Laila och Krister Foto: Andrew Tutt-Wixner

Nordic Ultra Winter Challenge

Reportage"Vad jagar ni?" frågar vi ett par Norska jägare ett par mil in i vårt 13 mil långa pass. "Svenskar" svarar en av dem kvickt. De verkar inte tro oss när vi berättar om våra planer. Ser man det utifrån så låter det i och för sig lite konstigt. Fem löpare kommer springandes ett par mil nord-väst om Emådalen i mitten av Orsa Finnmark och säger att de ska springa till Mora, som ligger 10 mil åt andra hållet.

Den 14 januari var det dags för Nordic Ultra Winter Challenge. 13 mil gemensam löpning i Dalaskogen. Jag och två medlöpare, Anna Grundahl och Johan Fridlund, körde från Stockholm till Mora på fredag kväll. Där mötte vi upp Krister Lind och Laila Öjefelt. Efter en genomgång av rutten, strategisnack och utdelning av material så var det sängdags. På löpdagen steg vi upp klockan 6 för avfärd mot starten i Emådalen.

Vi hade kommit överens om 25 minuters löpning följt av 5 minuters gång redan från början. Vid gångpauserna fanns det möjlighet att ta mat och dryck från kontrollbilen. Trevligt sällskap, fina vyer och flack mark gjorde att de första milen flög förbi.

Efter 3 mil fick Krister problem, hans kropp ville bara inte. Han klev av precis efter dagens längsta backe (3 km) och maratonpassering. Enligt hans GPS blev det hela 300 meter klättring på sträckan han sprang. De följande 7 milen förblev banan kuperad och vacker. Tuff löpning, men samtidigt mentalt stimulerade. Det fanns gott om berg, myrar, sjöar och en och annan tjäder. Vid mörkrets ankomst svängde vi av vägen till en mindre och snöigare fäbodväg som lutade rätt mycket uppåt. Som tur var så sammanträffade gångpausen med den första stora stigningen.

Efter 85 km började Lailas hennes knä spöka så hon fick tyvärr kliva av. Efter 9 mil var det så dags för mig. Jag hade svårt att hänga med och orken sögs ur mig. Kroppen var i okej skick men jag hade problem med energin. Jag frös, även med två par byxor och två mössor på. När jag nådde 100 km hade jag blivit riktigt långsam. Jag sa till Anna och Johan att jag skulle kliva av. Jag kunde nog ha nått målet, men de sista 25 km skulle ha gått väldigt sakta.

Anna och Johan trampade sedan gasen i botten och avslutade starkt. Efter att ha avverkat nästan exakt 130 km på 16 timmar och 15 minuter stod de stolta under Vasaloppsmålet som var målet även för vår tur. Bra jobbat!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.