Foruminlägg av Tobbe Denckert

< < < 1 2 > > >
#1
8 augusti 2015 kl 18:02
Gilla
Hej. Börjar med att be om ursäkt för ett långt inlägg.

Jag har börjat med löpning som en hjälp i viktnedgången och har nu på 6 månader tappat 29 kg, det har ju absolut blivit lättare att springa.
Jag springer ungefär 3 gånger i veckan och en sträcka på ca 5-6 km per gång jag har även sprunget 1 mil en gång.
En kollega har utmanat mig på Göteborgsvarvet nästa år och det hade ju varit riktigt skoj att kunna genomföra, men jag förstår ju själv att jag inte kan köra 5 km rundor hela tiden då. Jag har hittat en sträcka på 16.6 km som jag skulle vilja öva på för att få lite mer distans i benen men har också hört att man inte ska öka för mycket för snabbt.

Hur mycket tycker ni kunniga att man ska öka per vecka? Jag skulle vilja klara de här 16km i september är det rimligt?
#2
9 augusti 2015 kl 20:40
Gilla
Tack för ditt svar Irene.
Styrketräning utövar jag 2 dagar i veckan och då med min kroppsvikt eller Kettlebell träning. Samt att jag försöker få en en kväll där jag oftast kör burpees i tabata stil.



#3
11 augusti 2015 kl 17:37
Gilla
Tack för era tips.
Jag tar tacksamt emot alla tips jag kan få för att bli en bättre löpare
#4
23 augusti 2015 kl 22:59
Gilla
Kul att läsa om dina framgångar. Jag håller på ungefär som du och har tappat 29 kg det senaste halvåret. I början körde jag också på och ville slå mina tider, men precis som för dig blev det problem med knäna. Efter råd av sjukgymnast och löpar folk här på forumet så drog jag ner på tempot för att istället mata på med km i benen 3 dagar i veckan med lågt tempo. Nu har jag ökat distansen 2 gånger i veckan där jag springer en mil med 6m/km och kör 2 pass på snabbare tempo men ändå bara runt 5.30m/km mina ben håller för detta och jag märker markant skillnad på bukfettet. Jag varvar också detta med core träning och träning med Kettlebell för att stärka upp en del muskelgrupper. Så som många skriver variera i tempo och längd och lägg in lite styrka så kommer det gå bra. Keep up the good work
#5
7 september 2015 kl 22:28
Gilla
Jag har samma problem, men tyvärr ingen lösning
#6
5 oktober 2015 kl 18:22
Gilla
Hej.
Jag har kollat runt i forumet med ej hittat något som stämmer riktigt överens med mitt problem.
Jag ska till sjukgymnast på fredag men vill först se om någon här varit med om liknande "skada".
Jag började springa i våras och har ganska sakta ökat både längd och veckolängd på min löpning.
Häromveckan så fick jag känningar i högra vadmuskeln och tog mig till sjukgymnast som misstänkte att bindväven ej hunnit med att växa i samma takt som själva muskeln, jag fick löp förbud och skulle bara börja på låg fart igen veckan därpå. Små känningar hade jag när jag började igen men det skulle vara ok sa sjukgymnasten. Men förra veckan fick jag helvetiskt ont i vadmuskeln och upp mot knävecket och detta endast när jag varit still ett tag, på morgonen kan det ta upp mot 2 timmar innan det släpper. Springa kan jag göra i full fart och då känns inget men stannar jag till så är det som en kniv vrids runt. Givetvis har jag ett mig själv löp förbud nu. Ursäkta ett långt och aningens flummigt inlägg. Men har någon här varit med om liknande som kan ge tips?
#7
6 oktober 2015 kl 17:55
Gilla
Ja smärtcentrum sitter nästan mitt på vaden och rakt in så att säga. Har läst något den inre muskeln soleus eller vad den heter sitter där. Vet ej om problemet kan härstamma därifrån och sen stråla upp mot knävecket.

#8
7 oktober 2015 kl 18:22
Gilla
Tåhävningar med rakt ben är inga problem. Men smärtar rätt bra i vad och knäveck med lätt böjt ben. Nu ska det bara bli fredag så jag kan komma till sjukgymnasten och hoppas på ett mer "korrekt" svar. Vidare får man hoppas man kan vara på gång igen, då jag har anmält mig till Göteborgsvarvet nästa år.
Man vill ju inte tappa för mycket av den kondition man lyckats bygga upp
#9
9 oktober 2015 kl 17:27
Gilla
Det var soleus muskeln som var problemet.
Jag fick lite smärtsam massage och en hel del stretch och styrkeövningar.
Så nu är det rehab som gäller så jag kan komma igång och springa igen.

Fick även en 2:a på hälen där jag både trampat igenom och började närma mig hälsporre. Så där är det tejpning och övningar som ska till.
#10
11 oktober 2015 kl 22:16
Gilla
Jag kör med Garmin forerunner 225 och är än sålänge helnöjd med den. Har dock ej hunnit testa den över så lång tid pga skada.
Men den är enkel att förstå och mäter det du preciserar på ett bra sätt.
Alla har vi olika ekonomi, men de 2.600:- jag betalade tyckte jag var överkomligt för just den klockan. Ett minus är att den inte duger till cykling, då får man gå upp i prisklass.
#11
27 oktober 2015 kl 17:52
Gilla
Hej.

Jag har en underlig smärta till och från i underbenet.
Har varit hos sjukgymnast några gånger där hon först trodde det kunde vara soleus som gjorde ont och jag fick en massa stretch övningar att göra. Dessa har ej hjälpt.

Jag har ont runt hälsenan och upp mot undre delen av soleus när jag går ner för t.ex en trappa. Gör jag en excentrisk tåhävningar så gör det ont vid knäveck och strålar ner lite mot utsidan av vaden. Vid vissa rörelser är det från knäveck upp mot baksida lår. Är jag ute och joggar lite försiktigt känns det dock bara ett par steg sen känner jag inte av något förens jag stannar.
De flesta smärtor känns som det kommer från senan utsida knäveck och sen strålar mot något håll

Är det någon här som varit med om något liknande och kanske vet vad det kan vara?
#12
27 oktober 2015 kl 20:20
Gilla
Nu sist så fick jag av sjukgymnasten rådet att stretcha ut baksidan ordentligt samt även stretcha sätesmuskulaturen. jag var stelare i hela högerbenet jämfört med i vänstra . Även den yttre senan I knävecket var betydligt mer spänd än den inre vilket även gör att jag blir lite kobent.
Massagen står frun för och den känns rejält.
Den smärtan jag blir mest förvirrad över är den som strålar från knävecket och ner mot mitten av vaden och det är också den jag känner av oftast.
#13
28 oktober 2015 kl 20:11
Gilla
Det bästa är som föregående skrev att åka till en sportbutik som kan se hur du sliter skorna samt som du kan provspringa direkt i butik.
Jag pronerar rätt kraftigt och kör med Asics gel-kayano.
#14
29 oktober 2015 kl 17:42
Gilla
#5 kanske därför jag har enorma problem med knäveck och vadmuskel också? Tål nog och funderas på...
#15
29 oktober 2015 kl 20:19
Gilla
Efter ett evigt sökande på google och klämt och tryckt så börjar jag misstänka att det är den lilla muskeln plantaris som spökar på mig. Smärtorna följer denna muskeln större delen av underbenet.

Är det någon här som haft problem med den som har tips på hur och om man kan träna bort denna smärta?
Jag ska få en ny tid till sjukgymnast men det brukar ta en vecka och under den tiden kanske man kunde gjort något själv.
#16
30 oktober 2015 kl 18:02
Gilla
Hade faktiskt tänkt köpa en foam roller i helgen och testa med. Har läst många tips om att de ska vara väldigt bra.

Har fått tid hos sjukgymnasten nu på onsdag, så får väl se hur det går.

Tack för tipsen
#17
20 januari 2016 kl 20:01
Gilla
20 km
Men blir det inte bättre tills i maj på GBG-varvet så blir det nog 21.1 km :)
#18
11 februari 2016 kl 21:18
Gilla
Hej.

Först vill jag be om ursäkt för ett långt inlägg.

Jag var ute och testade på en distans som var 21.1 km i söndags och på kvällen och dagarna efter var jag stel i smalbenet ca 10 cm ovanför foten och lite ovanför den delen av hälsenan som man "klämma" om. Jag har kört en del stretch och rullat med foam roller igår och idag har allt känts precis som vanligt så jag stack ut på en kort runda, men efter ca 3 km så stelnade det till på samma ställe igen och löppasset var över. Jag gissar på någon form av överansträngning.

Har ni kunniga något annat förslag och gärna förslag på stretch eller annat som kanske kan hjälpa? Jag vill ju inte få ett uppehåll nu när den är dags att ladda för GBG varvet.
Jag kan nämna att jag är relativt ny när det gäller löpning och har det senaste 8 månaderna tappat 29 kg övervikt delvis med hjälp av löpningen.
#19
12 februari 2016 kl 12:26
Gilla
Den smärtande delen vid smalbenet sitter 10 rakt ovanför foten, vickar jag foten uppåt och neråt så känner jag en muskel som rör sig precis där. Och som du säger är det där senan övergår till muskel och ca 15 cm från fotsulan och det känns som det ömmande området sitter på djupet. Jag är 182 cm lång
#20
12 februari 2016 kl 23:42
Gilla
Tackar för svar. Idag efter att gått mycket på jobbet är allt ömmande i soleus borta precis som det var häromdagen även vid belastning. Men musklen på framsidan ömmar lite grand så fort jag böjer foten uppåt. Jag kommer som du säger avstå löpning kanske en vecka till iallafall och köra på med massage, stretch och excentriska tåhävningar. Jag får hoppas på att detta är något som går över fort, vill ju ut och springa nu när man fått upp lite fart och veckomängd.
< < < 1 2 > > >