Stark i solen

Att styrketräna ute kan vara både roligt och effektivt Foto: Madeleine Johansson

Stark i solen

TräningUteträning är bland det bästa med sommaren. Tillsammans med bad, jordgubbar och grillat så gör det en sommar perfekt. Förutom att springa, simma och cykla så går det faktiskt jättebra att styrketräna ute om du vill. Kanske är du mitt emellan vårens och höstens tävlingar, kanske behöver du variera träningen lite? Kanske finns äntligen tiden för att testa på de där träningsformerna du inte hinner med annars?

Beroende på vilken utrustning du har kan du variera övningarna lite olika. Med endast kroppsvikten som motstånd kommer du långt, har du dessutom tillgång till en trappa, ett träd eller en brant backe så går det ännu bättre. Tunga böcker, gummiband eller en stor boll ger ytterligare möjligheter. För dig som vill gå all in så rekommenderar jag en TRX eller två, tre kettlebells, då kan du lika gärna slänga ditt gymkort sen.

Istället för att fokusera på att efterlikna dina inomhuspass, försök använda dig av det som naturen erbjuder. Du kanske inte kan hitta fyra olika övningar för ryggen som du brukar köra, men två övningar räcker bra, så kan du göra dem lite oftare istället. Det är ju en begränsad period, snart kommer höstrusket och då är det dags att krypa tillbaka inomhus igen. Utgå från tanken att all träning är bättre än ingen och att det är bra både för kropp och knopp att variera sig och använda fantasin.

Vill du styrketräna utomhus i grupp så finns det arrangerade grupper där ledaren planerar upp ett pass åt dig. Där får du också hjälp med motivationen och peppning från de andra deltagarna, ifall du har svårt att motivera dig själv till styrketräning.

 
 I filmen nedan har jag satt ihop ett antal förslag på övningar att göra ute, med mer eller mindre utrustning. Alternativen är oändliga, det är bara din fantasi som sätter stopp. Se dig omkring på ditt lantställe eller där du tillbringar semestern, ta en promenad ut i skogen och leta rätt på några nedfallna träd eller kolla in hur grannen har det på sin gård, finns det något där du kan låna? Kanske vill även grannen hänga med på passet? Då kan ni agera motstånd åt varandra. 

Variera, prova dig fram, ha roligt!  

6 kommentarer till artikeln

Christoffer Andersson
1985 • Malmö
#1
5 juli 2012 - 11:14
Perfekt timing på den här artikeln med tanke på att jag precis kom hem från ett träningspass i parken!

Personlig topp-3 övningar för utomhusbruk: Burpees, Pull-ups och de där armhävningarna där man kryper fram på marken (kärt barn har många namn, jag har hört jaguaren och krokodilen mest)
HR
1972 • Stockholm
#2
8 juli 2012 - 10:16
...och vad är Burpees? ???
1982 • Månstad
#3
8 juli 2012 - 14:44
Du ser David göra burpees 4.10 in i filmen ovan. :) Pushup + upphopp.
HR
1972 • Stockholm
#4
8 juli 2012 - 16:15
Aha, jag förstår.

Det är ju en klassiker som jag nu fått ett namn på. Tack.
:)
Thomas Johansson
1963 • Hagfors
#5
13 juli 2012 - 13:31
Efter att tittat på filmen blev jag sugen att styrketräna mera ute,Tack Madeleine.
1982 • Månstad
#6
13 juli 2012 - 15:06
Varsågod, det var roligt att höra!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.