Löpning Kläder, Skor & Prylar 40 inlägg 10445 visningar

Höst o vinter five fingers

Köping
#1
4 oktober 2019 - 23:09
Gilla
Hej

Jag har börjat springa med Vibram five finger skor. Min rygg verkar må väldigt mycket bättre av det så nu vill jag fortsätta med det. Men nu har det blivit blött och kallt ute. Jag letar efter five fingers eller minimalistiska skor för vinter och slask men hittar inga bra. Har ni några tips på vilka och var jag kan köpa?

Mvh Janne
< < < 1 2 > > >
Köping
#21
8 oktober 2019 kl 08:56
Gilla
Läste någonstans att man kan ha en neoprensocka i löparskor och att det ska ge värme även vid blött och kallt . Annars får jag kanske prova Merrel trail glove eller Joe Nimble
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
#22
8 oktober 2019 kl 09:41
Gilla
Började själv laborera mer åt det minimalistiska hållet då jag 2012 plötsligt fick smärtor i stårtåleden. Kunde inte gå, minst av allt springa i några vanliga skor. Min mor sade då till mig, att den smärta du beskriver är precis den jag hade, pga Hallux Valgus, och fick operara tån för.
Hmmm...operation var inget jag ville göra. Just då var väl den minimalistiska trenden klart på uppgång, så jag köpte en tidig version av Merrels trail glove och hade som både vardags och springskor. Lite senare köpte jag mina första Fivefingers.
Då jag hade problem så började jag små distanser i dessa lättare skor. Har inte märkt av några problem, som jag inte också hade med mer tjocksulade skor.
Spyridon, eller ersättaren V-trail är väldigt trevliga på skogsstig, men funkar även på asfalt.
Jag känner dock att lite snäll mot fötterna på asfalt kan jag vara mellan varven, så jag varvar mellan Fivefingers, Nibletoe Jog, Merrell trail glove, och på maran körde jag senast Altra Escalante Racer, vilket jämfört med de andra är en väldigt dämpad sko. Dock när jag skaffade dem på Löplabbet sade jag att jag var intresserad av den skon för att ha en med mer dämpning på maraton. Ok svarade han i butiken, men det där är en av de skor med minst dämpning vi har.
Allt beror på vad du är van vid. :)
Mina fötter mår bra så länge det är tillräckligt med plats för dem i skorna. Det enda felet med att springa en hel del i minimalistiska skor, är väl just att allt annat känns väldigt klumpigt och svampigt. ;)
Köping
#23
8 oktober 2019 kl 12:07
Gilla
ok. Hallux vallgus har jag också opererat mig för. Det gick bra och inte lång tid för rehab. Men det har börjat visa sig igen.

Vad tror ni om dessa? Är det en vandringsko eller löparsko? Står lite olika på olika sajter

Men's Trek Ascent Insulated
https://www.outnorth.se/fivefingers/men-s-trek-ascent-insulated#Black
1984 • Göteborg
#24
8 oktober 2019 kl 15:32
Gilla
Jan, skulle som sagt leta efter skor med tunnare sula om du vill kunna använda dom hela vintern. Om du är som jag med lederna så innefattas ju även ryggen i "leder".
Du kanske har ett helt annat utgångsläge nu så att man om man tänker som jag, alternera som nödlösning över vintern, och anpassar sträckor/löpslingor efter det, att du skulle hinna byta skor innan ryggen tar skada.
Men så blir det som sagt inte om man vill kunna använda samma par hela vintern. Å andra sidan hade jag dragit ner volymen ganska mycket oavsett när man måste gå över till brodd, så lederna hinner med.
Skulle alltså leta något nära dom ca 4 mm fivefingers har i sula, men reviderar max till ca 7mm, och nolldrop. Om du hittar några såna bra trail skor. Och/eller skaffa gaiters att dra över bara.
Köping
#25
8 oktober 2019 kl 18:52
Gilla
Hej igen

Ja men dessa är det ju inte mycket sula på och 0 drop

Men's Trek Ascent Insulated

Egenskaper för Men's Trek Ascent Insulated:
Lättviktsmodell: Ja
Yttermaterial: Nylon
Yttersula: Gummi
Foder: Ull/syntet
Membran: Nej
Vikt per sko: 221 g
Drop: 0 mm
Köping
#26
8 oktober 2019 kl 21:06
Gilla
Tänker att jag beställer ett par Five fingers Mens Trek Ascent Insulated.

Jag provar också ett par Merrell Mens Trail Glove 5. De har ju 4mm sula och 0 drop de med.

Jag beställer och provar. Kanske behåller jag båda om de känns bra
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
#27
9 oktober 2019 kl 07:44
Gilla
Jan: Det blir säkert bra. Jag har sprungit i flera versioner av Trail Glove. Senaste jag har är version 4. Som jag skrev tidigare fick jag gå upp en storlek på dem, då jag efter ett maraton fick lite blåa naglar. Tycker om att ha lite plats för tårna. :)
För övrigt kan jag varmt rekommendera någon Joe Nimble-skorna som vardags skor. De jag har är absolut de skönaste skorna jag äger. Är som en mockasin på fötterna. Gott om utrymmer för fötterna.
Köping
#28
9 oktober 2019 kl 09:10
Gilla
Har du sprungit asfalt med Merrel trail Glove också`?

Joe Nimble kommer jag nog att beställa och ha till sommaren. :-)
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
#29
9 oktober 2019 kl 13:17
Gilla
Yes, jag springer en hel del med Merrell Trail Glove på asfalt också. Sprang Stockholm Marathon i ett par sådana 2018. Enda felet var då att jag borde haft en storlek större. Tycker de funkar utmärkt på asfalt. Dock på lite blötare rötter och stenar i skogen, kan sulan vara lite hal. Kan inte säga om de ändrat något till version 5. Där tycker jag mina Fivefingers V-trail är mindre hala.
Håll utkik om de har rea på Freefoot, annars är jag inne på min andra säsong med mina Relaxtoes, och de håller förvånansvärt bra än.
1984 • Göteborg
#30
9 oktober 2019 kl 17:08
Gilla
Jan, tror iofs jag blandade ihop trail glove med en annan modell, men båda är 11,5 mm enligt merrels officiella sida. Dessutom stadig fotplatta och "stabil fot" vilket kommer störa barfotakänslan (men har andra fördelar istället förstås)
Såg också att det var lurigt att avläsa på åyerförsäljarsidor, 4 mm dämpning är nog mellansulan dom menar, sen finns det ju ytter- och innersula som jag förstår det.
Trek ascent låter som mer för dig om du prickar rätt storlek. Men vi får väl förhoppningsvis höra rapporten sen! :)
Men tänk till både en och två (och fem) gånger ifall du inte kan skicka tillbaka om dom är använda, är mitt råd. Har själv en hög med säkert 6 par skor vid det här laget som är sköna på fötterna men inte bör användas på långa turer eller flera pass i rad enligt mina leder/benhinnor :) för att man varit så ivrig att dra ut och springa om dom passat och varit sköna att knalla runt i inomhus.
Köping
#31
13 oktober 2019 kl 09:46
1 Gilla
Jag kommer att uppdatera/berätta hur det går. Jag har fått mina
Men's Trek Ascent Insulated nu och de verkar passa perfekt. Jag har dock inte hunnit prova dem ännu. Jag sprang rätt långt häromdagen i mina V-run och nu är mina fötter trötta och har blåsor. :-) Jag får ta nästa tur med mina vanliga asics. Jag är ju nybörjare med barafota/five fingers skor så mina ben och fötter har inte vant sig ännu. Jag återkommer med rapport :-)
1984 • Göteborg
#32
13 oktober 2019 kl 11:29
Gilla
Spännande! :)
Ska precis hämta ut mina ZemGear Hero som kommit också. Är jättesugen på att dra ut en sväng och prova idag (första finvädret på 1-2 veckor här) men ska försöka lägga band på mig tills man hunnit testa dom lite inomhus, för en gångs skull...
1984 • Göteborg
#33
14 oktober 2019 kl 13:28
Gilla
Det blir nog tyvärr att skicka tillbaka ZemGearsen, det var lite tvärtom passform mot formen på mina fötter. Så långa så att tårna nästan inte når fram i "fickan" för stortån, men ändå smala så det blir tryck i sidan av framfoten (vilket brukar ge nervkänning på ena foten).
Man hade kanske kunnat ha överseende med längden, och man hade kanske kunnat tänka att de töjs ut lite eftersom (verkar vara sånt material) men det var lite väl mycket diff på båda delar för att jag ska våga chansa. :/
Köping
#34
16 oktober 2019 kl 18:55
Gilla
Trist "Irre" med dina ZemGear Hero.

Nu har jag testat att springa i mina Men's Trek Ascent Insulated 2 gånger. Jag måste säga att jag tycker de är supersköna :-) Mjuka och fina och jag tycker bra barfota känsla. Sulan är ju lite tjockare än på mina V-run så klar, men bra känsla ändå. Jag kom på ett avsnitt där höll på att fixa det spår jag springer på genom att de lagt ut makadam. Då kändes de vassa stenarna obehagligt ett tag. Bra mönster är det också i sulorna. De är inte helt vattentäta. Det var blött ute i dag och jag fick springa vissa avsnitt i lera och hamnade också i någon enstaka vattenpöl. Jag sprang 7,5 kilometer och det var lite fuktigt i skorna på slutet. De slår i från sig väta ganska bra ändå med andra ord. De har lite foder i så just nu springer jag utan strumpor och det går bra utan att de skaver. Jag är över förväntan nöjd med mitt köp :-)
Köping
#35
16 oktober 2019 kl 18:59
Gilla
Nu väntar jag på mina Merrell Mens Trail Glove 5 som jag beställt i både storlek 42 och 43 och hoppas något av dem ska passa bra så skickar tillbaka de som inte passar. Jag fick dem för 900 och gratis frakt. De tänker jag ha att skifta med i bland, speciellt när det blir slaskigt och kanske med en neopren strumpa. vill kunna springa i alla väder :-)
1984 • Göteborg
#36
16 oktober 2019 kl 21:32
Gilla
Kul att du gillade Trek Ascent - skorna!
Hoppas dom andra funkar också, är ju guld värt att kunna variera.
Köping
#37
28 oktober 2019 kl 07:03
1 Gilla
Nu har jag provkört mina Merrell Mens Trail Glove 5 också :-)
Jag stod i valet och kvalet om jag skulle behålla 42 orna eller 43 orna. Storlek 42 satt rätt så precis på foten men kanske att det hade blivit lite trångt åt tårna efter ett par kilometer så jag valde att behålla storlek 43. Jag tänkte lite på vad Jörgen skrivit i tidigare kommentarer om blånagel
:-) Nåväl jag sprang 6 kilometer i dag och det kändes bra. Nu har jag beställt en neoprensocka också så nu är jag garderad för snö och slask. Tack för bra tips.

Mvh Janne
1984 • Göteborg
#38
24 april 2020 kl 21:03 Redigerad 24 april 2020 kl 21:03
Gilla
Tänkte väcka liv i den här tråden igen istället för att starta en helt ny, är fortfarande på jakt efter fivefingers eller andra minimalistiska som kan tänkas funka då jag inte är 100% nöjd med dom jag har bortsett från gammeltrotjänarna som tyvärr gjort sitt (nån gammal lite bredare variant av Merrell Bare Access, dom nyare varianterna har inte lika bra passform för mig).

Nån som kan tipsa om butiker i Gbg med omnejd som säljer fivefingers/minimalistiska löparskor så man kan prova? Alltså the real deal, inte de som påstås vara minimalistiska för att det är lite drop och bara 12 mm sula istället för 22... typ.
Har ju tydligen väldigt svåra fötter att hitta optimala skor till så vågar inte köpa fler utan att prova.

Det behöver alltså inte vara höst/vinterskor utan hellre sommar eller lite allround.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#39
25 april 2020 kl 07:21
1 Gilla
1984 • Göteborg
#40
26 april 2020 kl 20:31
1 Gilla
#39
Tack för tipset! Ska dra dit och kolla.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.