Foruminlägg av Johnny Bråttom

#1
22 december 2015 kl 11:14 Redigerad 22 december 2015 kl 12:43
Gilla
Som input kan jag ge en diskussion jag hade med f.d elitskidåkaren Tony Pölder (han har numera en skidbutik vilket kanske är bekant). Jag frågade hur man skulle träna inför tex Vasaloppet.

Han sade att motionärer tränar alldeles för många "mellanmjölkspass" dvs halvhårda pass och jämförde det med att "elda för kråkorna".

Jag frågade hur skulle man lägga upp träningen som hyfsad motionär om man bara har tid att träna 3-4 ggr/vecka. Max ett hårt pass (men det ska vara riktigt hårt!) per vecka sa han och under uppbyggnad behöver man inte ens det. MEN sa han de övriga ska vara långa pass och jag tror han menade minst 1,5 h och ett av passen över 2 h (ibland även 3 h). Dvs hellre låååånga långsamma pass än kortare halvsnabba. Det ger bättre träningseffekt för långdistans vilket ju även 5 km och 10 km räknas som.
#2
23 december 2015 kl 16:16 Redigerad 23 december 2015 kl 16:17
Gilla
Intressant ämne. Som sagt finns det en anledning till att världseliten i konditionsidrotter till 80 % tränar i lugnt tempo. detta för att få så mkt mängd som möjligt utan att slita ut sig/skada sig. Frågan är som sagt hur applicerbart det är för motionärer.

Noterar att Lars Lindefelt ovan hävdar att ingen tränade så i hans klubb. Noterar samtidigt att han tränade sina distanspass i 4:15/km när han sprang milen på 32 min. Skulle nog vilja hävda att 4:15 är väldigt lugn fart om man har den kapaciteten. :) Denna fart är ju i paritet med Bo Engwalls distanstempo (4:30/km har jag för mig) på hans 3-milsrundor när han gjorde 2:19 på maran. För att relatera så motsvarar det ju typ 6:15/km för ngn som springer millen på 50 min dvs väldigt lugnt tempo.

Kan också kommentera Johan Olsson beryktade intervaller. Har för mig att han bara gjorde dessa (på rullskidband) då och då som test av form och kapacitet. Inför VM i Falun tex låg han ju i 3 veckor i Bruksvallarna och körde ett Vasalopp om dagen i tre veckor (9 mil). Ganska mkt lugnt distanstempo på dom passen skulle jag tro.

Till sist klipper jag in ett inlägg av mig från en annan tråd om en diskussion jag hade med f.d elitskidåkaren Tony Pölder om träningsupplägg för motionärer:

"Som input kan jag ge en diskussion jag hade med f.d elitskidåkaren Tony Pölder (han har numera en skidbutik vilket kanske är bekant). Jag frågade hur man skulle träna inför tex Vasaloppet.

Han sade att motionärer tränar alldeles för många "mellanmjölkspass" dvs halvhårda pass och jämförde det med att "elda för kråkorna".

Jag frågade hur skulle man lägga upp träningen som hyfsad motionär om man bara har tid att träna 3-4 ggr/vecka. Max ett hårt pass (men det ska vara riktigt hårt!) per vecka sa han och under uppbyggnad behöver man inte ens det. MEN sa han de övriga ska vara långa pass och jag tror han menade minst 1,5 h och ett av passen över 2 h (ibland även 3 h). Dvs hellre låååånga långsamma pass än kortare halvsnabba. Det ger bättre träningseffekt för långdistans vilket ju även 5 km och 10 km räknas som. "
#3
5 januari 2021 kl 11:58
Gilla
Ännu billigare AlphaFlys än MisterRunning här! ;)
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=54210
#4
5 januari 2021 kl 12:48
Gilla
Inget fel alls men personligen tycker jag Vaporfly är skönare att springa i. Tycker det är en enorm "studs" i Alphafly men troligtvis är jag för långsam för att kunna utnyttja den.
#5
18 mars 2021 kl 09:27
1 Gilla
Att dricka kalorier är nog som sagt den enklaste lösningen. 3 %-mjölk, juice, sportdryck men även s.k gainers som ju är lätta att hantera dvs pulver (kolhydrater+protein) och mjölk fungerar bra.
#6
18 mars 2021 kl 17:51
2 Gilla
Springer inte i några andra skor än Next% numera. Har tre par.