Joggkontoret lider ingen direkt brist på skor. Foto: Jonas Lind

Skodjungeln

PrylarLöparskor kan delas in i olika kategorier beroende på vikt, användningsområde och syfte. Vilka behov och önskemål vi har varierar men generellt vågar vi nog säga att desto längre tid du löptränat desto intressantare blir det med skor och deras olika funktioner. Men vad är egentligen vad?

Mängdskor
Mängdskon är oftast den första sko du köper. I början använder du troligen bara den och det räcker gott och väl. En mängdsko kan se ut på olika sätt men det är den sko du väljer till dina distanspass och så småningom även till dina långpass. Var uppmärksam på att skon sitter bra på foten, du vill inte dra på dig skavsår eller blåsor för att du till exempel valt en för smal sko eller en sko som är för hög i fotvalvet. Mängdskor kan delas in i neutrala och pronationsskor, där pronationsstödet sedan kan variera från mycket lätt till väldigt kraftigt.

Lätt träningssko
Nästa steg, för den som söker en lite roligare känsla, är att komplettera sina mängdskor med en lättare träningssko. Denna är givetvis lättare än din mängdsko och det vanliga är att denna sko används till kortare, snabbare pass samt till intervallpass. En lättviktssko kan också användas som tävlingssko. Passformen är fortfarande lika viktig men kanske kan du kompromissa lite med stabiliteten, då denna sko oftast används mer sällan och som sagt på kortare distanser.

Tävlingsskor
Vill du gå ett steg till så finns renodlade tävlingsskor. Här pratar vi om olika skor för olika distanser, en tävlingssko för 5-10 kilometer kan kännas för tunn att springa ett helt maraton i,  medan en tävlingssko för maraton kanske används som lätt träningssko på kortare distanser till vardags. Här är känslan det viktigaste, på tävling vill du känna dig så snabb och smidig som möjligt. Upplevelsen är det viktiga, skon ska göra dig glad! Prova flera olika innan du bestämmer dig, det är bara du som kan avgöra hur en snabb sko ska kännas just för dig. 

Barfotaskor/minimalistiska skor
Dessa skor kan egentligen kvala in i samtliga ovanstående kategorier, beroende på hur du väljer att använda dem. Det som karaktäriserar barfotaskor är att de i princip helt saknar dämpning. Oftast finns en lite kraftigare yttersula som skyddar fotsulan mot grenar, sten osv men något dämpande mellansulematerial finns inte. En barfotasko ställer helt andra krav på löparens egen förmåga att dämpa sig i steget och är därför utmärkt som styrke- och teknikträningsredskap. Dessutom är det roligt! Tänk dock på att vänja kroppen långsamt då framför allt vader och hälsenor är ovana vid den belastningen.

Lycka till i ditt skoval! 

10 kommentarer till artikeln

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#1
23 maj 2012 - 06:40
...och så har vi olika typer av Trailskor, vattentåliga skor och dubbade skor för att springa med på isiga vägar osv.

Det tar liksom aldrig slut :)
1981 • Linköping
#2
23 maj 2012 - 09:32
...och för att kunna springa måste man ju ha ett par av varje. Eller kanske två av varje. Det blir många skor. Och de håller bara max två år oavsett användning. Det är big business :-)
1980 • Åby
#3
23 maj 2012 - 13:25
glöm för allt i världen inte återhämtningsskon också som man har på jobbet mellan passen! :)
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#4
23 maj 2012 - 20:01
återhämtningsskon. OOOOPS. Har ett par på mig just nu. Råkade slinka med vid en beställning hos Startfitness.

Behövs de egentligen? Nja, knappast.
Anders Grahl
1987 • Mölnlycke
#5
24 maj 2012 - 00:49
Spikskor?
1978 • Arboga
#6
25 maj 2012 - 12:48
Vart kvalar mina träskor in bland dessa kategorier?
1978 • Arboga
#7
25 maj 2012 - 12:52
Skämt å sido, lite feed back på artikeln:

Bra upplägg för den som precis gett sig in i sko djungeln. Men man är ju helt lost i detta med benämningar eftersom tillverkarna kroniskt vägrar att kategorisera sin skor eller än värre använder andra kategorier än de som nämns i artikeln.

Artikeln skulle få betydligt mera läsvärde om varje kategori exemplifierades ned några populära modeller. Det räcker med modellnamn och länk till tillverkaren för att läsaren själv skall kunna komma vidare i sin jakt av rätt skoval.
1971 • Halmstad/Göteborg
#8
27 maj 2012 - 10:45
Med tanke på hur många skor "den generelle löparen" har i dagsläget jämfört med för t ex 20 år sedan, kan man undra hur många olika typer av skor den här artikeln skulle ha om 10-20 år. Vart är vi på väg? :)
1982 • Månstad
#9
29 maj 2012 - 10:01
Tack för feedback Per. Problemet är att en sko som jag skulle kategorisera som mängdsko kan för någon annan vara alldeles för tunn och endast fungera som tävlingssko, eller tvärtom. Barfotaskor kan av en del användas som mängdskor upp till riktigt långa distanser medan andra skulle använda betydligt mer dämpade skor för sina tävlingar.

Därför är det lämpligast att man bara ställer sina egna skor mot varandra, en sko som är lättare än min mängdsko kan fungera som min lättviktssko osv. :)

mvh Madeleine
1981 • Linköping
#10
29 maj 2012 - 10:23
Och begreppsförvirringen blir total när skoförsäljarna gör reklam för en "ultralätt" sko på 290g... Ingen av mina skor är så tunga. Inte ens de med metalldobbar.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.