24 h på löpband

PorträttHasse Byrén innehar det svenska rekordet på 24 h löpning på löpband. Rekordet sattes för snart tre år sedan men står sig ännu. Vi ställde några frågor till Hasse om motivation och ultralöpning.

Hur kommer man på idén att springa 24 timmar på ett löpband?
Själva idèn till att springa ett 24 h lopp och dessutom försöka slå svenskt rekord kom från min klubbkamrat Valdemar Andersson. Det var även han som fick mig att börja med ultralöpning. Valdemar hade 2 år tidigare slagit nordiskt rekord i 48 h löpband , ett rekord som sedan blev slaget av Stefan Lindvall. Nu var planen att han skulle starta sitt rekordförsök och 48h rekordet, ett dygn senare skulle jag starta min jakt på ett nytt svenskt rekord i 24 h löpning på band. Jag startade den 4 januari kl 10:05 och ett dygn senare på min 45-års dag kl 10:05 klev jag av bandet efter 181 040 meter, nytt svenskt rekord!

Vad är tuffast, det fysiska eller det psykiska? Och hur hanterar man det?
Att springa långt på band är både en fysisk och psykisk fasa, värst är ändå den psykiska tortyren bestående av just tristess, att ingenting händer när man springer. Jag blev lycklig när det kom in en ny person i lokalen, jag räknade brädor på väggarna mitt emot. Musik hjälper men för min del blir det jobbigt för huvudet med för mycket musik. Ibland är tystnaden bäst. 

Vad tycker du skiljer löpning på band mot långdistanslöpning utomhus?
Det finns faktiskt fördelar att springa på band mot att göra ett ultralopp utomhus. Man slipper alla kurvor som sliter på höfterna och dessutom upplever jag bandet som ett skonsamt underlag att springa på. Att all service finns nära tillhands är ju också det en stor fördel. Bandet går dock med helt jämn fart så det är viktigt att hela tiden variera hastigheten så det inte blir statiskt för musklerna.

Hur hade du tränat innan du gav dig på din utmaning?
Träningen inför mitt rekordförsök innehöll endast den skillnaden att jag 2 gånger i veckan tränade på band. Jag sprang ett 20 km och ett 30 km pass varje vecka. Detta började jag med ca 5 månader innan loppet. Jag kombinerade detta med långpass på mellan 40-60 km i en inomhushall för att träna i värme. Jag genomförde några marathonlopp i olika hastighet på bandet samt en del fartlekspass med långa fartrepor. 

Vad skulle du säga är den viktigaste egenskapen för den som vill satsa på ultralöpning?
Det som krävs om man vill satsa på ultralöpning är att ha tid för träningen. Ultralöpning handlar om att springa lång tid och träningen tar väldigt mycket tid. Det är också viktigt att bygga träningen på lång sikt. Det tar flera års regelbunden löpträning att bygga upp musklerna i benen så de tål distanserna och den mängd som träningen handlar om. Den som har tid, tålamod och håller sig skadefri kan lyckas med sin satsning. Att vara ultralöpare är en livsstil som jag inte skulle vilja byta bort mot något annat.

Tack för din tid och stort lycka till med framtida utmaningar!

6 kommentarer till artikeln

Daniel
1976 • Ängelholm
#1
5 december 2012 - 07:57
Grymt jobbat, jag som tycker 15 minuter är tristess på löpband.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#2
5 december 2012 - 08:03
Imponerande! Har själv några tremilspass på bandet men att köra i 24 timmar är lååååångt....
1966 • Borås
#3
5 december 2012 - 09:24
Gjorde 6-timmar på bandet. Aldrig mer.
Daniel Gunnarson
1972 • Stockholm
#4
5 december 2012 - 09:28
Strongt, ska försöka palla med 60 min idag :S
1967 • Varberg
#5
5 december 2012 - 10:00
Mycket imponerande måste jag säga. Älskar löpning men bars ute i naturen. Inomhus blir det crosstraining eller spinning.
Joakim Stenborg
1970 • Oskarshamn
#6
5 december 2012 - 17:23
imponerande,bra jobbat!!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.