Foruminlägg av Robert

< < < 1 2 > > >
#1
20 april 2014 kl 15:58 Redigerad 20 april 2014 kl 16:00
Gilla

Hej.

lite info om mig innan.

Jag har joggat till och från i ca 6 år. första åren så joggade jag bara för skjos skull, tyvärr så har jag aldrig varit bra på att jogga, då joggade jag kanske max 4 km, efter kanske två så var man helt död och fick gå för en stund för att kunna jogga hemmåt igen. så höll det på några år även fast jag joggade 2-3ggr/vecka.
Troligtvis joggade jag för fort från början.

Köpte Micoach träningssystem på ipod, efter att jag jogga några år, vilket för mig var en stor fördel för efter deras 12min test så kunde jag jogga iaf 3-4km.

Nu så pluggar jag till brandman och har fortfarande jätte svårt för att jogga. jag försöker verkligen träna upp konditionen, kör fortfarande på Micoach, och klarar ändå knappt 5km, de gången jag joggat km i ett sträck så har jag gjort det på ca 30-32 min. joggade en mil för nån månad sen tog 58.58min, hade ont i hålfoten, knän, axlar ja över allt, i 6 dagar, kunde knappt gå.

Ändå har jag skor som enligt stadium ska passa mig inköpta för ca två år sen, har väl inte ens joggat 50mil med dem.

Förstår inte varför det gör ont varenda gång runt 3km, idag så fick jag ont i vristen gick knappt att jogga utan att det bränner till rejält.

Har kollat på löpteknik mm, men svårt att finna sin egen, om jag joggar avslappnat känns det onaturligt, och försöker jag räta till fötter och ben överkropp mm så spänner man sig.

Känns verkligen so att man inte aalls är byggd för att jogga. 10km/h är för mig fort. under 6 år bör det ha bliv mycket bättre med löpningen men allt står still.

Nu blev det här väldigt lång text, men måste få med det mesta och mina tankar. Har någon lite tips mm så tar jag gärna emot.

Ska tilläggas att jag joggar varierat, intervaller, lite längre, som dock inte blir så långa... Väger runt 88kg, men är iåt vältranad i kroppen då jag även styrketränar

/Robert



#2
7 januari 2015 kl 16:12
Gilla
Fortsätter på min första och gamla tråd.

Min löpning blir inte ett dugg bättre tyvärr. jag vet inte alls vad jag gör för fel. Ont i knän, axlar, vrister, kroppen känns oftast blytung och löptekniken känns urkass. Sen känns det som att lungorna inte kan syresätt tillräckligt. Känns sådär när man är på gymmet och ser vissa löpa i 15-17km/h och jag blir glad om jag orkar 12km/h.

Jag tränar styrketräning om det kan ha negativa effekter på löpningen, sen att jag väger runt 90kg gör väl sitt också. Kanske vore bra att gå ner 5-10kg. Självklar försöka behålla de muskler man har.

Sen söker jag jobb som brandman, och kraven på testerna testar verkligen den fysiska förmågan genom simtester, arbetsrelaterad hinderbana. ibland 3km löpning. 500m rodd mm. Man vill ju göra bra ifrån sig.

Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Nu kör jag blandade intervaller men det är knapp jag orkar med passen, och då ligger intervallerna på 2min i ca 12km/h. Även jogga saktare och längre blir påfrestande.

Kanske är så att vissa inte är byggda för att jogga. även fast alla ser mer eller mindre likadana ut:P

Synd att man inte kan ladda upp allt från Adidas Micoach om nu det kan var till någon hjälp .
#3
7 januari 2015 kl 23:30
Gilla
Jag är 180cm. Är väl normal i kroppen, med endel muskler.

Jag har som sagt både försökt att aktivt korrigera löpstilen samt bara låta allt "följa" med, får inte känslan av att nu känns det rätt.

Köpte nya skor för ett år sedan på löplabbet "saucony omni 12", men jag gillar inte skorna riktigt, dom känns klumpiga på nått sätt. Sen är det lite konstigt att dem påpekar att skor håller ca 2 år även om dem står på hyllan och skorna dom sålde till mig såg jag när jag kom hem var redan ett år gamla, då känner man sig lurad.

Jag kör ju som sagt med Micoach har både puls och speed cell. Kör mest via speed cell då pulsen blir svår att hålla vid intervaller, hastigheten är ju bara att sakta in så är man i rätt zon. Sen om just deras system är bra att använda vet jag inte.
#4
8 januari 2015 kl 10:09
Gilla
Oj.

Tack så mycket för all feedback. Jag tar verkligen emot allt ni säger.

Lång text blir det nu, men jag vill försöka förklara min situation. Förbered med kaffe....

Jag ska dra ner på tempot/farten och se om det känns bättre och försöka ta lite längre lugnare pass, och där är ju Micoach med hastighetssensor ganska bra tror jag så att jag håller mig inom aktuell fart.

Nu joggar inte jag 12km/h på löpband utan problem, utan ligger runt 9-10km/h normalt, men det blir jobbigt ändå efter ca 5km.

Jag vet inte om nån av er eller andra här för den delen är bekant med räddningstjänsternas anställningstester?
Nu varierar testerna endel mellan kommunerna men. generellt så är det en väldigt krävande hinderbana eftersom man vill få en bra tid och göra bra ifrån sig utav att vara "död" efteråt- då konkurrensen är extremt hård.

Hinderbanorna kan bestå av farmers walk 100m med 25 kg i varje hand, sen släpa en docka 30meter (ca 80kg), farmers walk igen fast upp i ett trapphus 6-8 våningar, väl uppe dra upp en vikt ca 20kg från balkong, ner igen med vikterna. kanske dra in 75m vattenfylld slang, ta med farmers walk vikterna samt dig själv över under hinder. Allt detta med 20kg lufttuber på ryggen samt fullt larmställ. Blir väldigt varmt vilket i sig är psykiskt krävande.

En av testerna jag gjorde för några månader sedan, var att ex gå det s.k rullbandstest på 5,6km/h, sen ut direkt och göra hinderbanan. När jag klev av bandet hade jag 182 i puls. (Dock var det ovanligt jobbigt den dagen) Och min insats på hinderbanan var katastrof. Opassande dag för formsvacka.

Testerna kortfattat, man ligger på hög puls konstant. Hur ska man träna för att orka?

Kan även vara 3km löpning 15min eller i värsta fall 13min. 500m rodd 1min 45sek.

Det jag vill säga är att jag vill så gärna fixa testerna och även ha krafter kvar, och har då försökt att ta till mig tips från brandmän som säger att för att fixa testerna så är det intervaller som gäller och då hårda intervaller.

Men för min del så kanske jag måste som ni säger även om jag joggat minst 1-2 dagar i veckan nu i kanske 3år. Ta det lite lugnare. Problemet blir ju den dagen då 3km löpning kommer och jag inte tränat inför det.


#5
8 januari 2015 kl 10:13
Gilla

"Du har kollat så att du inte har ansträngningsastma? "

Jag gjorde inför ansökningarna till brandmansskolan 3år sedan. ett cykeltest med EKG mm, så där bör dom ha sett att det var nått isåfall, så jag tror nog inte att jag har ansträngningsastma.
#6
8 januari 2015 kl 12:27
Gilla

Just nu så ser träningen ut såhär.

Mån: överkropp
Tis: underkropp

Ons: löpning

Tors: överkropp
Fre: underkropp

Lör: vila
Sön: löpning

Styrketräningen består av mestadels basövningar. Knäböj, bänkpress, marklyft, rodd, chins, baksida lår, mage.

Dock vill jag bli starkare också, så en medelmåttig löpare är väl målet. Eftersom det verkar vara svårt att bli bra på båda saker.

#7
8 januari 2015 kl 13:09
Gilla

Jo det kan vara därför löpningen går sådär. Växlar man över underkropp så får man ju risken med träningsvärk på löpdagen.

Jag vet inte om det är så smart att öka löppassen eftersom jag får ont, då känns det som ett bättre val med två lugna pass i veckan nu ett tag för att se om det ger resultat.
#8
8 januari 2015 kl 15:25
Gilla
Var och tränade idag och det gick skit rent ut sagt fick avbryta. kan ju vara nån förkylning eller liknande, men om vi ser några veckor tillbaka så har träningen gått hyffsat bra. från att ha stått still i nått år. Jag har även testat på alla möjliga olika träningspass och varianter.

Nu så kommer jag att vila iaf fram till på måndag, beroende på hur jag känner mig så ett lugnare joggpass i helgen. Ska även testa att slopa över/underkropp, då jag tror att det för min del har nått sin topp. Har kört ganska tunga pass senaste veckorna och det fungerar väl ett tag sen blir det för mycket för kroppen att hinna återhämta sig i takt med att vikterna ökar.

Jag försöker äta så vettigt jag kan och sover ja det göra, sen om det är kvalitet sömn vet jag inte.

Jag går kortare vändor ca 3ggr/dag nu när jag är arbetslös.
#9
8 januari 2015 kl 16:00
Gilla
Som sagt jag ska se över styrkepassen. Helst vill jag träna 3-4ggr/vecka. Funderar på en 4-split då blir det en muskelgrupp i veckan som tränas och passen bör hålla sig runt 1h. Samt när jag ändå är på gymmet så har jag tid att efteråt träna på roddmaskinen om det visar sig att nått pass inte tar så lång tid. Och jag kan då lägga fokus på kvalite, Det gör jag nu men det kanske blir för mycket.

Jag försöker köra funktionellt därav basövningar, har dock inte vågat mig på ryck och stöt. Jag brukar även lägga in 250m rodd snabb fart och sen direkt efter gå ca 20m med 25kg vikter.

Ser att du Amir har en stark bakgrund som styrketränade:P
#10
9 januari 2015 kl 16:22
Gilla
Jag ska bara hitta nån som kan visa hur man utför ryck, stöt.

Var ute och joggade lite idag, dock gör det ont, lite på insidan av nät. och insidan av vristen, känns vid varje fotnedsättning att det värker till. blev bara 3km idag försökte ta det lugnt.
#11
18 januari 2015 kl 16:20
Gilla

Har joggat nu lite lugnt både idag och i onsdags, Dock inga märkvärdiga sträckor då jag jag känner av efter ca 2km. Tror jag får ta nästa vecka och vila ifrån löpning/joggning, sen kanske bäst att besöka sjukgymnast och höra. Om dom nu kan se om man löper fel eller dyl.

Lite tråkigt bara att jag har anställnings tester för Attunda 2 februari. men det kanske bara är bra att vila en hel vecka sen börja lite lugnt vom två veckor och se hur det känns.
#12
18 januari 2015 kl 17:54
Gilla
Tog en till kort tur ca 15min, och den här gången kändes det inte lika mycket, dock lite känningar. Den här gången joggade jag utan musik om nu det kan ha påverkan, om man på nått sätt undermedvetet korrigerar stilen när man hör sina fotsteg.
#13
19 januari 2015 kl 09:26
Gilla

Är man en van löpare så kanske man inte påverkas lika mycket av musiken som en nybörjare som inte riktigt lärt sig löptekniken.
#14
25 januari 2015 kl 17:49
Gilla
En lite update för dem som är intresserade:P

Efter en veckas uppehåll så tog jag idag 2 st kortare turer på runt 3 km. Jag försökte att landa på framfoten, Nästan så att jag trippade fram, fick inte alls lika ont som förut. hoppas att det håller i sig. Tänkte att det bästa var att jag delade upp turen på två ggr annars tänkte jag ta två varv men tänkte att även om jag inte får sådär ont så kanske jag inte ska utmana ödet med två varv på en gång:P
#15
21 augusti 2015 kl 18:52
Gilla
Fortsätter på min gamla tråd.

Jag har dragit ner på styrketräningen, och försökt att jogga. JAg får fortfarande ont ibland, jag har testat min ca 8 år gamla neutrala skor vilket känns lite bättre än de "nya" med pronations stöd som löplabbet sa att jag skulle ha. Kan det vara så att vissa inte ska ha pronationsstöd även fast tester visar på det?

Funderar på att köpa ett par nya neutrala, men frågan är om det på sikt kan skada mera eftersom jag enligt dom pronerar.




#16
21 augusti 2015 kl 19:47
Gilla
Precis, som du skriver har jag haft liknade symptom sen dag ett nästan med skorna, jag hade ju problem redan innan men jag tror inte att dessa pronationsstöd hjälper för min del. Dom känns nästan som att jogga med arbetsskor, klumpiga. Jag har Saucony Omni 12.

Sen funderar man på om andra pronations skor fungerar bättre. Finns väl olika modeller, men det blir dyrt om man måste köpa och prova sig fram.
#17
20 maj 2017 kl 12:45
Gilla
Hej.

Har precis köpt nya skor Asics innovate 7, då jag har överpronation enligt löplabbet som utsåg mina förra skor saucony omni 12. Dom skorna har aldrig riktigt känts bra för mig heller, så jag tänkte att nu tar jag ett par lättare med lätt pronationsstöd och testar.

Testade 20 min på löpbandet, och fick som vanligt känningar i insida knä och efter joggpasset så kändes det konstigt nog lite onaturlig att gå i mina vardagsskor, här även lätta dova känningar insida knä efter ett par timmar.

Frågan är om man ens ska korrigera pronation mm, eller bara köra på neutrala, fick testa skorna på löpband enligt butiken, så jag kan lämna tillbaka dem och testa ett par andra.

Man vill ju tro på dessa löpexperter därför man går dit för att få råd, eftersom man inte vill skada sig. Kan det vara så att man inte är lämpad för att jogga?
#18
20 maj 2017 kl 19:17
Gilla
Här är skorna http://www.asics.com/au/en-au/gel-innovate-7/p/0010255977.9093

Jag har skrivit i en gammal tråd där jag upplever samma problem. så jag är väl inte direkt ny på att jogga. Blir dock kortare sträckor annars får jag ont. så nått stämmer inte, antingen löpstilen eller skorna SAUCONY OMNI 12. Dom nya vill jag inte jogga ute med tills jag bestämt mig om jag ska byta.

Väldigt svårt att vet om man ska lyssna på de som säger att man ska ha pronations skor om man pronerar annars skadar man sig eller köra på neutrala så får kroppen kompensera själv om det behövs.

#19
3 juli 2017 kl 17:56
Gilla
Har joggat lite till och från med nya skorna, och det känns svampig (kanske känns så i nya skor i början?). Känns även onaturligt och jag får fortfarande småont i höger knä, har även märkt att foten pekar utåt vid joggning, den gör det till vardags med gång med, men märktes extra tydligt nu.

Känns tråkigt om det är bortkastade pengar, och jag måste köpa nya skor, isf blir det ett par neutrala oavsett vad folk och experter i butiken säger, om man nu vågar testa sig fram utan att förvärra ev. skador.
#20
17 juli 2017 kl 18:16
Gilla
Kan mkt väl vara så att löptekniken inte är bra. försöker jogga så naturligt som det går.
< < < 1 2 > > >