Foruminlägg av Peder Ekman

#1
8 januari 2012 kl 15:55
Gilla
Tja!

Är nu igång med marathonträningen sedan ca en månad med ungefär 4 mil i veckan. Hade ett rejält antal mil i benen innan jag började min "satsning" oxå. Sedan ca 10 dagar känner jag en lätt smärta i (inte på sidan om) vänster knä som fortsätter upp på baksida lår o upp mot höften. När jag springer så avtar den för att sedan komma tillbaka de stunder/dagar jag vilar. Ingen större fara ännu men vill ju inte att det ska bli värre. Någon som känner igen beskrivningen o vet vad det kan vara o vad jag bör göra?

Tacksam för svar! mvh / P
#2
11 januari 2012 kl 23:48
Gilla
Hej!

Vet inte om man får marknadsföra sig här men eftersom du frågar kanske det är ok. Jag jobbar som PT i bla Solna o Sundbyberg. Jag är legitimerad o har lång erfarenhet av långdistanslöpning men ska erkänna att jag inte har ngn specialiserad löptränarutbildning. Hur som helst, kolla in min hemsida, www.peek-pt.se. Om du sedan vill så är du varmt välkommen att höra av dig så hoppas jag kunna hjälpa dig.

Välkommen!

mvh / Peder
#3
11 januari 2012 kl 23:50
Gilla
Hej!

Vet inte om man får marknadsföra sig här men eftersom du frågar kanske det är ok. Jag jobbar som PT i bla Solna o Sundbyberg. Jag är legitimerad o har lång erfarenhet av långdistanslöpning men ska erkänna att jag inte har ngn specialiserad löptränarutbildning. Om du vill så är du varmt välkommen att höra av dig så hoppas jag kunna hjälpa dig.

Välkommen!

mvh / Peder
#4
12 januari 2012 kl 14:51
Gilla
Haha! Du har rätt Maria! Klockan vart sen i går kväll o lite vimsig i knoppen efter en lång arbetsdag. Licensierad ska det naturligtvis vara!

mvh / Peder
#5
17 januari 2012 kl 22:40
Gilla
Du är varmt välkommen Malin!

mvh / Peder
#6
29 januari 2012 kl 23:15
Gilla
Hej!

Har tvingats till ett löpträningsuppehåll på två veckor pga en inflammerad/överansträngd slemsäck i vänster knä. Låg på upp till 19 km långpass innan uppehållet som inleddes i onsdags 26/1 och har sprungit regelbundet sen sommaren -11. Håller nu igång med inomhuscykling och rehabövningar.
Min fråga är: när jag väl kan börja springa igen, bör jag då börja med kortare sträckor igen eller kan jag gå på långpass på ca 20 km direkt och fortsätta därifrån? Ngn som tror sig veta eller har erfarenhet från liknande skada/problem?
Tacksam för svar! / P
#7
1 februari 2012 kl 23:41
Gilla
Tja!

Känner att jag skulle behöva bli smidigare, mjukare och rörligare och tänker att yoga kunde vara ett bra komplement till all löpträning. Finns ju dock många olika varianter på yoga. Någon som har något att rekommendera vad gäller detta? Någon som har erfarenhet?

Tacksam för tips!

/ P
#8
24 februari 2012 kl 22:33
Gilla
En polare la ut följande lilla berättelse från löpbandet på sin Facebooksida. Tyckte den va lite rolig så delar med mig av den här. Har så klart kollat med honom först. Håll till godo:

Europamästaren vs Stålvaden.

Vi har en Europamästare och VM (7:a och bästa europe) löpare på gymmet. Jag har haft turen att få löpa bredvid han på löp bandet när han har tränat vid olika tillfällen. Varje gång har jag tänkt "nu jävlar blir det åka av" Och det brukar det bli... Jag har utmanat honom i smyg och jag har tänkt...

"hmm om jag försöker hålla samma hastighet som han och sedan koppla in mitt hemliga vapen, mina Stålvader,då kanske man kan överaska som den under dog man är"

Ok sist vi löpte blev det så här.

Se framför er en smärt, vältränad löpare i Axis sponsorkläder och ett vrak med Stadium kläder. Vem som är vem får ni lista ut själva....

It´s time for the race. Here we go!

Jag drog på och tänkte jag måste kolla pulsen innan jag sätter in nådastöten. 180 i puls.....shit det var väldigt högt men då är min motor igång tänkte jag. Men jag måste vara positiv trots att svetten sprutade runt lokalen som en vattenspridare.
Dags att dra på nu JÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄVLAR!!!!!!å!!!!!PUSTT!!!!!ååå!!!Shit!!!! Lite mer!!!!
Knack och brak!

Vilken syn, en smidig atlet och på löpbandet bredvid ett flåsande kylskåp fullt av bacon och fläsk nära att sprängas. Ok pulsen är nu uppe i 195 och jag är inte i närheten av herr Holmén. För er som inte har koll på puls så är 195 ohälsosamt högt.150-160 hade varit bättre... Det var som ett gäng skurkar som har snott fläsklagret på ICA och kör med en Nissan Micra i full fart rakt ner från Kebenekaise typ. Det kommer sluta i katastrof. En sista stöt!!!!!

Ridå! Tack och godnatt!

Ja han är fortfarande mästare och jag fortfarande Fläsket från Söder.

Men skam den som ger sig och tack för inspirationen Janne, vilken lyx att få träna med den bästa.

Jannes meriter.

5000 m 13.35
10000 m 28.09
Halvmaraton 62.35
Maraton 2.10,46

Stålvadhn´s meriter

Maraton 4.15.00
0-10st varmkorvar på 4 minuter.

och det betyder att Janne i teorin hinner två maraton när en annan springer ett haha

Har man ingen koll på tiderna så kan man bara säga det är jävligt snabbt!

Här är ett klipp med han. Man ser inte hur fort det går, men det går undan.
http://www.youtube.com/watch?v=TELrKJLr8HY
EM-Maraton 2002 www.youtube.com
Euroopan mestaruuskisat München 2002, maratonjuoksun loppu.

#9
27 februari 2012 kl 11:59
Gilla
Tja Stefan!

Lider med dig. Låter som om det är slemsäcken som bråkar tycker jag. Har haft det problemet ca en månad nu efter att ha kört 4-5 pass i veckan en tid (tydligen lite för mycket för mig). Körde rehab ett par veckor blandat med cykel o crosstrainer men utan att det blev bättre. Har nu vilat knät helt under ett par veckor och även behandlat med antiinflammatorisk gel. Nu börjar det äntligen kännas bättre.
Tänker att jag väntar ytterligare en vecka med löpning efter att jag inte har några problem alls för att va på den säkra sidan. Sen får det räcka med 3 löppass plus ett alternativt konditionspas i veckan.
Om du får konstaterat att det är en inflammation (rekommenderar röntgen) så kan du givetvis oxå behandla med antiinflammatoriska tabletter.
Vet att det är sjukt irriterande o stressande inför kommande lopp-säsongen med totalvila för knät under ett par veckor verkar ha fungerat för mig i alla fall. Får sänka ambitionerna o vara glad över att kunna springa loppen alls.
Önskar dig lycka till!

/ P
#10
10 augusti 2013 kl 18:48
Gilla
Är nu igång med jogg/löp-träning igen sedan en månad efter 18 månaders rehab. Visst, dras med en efterhängsen Haglundare men den verkar inte bli värre tack vare nya formgjutna inlägg. Har nu bestämt mig för att aldrig köra mer än 3 löppass/vecka o att få in ordentlig med vila för att hålla mig hel. Kommer däremot slänga in alternativträning i forma av yoga, styrka o cykel ngn/några ggr/v. Är så sjukt glad o lättad över att va igång igen! Ses här i spåren, lycka till med era satsningar!
#11
12 augusti 2013 kl 19:20
Gilla
Tja Björn!

Tackar som frågar! Inflammation i v knä o sedan i båda yttre ledbanden i fötterna. Har nu lyckats bli av med det nu så återstår bara Haglundsknölen. Den verkar inte bli värre av löpningen så har nu satt igång vilket e obeskrivligt kul o skönt! Haglunds syndrom är inflammation i bursan (slemsäcken) som ligger mellan ben o hud i hälen. Problemet uppstår av överbelastning, för mycket stående/gående i trånga skor o för hårt underlag.
Lycka till med löpningen!
#12
13 augusti 2013 kl 09:50
Gilla
Tja Karin!

Fösart var jag hos "vanlig" läkare som konstaterade att detta var faktum. Sen har jag gjort stötvågsbehandling på "Hela kroppen sjukgymnastik" på Södermalm (som har högkostnadsskydd) men tyvärr har detta inte hjälp mig.
Har oxå vart hos Daniel Salov (www.salovkiropraktik.se) som är sjukt duktig på det han gör o oxå löpinriktad. Mycket rekommenderad! Har du o9nt under hälen eller på baksidan av hälen eller både och? Lycka till!
#13
3 november 2013 kl 11:30
Gilla
Hej alla löpare!

Sitter o funderar lite på en ide jag har o undrar om ngn har koll på om det finns siffror på hur många aktiva löpare (nybörjare/amatörer till elit) det finns i Sverige idag 2013? Inser o förstår att detta är en svårbesvarad fråga men tänker att det kanske ändå finns ngn statistik på det. Typ av sorten att vi har ca 800.000 aktiva körsångare idag i landet. Vore oxå intresant att veta ngt om utvecklingen de senaste, säg, 20-30 åren.

Tacksam för svar!!

Lycka till med träningen!

/ Peder
#14
3 november 2013 kl 19:03
Gilla
Stort tack för svar!!
#15
11 juli 2014 kl 10:39
Gilla
Hej!

Ser med ett fånigt leende fram emot Dublin marathon 27/10 är på G att boka boende. Någon som har bra tips om bra o billigt boende så nära start/mål som möjligt? O gärna med bra frukost inkluderat i priset.

Har själv aldrig varit i Dublin men starten går vid Ftzwilliam Square o målet är vid Merrion square.

Du som har erfarenhet av maran där; berätta gärna lite. Har hört att det ska va bra drag på publiken på gatorna under loppet. Stämmer? Det är ju en måndag vilket får mig att undra om det är ngn form av helgdag på Irland då? Annars jobbar väl folk o då har jag svårt att fatta hur det kan vara bra folkliv under loppet?

Tacksam för alla svar o info!

#16
11 juli 2014 kl 13:21
Gilla
Tja Stefan!

Stort tack för matnyttigt svar med bra tips!!

Ngt kul lopp själv på G?

/ P

#17
3 oktober 2019 kl 19:03 Redigerad 3 oktober 2019 kl 19:04
Gilla
Tja!

Funderar på Berlin Halvmarathon 5/4-20. Ngn med erfarenheter från det loppet? Positivt/negativt? Banprofil? Organisation? Sträckning mm, mm? Ngn annan halvmara i Europa under våren som alternativ till denna? Tack på förhand!!
#18
3 oktober 2019 kl 19:46
Gilla
Låter ju suveränt! Hur o vart bodde du?
#19
3 oktober 2019 kl 21:00
1 Gilla
Ok, tack för hjälpen! Precis, en riktigt cool o trevlig stad. O varför inte kombinera stadsbesök med 21095 meter fantastisk plåga ;-)