Våren är här och många av oss har lagt grunden på bandet. Foto: Anders Wittfeldt

Anders möter våren på löpband

TräningVåren är på snabb ingång över hela landet. Nu är det lätt att ta sig ut på sina rundor. Men för många är det nu uppstarten börjar. Vinterhalvåret gör många av oss till periodare. En av dem är Anders. Men inför detta år ville han vara i form när plussgraderna var på ingång. Därför har han kört löpband i vinter. Vi snackade lite med honom hur det har funkat och hur han har tänkt.

Varför springer du?
Som de allra flesta mår jag bra av att röra på mig regelbundet. Jag har märkt att löpning är en motionsform som passar mig och det är skönt att rensa hjärnan efter en stressig dag på jobbet också.

Har du några mål med din löpning?
Det främsta målet är att upprätthålla konditionen under hela året så att en icke-plågsam löprunda alltid "är tillgänglig" så att säga. Sedan vore det ju trevligt att kunna springa lite längre distanser (och snabbare) än idag, men det känns egentligen mindre viktigt.

Varför väljer du att springa inne?
Eftersom att löpning ute under vinterhalvåret helt enkelt inte är något alternativ för mig. Jag är frusen av mig och kan inte förmå mig att ge mig ut i regn och rusk. Det brukar resultera i att konditionen försämras markant i perioden nov-mars.

Blir det mer sprunget nu när du har ett band hemma?
Absolut, just nu blir det ca 5km 3-4 ggr per vecka. Första veckorna efter ett långt träningsuppehåll är ju lite slitiga men jag märker nu att konditionen börjar återvända igen!

Märker du nån skillnad i teknik eller ork när du springer på band?
Nej inte direkt. Jag kan inte påstå att jag har en speciellt utvecklad löpteknik, men jag har några olika "steg" som jag laborerar lite med. Det fungerar lika bra på bandet som ute tycker jag.

Kör du nån lutning
Oftast håller jag mig till 1,0 i lutning för att få lite motstånd. De inbyggda "backintervallerna" låter jag oftast vara.

Vad krävs för att få ut dig ?
Uppehåll och minst 10 plusgrader, så det är nära nu...

Så nu när våren ju äntligen här har vi den skönaste perioden löpning framför oss. Bara att njuta. Om vi sen har vilat oss i form i tv-soffan, trotsat mörkret eller klivit upp på bandet kan vi lägga bakom oss. Det är nu det roliga börjar.

Löp väl!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.