Var springer vi virtuella Stockholm Marathon 2020? - Löpning
Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 77 inlägg 11984 visningar

Var springer vi virtuella Stockholm Marathon 2020?

1985 • Bredäng
#1
13 juli 2020 - 09:47
3 Gilla 
Hej alla Marathonlöpare,

Jag skulle springa mitt första Marathon någonsin i år och blev grymt besviken nu när det blev inställt. Jag funderar hur som helst på att springa den virtuella versionen.

Jag har funderat på att springa i cirklar på Sätra IP för bekvämligheten med mat och dryck men tänkte att det hade varit roligt att springa där fler löpare för samma lopp också springer.

Min fråga är alltså, var funderar ni på att springa någonstans? Var skulle man kunna lämna mat och dryck, springa i cirklar men ändå längre sträcka där vi kanske är några stycken som springer?

Man måste slippa stanna för trafikljus och slippa trängas med andra som bara promenerar och banan ska vara på en bra nivå.

Är det någon annan som funderar i liknande banor?
< < < 1 2 3 4 > > >
Mr. B
1963 • Hemma
#2
13 juli 2020 - 11:36
3 Gilla 
Det är inte alla psyken som tål etthundrafem varv...

Jag gissar att de flesta vill ha minst 10 km långa varv. Själv tänker jag springa utan sällskap, och då kan jag omöjligen pressa mig till något hedervärt resultat. Det får bli en välpackad ryggsäck och ett enda långvarv på 42 km bland åkermark, skog och slott.
Bengt
1979 • Vallentuna
#3
13 juli 2020 - 15:47
Gilla 
Ännu så länge är inte Höga Kusten Trail inställt. Förblir det så, så springer jag det den dagen.
Hade en kort tanke att regga VR Maran på samma sträcka som HKT, bara för att. Men terrängen och de otroliga backarna kommer ju ge sämsta tänkbara förutsättningar för en okej tid på maran. Inte för det har så stor betydelse, men känns lite tråkigt att regga en tid på 6-7 timmar på maran bara för att.

Blir HKT inställt så är chansen större att jag faktiskt kör VR maran, känns ändå som ett roligt initiativ. Kommer då försöka hitta en runda med ett varv som är typ 42k. Packar löparväskan med vatten och lite energi.
1985 • Bredäng
#4
15 juli 2020 - 16:19
Gilla 
105 varv på egen hand kan nog bli tufft. Därför jag undrade om det finns någon runda på kanske 6-7km i Stockholm som flera tänkt springa. För att få en känsla av att man inte bara är en galning som springer 42km ensam utan anledning.

Djurgården, rålis, Lidingö etc. Finns många klassiska ställen där andra lopp hålls. Jag är ny inom löpning och relativt ny stockholmare. Är det någon som planerar att springa på någon speciell plats där ni vet med er att fler kommer springa? Jag slipper gärna bära med mig dryck och energi och har gärna lite publik men ingen trafik eller korvstoppning som sabbar tiderna.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
15 juli 2020 - 19:49
Gilla 
Om du verkligen tänker springa "ETT MARATHON" och inte bara ger dig ut drygt fyra mil för att det är kul, så bör du nog kontrollmäta banan. Motionsspår har oftast stora felmarginaler i mätningen, och en GPS kan ge över en kilometer fel (speciellt bland höga hus eller liknande).
Ett mäthjul kostar en tusenlapp, men utan kontrollmätning kan du aldrig skryta med din maratid - och det är ju viktigt!
Banan skall mätas till 42237 meter kortast möjliga löpväg, så att man har en promille tillgodo :-) Många mäthjul har specad noggrannhet plusminus en promille.

Idealet borde vara ett motionsspår runt en sjö (dvs platt) med en bilparkering (dvs servicestation) precis vid spåret.
1985 • Bredäng
#6
16 juli 2020 - 17:32
1 Gilla 
Ja det där med validiteten av ett rekord på ett virtuellt marathon är lite av en bummer. Jag springer mitt första marathon och vet inte alls vad jag egentligen går för så den exakta tiden och distansen får gärna vara lite flytande för mig den här gången. Mest för att få ett hum om vilken tid jag ska satsa på när jag kör det riktiga vid ett annat tillfälle. Så kommer inte orka med att provmäta utan går efter vad min garminklocka säger. Alternativt varven på någon bana.

Någon sjö vore trevlig absolut. Det jag är ute efter dock är att kanske se någon annan som också springer samma lopp och kanske lite folk runtomkring som förstår att man springer ett lopp och ger känslan av att ha publik
1971 • ENSKEDEDALEN
#7
16 juli 2020 - 20:12
Gilla 
Bredängsspåret kan kanske vara något? 3.2 km långt. Har inte testat den banan. https://motionera.stockholm/hitta-motionsspar/motionsspar/bredangssparet/


1985 • Bredäng
#8
17 juli 2020 - 10:10
1 Gilla 
Jag brukar springa efter mälaren mellan vårby och liljehomen och då delvis bredängsspåret men jag tycker att den är lite för backig just vid den delen. Det blir för tufft att springa upp och ner för samma backar under 4 timmar, men ska ändå ta en rekarrunda och se hur hela spåret ser ut. Jag har tittat lite på rundan runt trekanten, sjön i Liljeholmen som är en bekväm liten bana, men blir rätt trångt på vissa ställen.

Funderar lite på hagaparken eller djurgården nu. Jag har inte sprungit där själv men varit en del i området. Någon som har erfarenhet därifrån? Kan man springa oavbrutet utan trängsel eller behöva stanna gör någon anledning?
1971 • Storvreta
#9
22 juli 2020 - 20:41
1 Gilla 
Springer mitt första maraton på hemmaplan i storvreta kommer kännas lite annorlunda men är taggad🏃‍♂️💪
Marie Blommé
1967 • Sverige
#10
23 juli 2020 - 16:58
1 Gilla 
Funderar på att springa riktiga banan med några tjejkompisar. Vi tar med oss det vi behöver i våra ryggsäckar/västar. Kommer att ha koll på ställen där det går att fylla på med vatten om det skulle behövas.

Om jag skulle springa själv så skulle jag antingen be att någon skjutsar mig drygt fyra mil hemifrån för att sedan ta mig hem till fots. Det jag behöver har jag med mig i ryggsäcken och ha koll på ställen att fylla på med vätska om det skulle behövas. Eller springa en sju kilometerslinga sex gånger och vid varvningen ha energistation. Sista alternativet om jag vill prestera en särskild tid övriga alternativ som en kul grej 😅
1985 • Bredäng
#11
23 juli 2020 - 17:56
Svar på inlägg #9
Gilla 
Ok. Springer du på något elljusspår, runt samhället eller bana? Hur gör du med mat och dryck?
1985 • Bredäng
#12
23 juli 2020 - 18:04
Svar på inlägg #10
Gilla 
Låter roligt. Problemet är ju all trafik. Vet jag bara när jag springer hem från jobbet (karolinska - bredäng) så blir jag knäpp på att behöva stå flera minuter och vänta på att trafikljusen ska slå om. Eller ännu värre, när broarna öppna! Men ni kanske väljer en tid som är rätt lugn?

Att springa hem från någon 42km avlägsen destination blir svårt. Men kanske finns någon annan äventyrlig väg som skulle vara intressant att springa och sen ta sig hem med buss el dyl. Gillar ändå idén att befinna mig mer lokalt och kunna ha en lite hejarklack med mig.
Marie Blommé
1967 • Sverige
#13
24 juli 2020 - 16:59
Svar på inlägg #12
1 Gilla 
På helgmorgnar är det lugnare i stan och det brukar kunna flyta på bra då.
Vi har inte bestämt tid men misstänker att det blir en morgon. Vi är heller inte så noga med vad det blir för sluttid, vi är mer ute efter att få umgås 😅
1974 • uppsala
#14
24 juli 2020 - 22:02 Redigerad 25 juli 2020 - 10:28
3 Gilla 
Jag fixade ett Marathon hemma den 30/5 när vi egentligen skulle sprungit.
En varvbana på 10,5km och servicestation hemma i min carport. Fick ihop 15 löpare varav 6 sprang full mara. Instagram #nåntunamarathon
Jag tänker köra samma upplägg för virtuella löpet.
Nu har jag ju dessutom en tid att försöka slå på just den banan.

Hobbylöparn
Östermalms IP
#15
30 juli 2020 - 16:00
1 Gilla 
Några förslag på platta rimligt långa rundor:

* Lovön runt, från stora vägen spring förbi golfbanan, sväng höger vid kyrkan, runt Rörbyleden runt tillbaks till slottet. 5,84 km runt (drygt 7 varv)

* Tulling flygplats? Om man får access till fältet borde man kunna få till en 3 km runda på taxibanorna runt där. (ca 14 varv)

* Kungsholmen Runt längs med kungsholmsstrand, Hornsberg, Lindhagensgatan, Norrmälarstrand 6,92 km (ca 6 varv)
Linus Brohult
1972 • Stockholm
#16
2 augusti 2020 - 19:10
Gilla 
Kungsholmen runt är en fin sträcka utan en massa trafikljus. Dessutom kan man kansle förmå familj/vänner att heja nån gång på slutet vid Rålis. :) Men är inte Söder runt längs med vattnet ganska bra också? Eller kan slussenbygget ställa till det där?
Jag springer själv mest i Nackareservatet men där är det ju ganska kuperat...
1994 • Huddinge
#17
2 augusti 2020 - 21:31
2 Gilla 
Nu kommer jag förmodligen inte att springa det virtuella loppet, men tycker det är lite kul att fundera på vilken runda jag hade valt om jag nu hade sprungit... Kom fram till att Djurgården och Gärdet hade varit ett hett alternativ för min del mtp följande aspekter:
* I princip inga övergångsställen (eller rödljus för den delen)
* Löpvänliga bilvägar (dvs inte så mycket trafik)
* Ganska stora gångbanor där man (oftast) inte behöver sick-sacka mellan folk.
* Inga galna backar (även om det är en del med/motlut)
* Lagom med fyra varv, hanterbart med langning av energi osv då man kan passera nästan samma ställe på Djurgårdsbrunnsvägen två gånger på samma varv.

Det här var rundan jag hade i åtanke: https://mat-din-runda.iform.se/runda/stockholm/djurgaarn-gardet
Går såklart att ändra lite, t.ex. att ta av från manillavägen och springa längs med kanalen och över Lilla Sjötullsbron i stället.
John K
Stockholm
#18
2 augusti 2020 - 21:56
Svar på inlägg #16
Gilla 
Springer runt Söder regelbundet och det kan inte rekommenderas i nuläget för något virtuellt lopp:

#1. En sträcka med bara cykelbana från Gamla stan mot Fotografiska
#2. Ha inte en vit keps på dig om du inte vill få utfall av en eller flera storstrutar (eller liknande). Jag har nu upplevt Hitchcock-känslan vid 3 turer. Alla då jag hade en vit keps på mig. De gånger jag sprungit utan har jag klarat mig. Mycket skumt med i närheten av Fotografiska har de kanske sin häckningsplats eller liknade. Fördel: man får bra med fart när fågeln ifråga gör faktiska utfall.
#3. Längs Årstaviken är det knökfullt med folk, iaf på soliga dagar. Alla går och cyklar där de vill, vilket leder till ständig slalomlöpning.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#19
2 augusti 2020 - 22:03 Redigerad 2 augusti 2020 - 22:10
1 Gilla 
Gärdet kan vara väldigt blåsigt.

En garanterat platt sträcka är mellan broarna vid Djurgårdskanalen. Jag mätte upp sträckan till 900 meter, så drygt 23 turer fram och tillbaks som Forrest Gump. Risken är väl att man blir tokig på kuppen. 😁
Hobbylöparn
Östermalms IP
#20
3 augusti 2020 - 13:36 Redigerad 3 augusti 2020 - 13:50
Gilla 
Bild uppladdad av Hobbylöparn
Jag sprang en sväng runt Kungsholmen idag. För att omsätta det i Virtuella Marathontermer så tycker jag följande:

* Kungsholms strand har många små upp och ned backar trots att det går längs med vattnet. Är även en ganska lång grussträcka under Essingeleden.
* Hornsbergs strand är otroligt blåsigt. Har varit det nästan varje gång jag sprungit där.
* Lindhagensgatan upp är ganska ok fram till Lindhagensplan. Håll högersida. Tyvärr tvärstopp vid påfarten till Essingeleden.
* Norrmälarstrand är litet som Kungsholms strand, dvs små upp och ned. Där är cykelvägen helt platt. Oftast medvind.
* Vid Stadshuset litet trassligt att ta sig över gatan till KlaraStrandskanalen.

Summa summarum: Osäker om det är den bästa svängen för virtuella SM. Kom gärna med fler förslag.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.