Foruminlägg av Mattias Skoog

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
28 februari 2017 kl 18:23
Gilla
Hökartorget - Hjärtat säger, jävla bra låt att trampa upp tempot till!
#2
27 april 2017 kl 14:23 Redigerad 27 april 2017 kl 14:25
Gilla
Bild uppladdad av Mattias Skoog
Jag kör med Garmin Forerunner 15. Billig och bra, har det som krävs. Pulsmätare med pulsband. Jag har själv en blåsvart men gillar den röda skarpt! Kan vara lite seg på att hitta GPS-mottagning ibland men inte ofta. Rekommenderas!
#3
14 juni 2017 kl 10:23
Gilla
#4
18 juni 2017 kl 21:59 Redigerad 18 juni 2017 kl 22:01
Gilla
Jag ska på onsdag delta i en tävling över 5000 meter på löparbana. Jag har förut i mitt liv aldrig satt varken en eller två fötter på en löparbana så jag ser det som en utmaning och en kul grej och kanske till och med som en chans till ett nytt PB.

Jag skulle vilja få lite tips om vad jag ska tänka på:

Sko-val, lätta odämpade eller mer dämpning? Jag väljer mellan mina Salming Race 3, Speed 3 eller Miles.

Jag förstår att lätta skor generellt är grundvalet men tänker på min totala brist på erfarenhet av underlaget som ett argument att välja andra mer dämpade skor. Vad tror ni?

Hur är en löparbana att springa på? Viss rekyl i steget har jag läst om, stämmer det? Ska man tänka på nåt särskilt i kurvorna?

Hur ska jag lägga upp loppet? Ska jag ta höjd med högre tempo i början eller ska jag satsa mot jämna varvtider?

Nåt annat jag bör ha i åtanke? Jag är tacksam för alla tips jag kan få och hoppas på en fin putsning av PB på onsdag.
#5
19 juni 2017 kl 07:14
Gilla
Bild uppladdad av Mattias Skoog
#2 Jag anmälde mig först till Lerum men eftersom min son ska följa med mig till tävlingen så tyckte jag att starttiden 21.05 blev alldeles för sen för min åttaåring som ska upp till fritids tidigt på morgonen därpå.

När jag istället hittade en annan tävling (Vätterspelen) på Råslätts IP i Jönköping med en tidigare starttid på 5000 m så anmälde jag mig dit istället. Jag bor utanför Borås så avståndet är ungefär detsamma.

Du har inte sprungit där och sitter på info om den banan?

Det hade ju varit riktigt fint med en hare eller två på Stonehill men förhoppningsvis kan jag hitta nån rygg även på Råslätt även om startlistan där skvallrar om stor risk för varvning. :)

#3 Det känns som att mina lättviktare kommer att få slita hårt på onsdag och att jag inte behöver oroa mig nämnvärt för underlaget.

Jag tror jag använder min GPS-klockan (för att få med en karta på varvbana-debuten på Garmin Connect och andra ställen) men att jag inte tittar på kilometertider utan istället varvtider för att hålla koll.

Jag hade från början inte tänkt att satsa så hårt som sub19 men känner mig ganska förhoppningsfull efter era tips så varför inte?
#6
26 juni 2017 kl 14:29
Gilla
Om man kan ställa in en geografisk radie när man söker pass vore det bra. Man kanske ska åka nån annanstans än där man är eller så kan man tänka sig att åka en bit...

Dessutom verkar det inte gå att ändra eller ta bort ett träningspass man skapat. Det kan ju bli ändrade planer.

Kanske kan man också ha med vilken typ av pass man tänkt sig.
Intervaller/backintervaller/distans/långpass eller förutsättningslöst.
#7
29 juni 2017 kl 07:37
Gilla
En liten uppdatering för den som är intresserad:

Jag satte 1:31 som måltid per varv vilket skulle ge en sluttid på 18:55 och ett nytt präktigt PB. Första 1,5 varven gick lite fortare men sen tickade varvtiderna in på 1:30, 1:31, 1:31, 1:32 ända fram till sista varvet då jag lade in en spurt och avslutade med ett varv på 1:28.

Tyvärr räckte inte spurten till att ta sig om den som blev näst i seniortävlingen så sist fick jag bli. Dock hamnade jag före två eller tre veteraner så jag fick ändå känna att jag besegrat någon. :)

Tiden blev 18:48 och upplevelsen var mycket positiv! Jag tänker absolut göra om det någon gång, kanske redan i höst.

Tack för era tips, de gjorde susen!
#8
30 juni 2017 kl 20:31
1 Gilla
Låter likt mig själv. Strax under 20 ska du kunna göra! Jag gjorde 19:32 på mitt första 5k-lopp med liknande bakgrund och tempo på intervallpass.
#9
29 augusti 2017 kl 14:14 Redigerad 29 augusti 2017 kl 14:17
Gilla
Bild uppladdad av Mattias Skoog
Jag har Samlings swimrun-sko Elements som trailsko och är jättenöjd.

Den funkar ok för transporten dörr-stig och har ett bra fäste på hala stenar och rötter. Jag har även sprungit med den på snö och den funkar fint även då.

Drop på 4 mm, hyfsat låg vikt och god dränering.

Huruvida den är optimal på långdistans kan jag inte svara på, jag har som mest sprungit 24 km i dessa och upplevde inga problem orsakade av skorna.

Vet inte prisnivån på övriga modeller men finns enligt Prisjakt för 690 kr inklusive frakt vilket är fullt överkomligt. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3546414

Vill du läsa mer hänvisar jag till Erik Wickströms blogg där han testat denna modell. https://erikwickstrom.se/2016/04/21/salmingskor-och-rekylfest/
Har läst test även här (dammodellen denna gång): https://vandraren.se/2016/06/10/om-test-av-salming-lopsko/

#10
15 september 2017 kl 09:45 Redigerad 15 september 2017 kl 09:45
Gilla
Kanske en dum fundering men jag undrar vad skillnaden mellan officiell och inofficiell tidtagning innebär?

Kan man räkna sitt resultat som PB om tidtagningen är inofficiell?
(I rent "juridisk" mening alltså?)

Hittar inget tydligt svar med googling.
#11
15 september 2017 kl 12:13
Gilla
#2: Jag vet inte, loppet har inofficiell tidtagning står det i inbjudan. :)

#2 och #3: Jag får kolla om banan är kontrollmätt. Det är ett väldigt litet lopp så risken finns att den inte är det och då förstår jag ju att jag inte kan räkna tiden som PB. Tur att jag har Varvetmilen i Skövde i kalendern också. Där råder ju inga tvivel i alla fall. :)

#3: Så länge man jämför äpplen med äpplen så håller jag med dig! Men att ställa officiellt resultat på t.ex. Varvetmilen mot en runda med Runkeeper känns inte bra i magen. :)

Tack för responsen!
#12
20 september 2017 kl 12:55
Gilla
Vad sägs om att kalla ditt pass på åttakilometersrundan för fartlek istället och på så sätt slippa undan pressen du sätter på dig själv?
Om du kör med klocka så jag du vända den bakåfram eller stoppa den i fickan medan du springer så att du inte har koll på den mer än vid start och stopp.

Om din åttakilometersrunda är helt platt så kanske du får försöka hitta en annan runda för fartleken underlättas ju om rundan är lite kuperad.
#13
26 september 2017 kl 12:38 Redigerad 26 september 2017 kl 12:39
Gilla
Har ingen kortsiktig lösning för just detta lopp men på lång sikt kanske
LCHF-kost (inte nödvändigtvis superstrikt) och/eller periodisk fasta (typ 16/8) för att minska risken för blodsockerfall vore nåt att fundera på?

Vilken tid på dagen startar loppet?
#14
11 oktober 2017 kl 10:38 Redigerad 11 oktober 2017 kl 10:40
Gilla
Är lite fundersam på hur man lägger till sitt pass på en intervall?

Jag använder direktimporten från Garmin Connect när jag reggar mina pass vanligtvis.

Kan jag helt enkelt välja "Tävling" under "Träningsform/typ" och sen välja den aktuella intervallen? Räcker det?

Eller är det nåt annat tillvägagångssätt som gäller?

En annan fundering: behöver man regga intervallen direkt efter man sprungit den eller kan man vänta och lägga in fler på en gång? Nu menar jag GPS-verifierade pass i tävlingsklassen.
#15
12 oktober 2017 kl 07:02
Gilla
#15 Jag har samma problem fast jag har inte igång RK när jag springer utan jag har automatisk import till RK från Garmin Connect.
Då blir alltid sträckan kortare i RK.
#16
16 oktober 2017 kl 09:16
2 Gilla
Bild uppladdad av Mattias Skoog
Hej allihop!

Jag vill informera om en insamling jag tänker starta upp som ett evenemang på Facebook före, under och efter Ultraintervallerna.

En vän till mig, mycket omtyckt och engagerad i idrottsföreningen och i många andra sammanhang i samhället där jag bor, har nyligen fått diagnosen ALS.

Jag vill samla in pengar till forskning kring denna avskyvärda sjukdom genom att under ett dygn genomföra 8 st Ultraintervaller.

Jag tänker själv donera 100 kr per intervall jag orkar springa och mitt mål är såklart att klara av alla 8 intervaller.

Jag hoppas att fler vill följa mitt exempel och donera pengar till forskningen kring ALS.

Jag och min vän önskar att eventuella bidrag skänks till Ulla-Carin Lindqvists stiftelse för forskning kring ALS, de har lovat att sammanställa summan när insamlingen är över.

Insamlingen kommer att pågå från dess att mitt event publiceras på Facebook fram till midnatt mellan 19 och 20 november. Efter det räknar vi samman bidragen. Självklart kan man skicka bidrag till stiftelsen efter denna deadline men de kommer att inte räknas in i insamlingens resultat.

Skicka in ditt bidrag genom att:

* Swisha till numret 123 900 04 98 och ange "Ultra ALS Borgstena" som meddelande.

* Sätt in pengar på Plusgirokonto 90 00 49-8 och ange "Ultra ALS Borgstena" som meddelande.

Om sjukdomen ALS

ALS är en dödlig nervsjukdom som som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar.
Sjukdomen orsakar tilltagande kraftnedsättning följt av borttynande muskler (muskelatrofi) och slutligen generell förlamning.
Den direkta dödsorsaken är ofta förlorad andningsförmåga och att inte heller hjärtat längre orkar pumpa.

Genomsnittsåldern vid ALS-diagnos är 55 år.
Internationellt har sjukdomen uppskattats drabba en till två personer på 100 000 invånare, i Sverige drygt 200 personer per år.
Två av tre patienter är män.

Även om det finns undantag, avlider hälften av patienterna inom 3 år och ytterligare 25 procent avlider inom 5 år efter de första symtomen.

ALS är en av de värsta och jävligaste sjukdomarna som finns och de som drabbas (både som sjuk och som anhörig) står inför en mycket svår tid.

Den forskning som bedrivs kring sjukdomen är tyvärr inte särskilt omfattande och det beror till stor del på bristen på ekonomiska anslag till forskarna.
Läs mer om ALS och om Ulla-Carin Lindqvists Stiftelse på http://ullacarinstiftelse.se/


Jag hoppas att ni som läser denna tråd och som deltar i intervallerna vill hjälpa mig att samla in så mycket bidrag som möjligt under denna helg, antingen genom eget bidrag eller genom att dela budskapet vidare.

När jag publicerat Facebookevenemanget så kommer jag att posta länken här, jag har inte riktigt filat klart på formuleringar och sånt ännu. Jag ska försöka få upp det i veckan.
#17
18 oktober 2017 kl 07:30 Redigerad 18 oktober 2017 kl 07:31
1 Gilla
Bild uppladdad av Mattias Skoog
#18
13 november 2017 kl 21:03
Gilla
1572 km uppnått på pannlampspass tidigt i morse.
#19
14 november 2017 kl 11:14
Gilla
Nu är det inte långt kvar!
Nån mer som börja känna "tävlingsnerver"?

Vad tycker ni är bäst; Gå upp tidigt som fan fredag morgon och ta några timmars sömn på eftermiddagen före start eller gå upp som vanligt och bara köra på?
#20
16 november 2017 kl 18:14
Gilla
#19 Att det blir snö i Gällivare är väl ändå inte helt otippat? :)
< < < 1 2 3 4 5 > > >