Foruminlägg av Linus Maxe

#1
26 augusti 2012 kl 08:28
Gilla
Five fingers spyridon är en sko jag kan rekommendera. Oslagbart grepp för skogens tuffa underlag. Med en sula på bara 6mm så blir det praktiskt taget omöjligt att vricka fötterna. Förutsätter att du har lite vana att springa i lite "tunnare" skor.
#2
10 september 2012 kl 22:37
Gilla
Hej. Tänker dela mina erfarenheter gällande FiveFingers.

Har aldrig riktigt tyckt om att springa pga diverse onda knän, höfter och andra skav som jag trodde var ett "naturligt" resultat av löpning. Gick först från tjocka Asics till Nike Free och Saucony Kinvara som var ett stort steg mot minimalism. Inspirerad av en mindre ond kropp i allmänhet så tänkte jag ta ytterligare ett steg i samma riktning och köpte mig ett par FF KSO.

Jag blev som många andra övermodig till en början och ville för mycket, för fort. Jag fick erfara en otrolig stumhet i vaderna som i början satt i 4-6 dagar, AJ! Även onda hälsenor som följd av att "trippa" på framfoten i alltför stor utsträckning.

Efter en tid med mestadels korta pass på 2-4 km började jag med stor försiktighet så smått öka på distanserna och nu, 6 månader senare springer jag 20km+ utan större bekymmer. Har i alla år haft ganska klena vader/fötter men känner mig nu mycket starkare. Dessutom är det fantastiskt kul att springa igen!

Åsa : Jag stukade fötterna titt som tätt innan. Det är väldigt svårt att stuka i ett par FiveFingers då det inte finns något att "stuka från". Jag tycker att du borde prova på att springa barfota på gräs el dylikt till en början. Gillar du det och vill köpa ett par så finns KSO-varianten för 699:- i vissa nätbutiker.

Jon : Det går helt ok att springa på vintern. Har sprungit i -5C som kallast. Blodcirkulationen kommer igång fort i fötterna, speciellt i FiveFingers då fötterna jobbar lite hårdare.
#3
1 april 2013 kl 10:59
Gilla
Kim : Ser att Kullamannen ännu inte gått av stapeln och för svara på frågan;

Spyridon har en "rock plate" som skyddar mot stenar och annat i hålfoten och fungerar ypperligt. Har gjort distanser på nästan 30km i tuff terräng med dem. Trots lite mer skydd behålls känslan av 5-fingers.
#4
19 maj 2013 kl 15:27
1 Gilla
Sprang igår mitt första göteborgsvarv och hade en ambition om sub 1:30 och startade 13:03. Efter c:a 7 km insåg jag att detta skulle bli mycket tufft.

Duscharna utmed banan var det som höll mig vid liv och jag drack vid praktiskt taget varje station. Trots detta var jag nära att bryta några gånger med sänkte istället tempot och lunkade på..

Undrade flera gånger utmed banan hur det kunde gå sååå segt då jag flera gånger sprungit betydligt snabbare på träning. Orken tog HELT slut efter 10 km och benen ville inte vara med.

På Götaälvbron träffade jag en härligt värmlänning som jag tog sällskap med sista 6 km. Först efter 19km började solen gå i moln. Måltiden blev 1:40:26 och var inte vad jag räknat med. Inser nu att många andra även de missat sina tider med både 10, 15 och 20 minuter..

Siktar på nästa års lopp!
#5
28 juni 2013 kl 20:29
Gilla
iSmoothRun alla gånger!

#6
28 juni 2013 kl 20:33
Gilla
Japp.. iSmoothRun verkar tracka rätt på de rundor jag kontrollmätt mot karta.

Sen beror det också på vilken telefon man har. Min gamla iPhone 3GS var rena glädjemätaren medan iPhone 5 är mycket mer exakt.

#7
28 juni 2013 kl 20:36
Gilla
Du kan skapa dina egna pass inne i appen också, oslagbart. Sedan kan du få röstfeedback som talar om hur långt före/efter du är ditt intervall-tempo med jämna mellanrum. Den laddar t.o.m upp avslutat pass till dropbox som GPX-fil som du lätt och smidigt synkar till jogg.se när du kommit innanför dörren =)

Har testat ett gäng löparappar och kan säga att iSmoothRun är överlägset bäst.
#8
13 april 2014 kl 07:49
Gilla
Tips : om du råkar ha en iphone/ipad så finns en gratis-app som heter "filmontv free lite TV". i den hittar du kanalen BBC one som sänder london marathon live.
#9
3 maj 2014 kl 22:31 Redigerad 3 maj 2014 kl 22:32
Gilla
Kan inte annat än att hålla med Niklas och Rikard. Har både en Kinvara och Type A5, köpte samma storlek men slutade med att jag gick tillbaka till butik och bytte upp en halv storlek på Type A5-orna, från 44 -> 44.5.
#10
9 maj 2014 kl 20:38
Gilla
Hej Pernilla.

Gav nyligen tipset till en vän med benhinneproblem att springa med helt avslappnade fotleder. Tänk att du helt o hållet släpper kontrollen över fotlederna och låter fötterna "dingla" helt fritt. Du behöver inte oroa dig för att snubbla eller landa snett, det sköter sig självt.

Detta kommer till en början kännas ovant men har hjälpt både mig själv och min vän från svåra problem med benhinnorna. Är man van vid att aktivt jobba med vaderna i steget så spänner man lätt fotlederna och belastar benhinnorna onödigt mycket. Jag hade problem med benhinnorna på insidorna av underbenen såsom Anders ovan beskriver. Är det dessa som spökar i ditt fall eller är det de på framsida underben?

Återkom gärna med feedback om du skulle prova!

Lycka till!