Moa från Run 4 fun tränar funktionellt Foto: Jonas Stenström

Den virtuella löparen

TräningLöpning var tidigare till stora delar en ensamsport. De flesta passen utspelade sig i ensamhet, längs välkända vägar och ofta med den egna motivationen som starkaste drivkraft. Ibland förärades ett pass med sällskap från grannen eller kollegan men jämfört med till exempel innebandy var löpningen en rätt osocial träningsform.

I takt med att internet har vuxit har även vi löpare funnit varandra online. Träningsforumen bjuder på pryltips, inspiration, träningsråd och inbjudningar till gemensamma träningspass.  Här hittar du fler som brinner för samma sak, träning i allmänhet och löpning i synnerhet. Du kan också välja att registrera din träning online och få del av positiv uppmuntran och hejarop från andra medlemmar.

Även i träningsbloggarna hittar du inspiration och endorfiner, när dina egna förråd tryter. Det finns en uppsjö av bloggar att inspireras av därute och de bjuder på såväl träningstips som kostråd och har ofta även koll på de nyaste trenderna gällande träningskläder och prylar.

Många tycker idag att det är svårt att hitta tiden till att träna med en klubb. Kanske krockar träningstiderna med familjens schema, kanske dyker det upp jobb som måste lösas och träningen får flyttas omkring. En mer flytande träningskalender passar bättre för de flesta. Samtidigt ser vi att även klubbar och löpning i grupp gynnats av nätet.

På flera platser runtom i landet utlyses det gemensamma långpass eller spontana träningar. Runday.se gick ännu längre. Från att ha startat sin verksamhet på lust via nätet är de idag en "riktig förening". Likaså har IF Linnéa och Västerås löparklubb startats via kontakter de skapat online.

Nästa stora trend inom träning och webben verkar vara onlinecoaching. Det finns massor med personliga tränare som via mejl och filmer hjälper oss framåt. Ett sådant projekt, inriktat på löpekonomi är Run 4 Fun. Det syftar till att utveckla tekniken och stärka kroppen med funktionell träning. Målet är att hitta den balans, styrka och rörlighet som behövs för skapa ett bättre löpsteg.

Programmet, som man signar upp sig för månadsvis, innehåller både kost och träningstips under vägen. Vi på jogg gillade projektet efter att ha testat, så vi fixade en egen joggsida där vi som vill kan diskutera och peppa varandra.

Välkomna att kika in!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.