Löpning Kom igång 9 inlägg 3338 visningar

Benhinnor

1972 • Olofstorp
#1
9 maj 2014 - 08:44
Gilla
Har en fråga. Har precis kommit igång med löpning igen efter ett låååångt uppehåll. Det har gått jätte bra men nu när jag försöker utöka mina jogging minutrar. (varvar jogg/promenad så här i början) så får jag känningar i benhinnorna igen.

Jag sprang en del för ca 10 år sedan bla annat så tränade jag upp mig så jag sprang gbg varvet då. Efter det loppet så fick jag så ont i benhinnorna så jag la ner träningen. Är väldigt orolig att det skall bli samma igen tycker ju det är sån härlig känsla efter ett bra löparpass.

Nu min fråga om man bara har lite känningar kan det gå över efter att kroppen vant sig vid belastning eller är det kört för mig så att säga. Finns det övningar jag kan göra så jag tränar upp muskler runt om så jag skonar benhinnorna.

Tacksam för svar
Monica Nilsson
1967 • Åkersberga
#2
9 maj 2014 kl 09:38
Gilla
Jag har mer eller mindre kroniska problem med benhinnorna. Jag hade mina problem redan som soffpotatis, så det är inte bara löpningens fel. Lyckas ofta hålla dem i schack, men då och då flammar det upp och är värre än vanligt. Jag brukar massera benhinnorna flera gånger om dagen när det är som värst. Då trycker jag tummarna det hårdaste jag kan längs med benet (där benet går över till mjukdelar) med början uppe vid knät. Håller hårt tryck på en punkt och vickar foten 20 gr, flyttar sedan tummarna ett snäpp nedåt och vickar på foten igen. Fortsätter hela vägen ner till foten. (Hoppas du förstår, svårt att förklara i text.) Det gör grymt ont, men hjälper. Sedan springer jag i kompressionsstrumpor. Om det hjälper eller är placeboeffekt låter jag vara osagt. Jag tycker att det funkar.

Lycka till och hoppas att du kan fortsätta springa!
1972 • Olofstorp
#3
9 maj 2014 kl 09:49
Gilla
tack Monica för tipsen skall prova med massage som du nämnde tror jag förstår :) Strumporna du pratade om är det sådana som går enda upp till knät då?
Monica Nilsson
1967 • Åkersberga
#4
9 maj 2014 kl 10:46
Gilla
Pernilla, exakt. Använder både kompressionsstrumpor köpta i sportaffär och stödstrumpor från apotek. Trist på sommaren då man vill få lite bruna ben ;-)
1978 • Förslöv
#5
9 maj 2014 kl 11:08
Gilla
Jag har också haft/har problem med mina benhinnor på insidan av underbenet ca 10 cm ovanför "inre fotknöl". Förutom att värma upp med värmedyna eller liknande innan pass och kyla med kallt vatten eller is efter genomfört pass kommer här några tips som har hjälpt mig:

Länk med bra massage: https://www.youtube.com/watch?v=I951tlzFie4

Enkel och effektiv styrkeövning: https://www.youtube.com/watch?v=7vZVq3ov914

Om du skulle behöva tejpa: https://www.youtube.com/watch?v=1zRB3OuZXe0

Hoppas detta hjälper dig
1972 • Olofstorp
#6
9 maj 2014 kl 11:52
Gilla
Ohh tack Anders många bra tips. Skall prova. Vill ju så gärna kunna springa som sagt.
1981 • Göteborg
#7
9 maj 2014 kl 20:38
Gilla
Hej Pernilla.

Gav nyligen tipset till en vän med benhinneproblem att springa med helt avslappnade fotleder. Tänk att du helt o hållet släpper kontrollen över fotlederna och låter fötterna "dingla" helt fritt. Du behöver inte oroa dig för att snubbla eller landa snett, det sköter sig självt.

Detta kommer till en början kännas ovant men har hjälpt både mig själv och min vän från svåra problem med benhinnorna. Är man van vid att aktivt jobba med vaderna i steget så spänner man lätt fotlederna och belastar benhinnorna onödigt mycket. Jag hade problem med benhinnorna på insidorna av underbenen såsom Anders ovan beskriver. Är det dessa som spökar i ditt fall eller är det de på framsida underben?

Återkom gärna med feedback om du skulle prova!

Lycka till!
1972 • Olofstorp
#8
10 maj 2014 kl 08:32
Gilla
Tack Linus för tips. Det är de fram som jag har känningar av. Skall ändå försöka prova ditt tips nästa gång. Förstod inte riktigt hur jag skall lyckas dingla men skall försöka i a f.

Var ute idag igen på en pytte runda o försökte tänka på var jag slog ner foten. Inte hälen utan mer i mitten av foten. Samt tog kortare steg. Det kändes i a f mycket bättre idag. Om det berodde på detta eller att jag faktiskt sprang kortare distans idag vet jag inte.

Får helt enkelt prova mig fram med olika saker. Man e lite ivrig så här i början o vill bara komma igång o kunna springa långt o länge på en gång.

Tack för alla tips jag fått det uppskattas.
1982 • Uppsala
#9
10 maj 2014 kl 11:45
Gilla
Ta det väldigt lugnt med tipset att springa med helt avslappnade fotleder. Jag testade detta för två år sedan av just samma anledning. Det gick 200m sen snubblade jag och stukade foten med ett plattfall på asfalten som resultat. Numera springer jag med något avslappnade fotleder och väljer mjukare underlag om jag känner av hinnorna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.