Foruminlägg av Jan Brikell

#1
4 oktober 2019 kl 23:09
Gilla
Hej

Jag har börjat springa med Vibram five finger skor. Min rygg verkar må väldigt mycket bättre av det så nu vill jag fortsätta med det. Men nu har det blivit blött och kallt ute. Jag letar efter five fingers eller minimalistiska skor för vinter och slask men hittar inga bra. Har ni några tips på vilka och var jag kan köpa?

Mvh Janne
#2
6 oktober 2019 kl 16:32 Redigerad 6 oktober 2019 kl 17:17
Gilla
Bild uppladdad av Jan Brikell
Såna här skulle nog kunnat funka också. Tyvärr verkar de utgågna ur sortimentet och min storlek finns inte längre.

ZEMgear - Hero
https://www.northsport.se/product.html/zemgear-hero?category_id=149

Fler tips. Någon?
#3
6 oktober 2019 kl 19:11
Gilla
Ja hade de haft min storlek hade jag köpt på en gång.
#5
7 oktober 2019 kl 09:12
Gilla
kylan tror jag inte blir så stort problem med "TREK ASCENT INSULATED". Har man väl kommit igång att springa brukar det bli varmt. Men blöta slaskiga dagar blir det värre. Jag var ut häromdagen med mina V-run och blev dyngsur direkt så klart (och kall) Jag funderar på minimalistiska skor som inte är tåskor. Jag behöver hjälp och tips för att få till något bra för blöta och slaskiga dagar alltså.

Min rygg har blivit bättre sedan jag började springa i mina V-run five fingers så därför vill jag inte gärna springa i andra skor nu :-)
#6
7 oktober 2019 kl 13:03
Gilla
ok, tack för tips Spyridon V-trail? Hittar inga sådana. Är de bra att springa i vått och kallt väder alltså?

Nibletoas ser ju bra ut, men dyra. Men det kanske får bli sådana ändå.

Gärna mer tips :-)
#7
7 oktober 2019 kl 17:54
Gilla
Hur är V-trail att springa med på vintern? Vid snö o slask?
#8
7 oktober 2019 kl 23:51
Gilla
Tack för tips och info. Letar och kollar lite på Merell trail Glove.



#9
7 oktober 2019 kl 23:58
Gilla
Men blir det nå barfotakänsla med Merell Trail Glove?
#10
8 oktober 2019 kl 08:54
Gilla
Tack för att ni hjälper mig. :-)

Jag har sprungit mycket fram till ungefär fem år sedan då ryggen började säga ifrån. Det började med lite Ischias värk som gick ner i skinkorna/benen. Efter läkarkontakt fick jag reda på att det kom från ryggen och att jag inte kunde löpträna mer. Jag har ändå kämpat på med korta turer ett par gånger i veckan. Jag fick sedan tips om att prova med five fingers utan tjock sula och att det skulle ge en bättre löpställning och ett steg där jag naturligt dämpade med fötterna och vristen. Jag har sprungit med dem några veckor nu och har klart mindre ont i ryggen och blir inte alls lika justerad efter löprundan. Jag har också kunnat börja utöka distansen 6-7 kilometer och jag ser lite hopp. (jag älskar att jogga och löpträna) Nu har det börjat bli kallt och jag var ut i veckan i det blöta och kalla och tänker att jag vill ha skor som jag kan använda också på höst och vinter och som fungerar lika bra som five fingers med tanke på min rygg. Tidigare (innan ryggproblemet) har jag sprungit på vintern med vanliga Asics och med Ice bug. Kylan har inte vart något problem, men då kommer man ju upp en bit från marken och kan undvika den värsta vätan. Man blir ju varm när man springer. Men mina five fingers V-run kändes inte så kul att ge sig ut i skogen med när det var blött och kallt. Därför kollar jag efter andra.

#11
8 oktober 2019 kl 08:56
Gilla
Läste någonstans att man kan ha en neoprensocka i löparskor och att det ska ge värme även vid blött och kallt . Annars får jag kanske prova Merrel trail glove eller Joe Nimble
#12
8 oktober 2019 kl 12:07
Gilla
ok. Hallux vallgus har jag också opererat mig för. Det gick bra och inte lång tid för rehab. Men det har börjat visa sig igen.

Vad tror ni om dessa? Är det en vandringsko eller löparsko? Står lite olika på olika sajter

Men's Trek Ascent Insulated
https://www.outnorth.se/fivefingers/men-s-trek-ascent-insulated#Black
#13
8 oktober 2019 kl 18:52
Gilla
Hej igen

Ja men dessa är det ju inte mycket sula på och 0 drop

Men's Trek Ascent Insulated

Egenskaper för Men's Trek Ascent Insulated:
Lättviktsmodell: Ja
Yttermaterial: Nylon
Yttersula: Gummi
Foder: Ull/syntet
Membran: Nej
Vikt per sko: 221 g
Drop: 0 mm
#14
8 oktober 2019 kl 21:06
Gilla
Tänker att jag beställer ett par Five fingers Mens Trek Ascent Insulated.

Jag provar också ett par Merrell Mens Trail Glove 5. De har ju 4mm sula och 0 drop de med.

Jag beställer och provar. Kanske behåller jag båda om de känns bra
#15
9 oktober 2019 kl 09:10
Gilla
Har du sprungit asfalt med Merrel trail Glove också`?

Joe Nimble kommer jag nog att beställa och ha till sommaren. :-)
#16
13 oktober 2019 kl 09:46
1 Gilla
Jag kommer att uppdatera/berätta hur det går. Jag har fått mina
Men's Trek Ascent Insulated nu och de verkar passa perfekt. Jag har dock inte hunnit prova dem ännu. Jag sprang rätt långt häromdagen i mina V-run och nu är mina fötter trötta och har blåsor. :-) Jag får ta nästa tur med mina vanliga asics. Jag är ju nybörjare med barafota/five fingers skor så mina ben och fötter har inte vant sig ännu. Jag återkommer med rapport :-)
#17
16 oktober 2019 kl 18:55
Gilla
Trist "Irre" med dina ZemGear Hero.

Nu har jag testat att springa i mina Men's Trek Ascent Insulated 2 gånger. Jag måste säga att jag tycker de är supersköna :-) Mjuka och fina och jag tycker bra barfota känsla. Sulan är ju lite tjockare än på mina V-run så klar, men bra känsla ändå. Jag kom på ett avsnitt där höll på att fixa det spår jag springer på genom att de lagt ut makadam. Då kändes de vassa stenarna obehagligt ett tag. Bra mönster är det också i sulorna. De är inte helt vattentäta. Det var blött ute i dag och jag fick springa vissa avsnitt i lera och hamnade också i någon enstaka vattenpöl. Jag sprang 7,5 kilometer och det var lite fuktigt i skorna på slutet. De slår i från sig väta ganska bra ändå med andra ord. De har lite foder i så just nu springer jag utan strumpor och det går bra utan att de skaver. Jag är över förväntan nöjd med mitt köp :-)
#18
16 oktober 2019 kl 18:59
Gilla
Nu väntar jag på mina Merrell Mens Trail Glove 5 som jag beställt i både storlek 42 och 43 och hoppas något av dem ska passa bra så skickar tillbaka de som inte passar. Jag fick dem för 900 och gratis frakt. De tänker jag ha att skifta med i bland, speciellt när det blir slaskigt och kanske med en neopren strumpa. vill kunna springa i alla väder :-)
#19
28 oktober 2019 kl 07:03
1 Gilla
Nu har jag provkört mina Merrell Mens Trail Glove 5 också :-)
Jag stod i valet och kvalet om jag skulle behålla 42 orna eller 43 orna. Storlek 42 satt rätt så precis på foten men kanske att det hade blivit lite trångt åt tårna efter ett par kilometer så jag valde att behålla storlek 43. Jag tänkte lite på vad Jörgen skrivit i tidigare kommentarer om blånagel
:-) Nåväl jag sprang 6 kilometer i dag och det kändes bra. Nu har jag beställt en neoprensocka också så nu är jag garderad för snö och slask. Tack för bra tips.

Mvh Janne