länge som muskeln inte gått av helt då det krävs operation. Lätt cirkulationsträning ökar blodgenomströmningen vilket gör att läkningen går snabbare. Ta det lugnt när du börjar träna igen så att inte bristningen slås upp igen.  

Bristning i (raka) lårmuskeln
Symtom: Smärta i och runt ljumsken när du stående lyfter benet upp mot magen. Blåmärken kan synas på huden vid större bristningar.
Skadans uppkomst: Smärta vid bristning i den raka delen av lårmuskeln sitter även den i ljumsken. Anledningen till detta är att den raka delen av lårmuskeln fäster in just här (främre lårmuskeln består av fyra delar). Skadan uppstår oftast när man får motstånd mot benet i ett sträckt läge som tex när man som fotbollsspelare precis i skottläget får motlägg. För löpare för det sig oftast om trauma vid fall i backe eller annat.
Vad göra? Samma som ovan.

Bristning i (raka) bukmuskeln
Symtom: Smärta i ljumsken och känns speciellt när man nyser eller skrattar.
Skadans uppkomst: Den raka bukmuskeln är det muskelparti vi vanligtvis kallar för "magmusklerna" eller "the six-pack". Ett lätt sätt att ta reda på om det finns en bristning i denna muskel är att ligga på rygg och försöka lyfta huvud och ben samtidigt upp mot varandra. Känner man då smärta bör det vara i denna muskel som skadan sitter. Ofta uppkommer skada i denna muskel i samband med att man på något sätt även involverat huvudet och överkroppen i någon hastig rörelse.
Vad göra? Samma som ovan.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.