Varför inte testa dina gränser och springa en mara under semestern?

Sugen på maraton-semester?

ReportageNär formen börjar komma krypandes framåt maj, vad passar då bättre än att springa ett riktigt härligt sommarlopp? För de flesta av oss handlar det kanske om kortare stadslopp på 5-10km. För andra handlar det om att sikta utomlands för att testa maratondistansen. Men det finns ju en hel del maror på hemmaplan också. Några som dessutom kan besökas som en semesterutflykt. Vi har tittat närmare på några av dem.

Att springa en mara är för de flesta av oss riktigt långt. 42,2km är ingen lek. För dem som börjar springa och siktar på att orka milen kan det kännas oändligt. För andra finns inte tiden för så mycket träning som krävs. Ändå ser vi att fler och fler antar utmaningen. Detta på allt fler orter.

Stockholm har landets i särklass största mara och blir snabbt fullt. Skämtsamt brukar det sägas att efter den kommer bara de utländska storloppen som drar många svenskar. Men det finns faktiskt en hel del arrangörer som ger oss möjligheten att testa distansen på närmare håll. Ofta mycket bra arrangerade lopp utan trängsel och ibland på riktigt fina semesterorter.

I kalenderordning ser det ut såhär:

Båstad maraton går av stapeln den 30 juni och utlovar såväl vacker natur som härlig stämning.  I år arrangeras loppet för tredje gången och deltagarantalet har ökat för varje år. Med en höjdskillnad på ca 650 meter bjuder loppet på några riktiga utmaningar. Arrangörerna benämner själva loppet som ett av Sveriges tuffaste maraton. 

Vansbro maraton den 4 juli profilerar sig som en terrängmara. De pratar om vacker natur, mjuka stigar och rullstensåsar. Så föredrar du skogen framför asfalt kan kanske detta vara ett alternativ.

Ölands maraton den 28 juli går bara på asfalt men lockar istället med att lova en flack och snabb bana. Så har du tränat väl och vill göra en bra tid kanske semestern i sommar skall gå till Öland.

Höga kusten maraton beskriver sig själva som Sveriges hårdaste och vackraste marathon. Den 4 augusti är det dags för årets upplaga. 4 varv är det som gäller och varje vända innebär en 150 meters stigning. Om det är vackert är naturligtvis en smaksak men tufft låter det i alla fall.

 Mariestads maraton profilerar sig även dom som Sveriges vackraste mara. Banan är dragen längs Vänerns strand vilket kan ge en del med/motvind. 18 augusti går starten och med rätt vindförhållanden kan det kanske gå undan.

Månkarbo maraton har lagt upp sitt lopp som 6st varv på platt grusbana. Varje varv är 7 km och man varvar inne i centrum. Så skall familj och vänner med och hejja finns det flera tillfällen för det.

Lycka till i sommar och glöm inte solskyddsfaktorn!   

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.