Foruminlägg av Anton Johansson

< < < 1 2 > > >
#1
30 augusti 2016 kl 14:35
Gilla
Hejsan allihopa.

Jag har ett litet problem som jag tänkte slänga ut till de lite mer erfarna aktivitetsutövarna på Jogg.

Det är så att jag har tre träningspass i vecka, 2 löprundor (ca 20 km per gång) & en styrketräningspass. Jag har lagt upp det som så att jag har ett löppass under veckan och ett på helgen, men jag har ett litet problem när det kommer till passet som är i veckan.
Detta utövar jag efter jobbet, problemet är den att jag står upp på jobbet, vid ett skrivbord får jag tillägga, och har inget direkt aktivt arbete där jag rör på mig mycket. Detta gör att mina ben svullnar upp och när det är dags för en löprunda efter jobbet så går det väldigt trögt och jag har inget vidare flyt när jag är ute på rundan.

Finns det någon som har några tips för att lindra detta problem? Jag har provat stödstrumpor, men dessa fungerar inte alls, speciellt inte nu under sommaren då man bär short (ser lite konstigt ut med stödstrumpor och short på :)). Jag har också provat att sitta ned den sista timmen innan jag ska ut, men detta har inte heller hjälp i den mån som jag hoppats eller alls.

Tack på förhand.

/Anton
#2
4 september 2016 kl 07:11 Redigerad 6 september 2016 kl 07:24
Gilla
Wow, tack för alla tipsen. Jag ska prova alla tips som ni har gett mig och se om det ger resultat.
Jag tackar så innerligt.
#3
14 mars 2017 kl 12:15
Gilla
Hejsan allihopa.

Nu kan det hända att det finns någon tråd som tar upp detta ämne, men jag tänkte se om det finns några som har lite mer direkta tips för att undvika att bli kissnödig vid löpning. Jag har verkligen haft problem med detta ett tag och jag vill verkligen bli av med det.

För min del så ligger till som så att jag springer/joggar ca 5-6 mil i veckan fördelat på två pass och det går inte utan att jag blir tvungen att stanna till för en pisspaus efter ca 1-1,5h löpning. Man börjar till och med bli stammis på toaletten på närmsta Circle K i stan pga av detta.
Jag har provat att inte dricka ca 1h innan löpning, men detta har inte varit speciellt effektivt. I och för sig så hade nog besvären varit värre om jag inte gör det vid varje löppass.
Jag går på toaletten precis innan jag ska ut på en runda, men jag blir nästan alltid nödig, minst 95% av fallen, och det verkar inte påverkas oavsett hur mycket jag dricker innan jag beger mig ut.
Besvären är jobbigast när jag ska ut på kvällen, vid ca 17:00 efter jobbet, och speciellt då det är lite kallare ute.

Om det finns några erfarna som vill dela med sig lite tips så vore jag väldigt tacksam.

Tack på förhand :).
#4
22 mars 2017 kl 08:31
Gilla
Hej igen.
Tack för alla tips. Jag ska prova alla för att se om det löser problemet :).

Det enklaste hade som sagt att bara stanna och kissa, vilket jag har gjort under vissa tillfällen då det har varit alldeles för besvärligt. Men pga vissa komplikationer, som jag inte tänker gå in på i detalj, så har jag lite problem att stanna och göra behovet i skogen. Det är möjligt, bara lite besvärligt.

Tack för tipset Oldboy, jag ska prova ditt tips och se om det hjälper.
#5
12 april 2017 kl 08:42
1 Gilla
Hejsan alla kunniga personer på Jogg.se.

Jag har en liten fundering när det kommer till löpning och eventuellt missad träningspass. Hur stor skillnad gör det egentligen, både konditionsmässigt och viktmässigt?

Lite bakgrund hur jag tränar.
Normalt, när jag är hemma, så genomför jag ca 60-65 km i veckan fördelat på 2 pass och ett pass på gymmet i ca 1,5 h. Är jag borta på arbete så försöker jag hinna med löpningen men gympasset brukar bli lite lidande.
När det kommer till löpningen så börjar det bli lite drygt med dessa långpass men jag har svårt att känna mig nöjd om jag inte genomför dessa pass, lite som en tvångstanke. Så jag tänkte att nu under påskveckan så skulle jag skippa ett pass för att vila upp mig och test mig på samma gång.
Men jag kan inte riktigt släppa tanken på hur stor skillnad detta gör både för min vikt & kondition (går på terapi för detta samt min drastiska viktminskning och tanke på mat).
Så för att lätta på min kommande ångest så skulle jag bara vilja slänga ut fråga här på forumet till de med lite mer erfarenhet än mig och höra hur jag ska tänka vid sådana här tillfällen och eventuellt hjälpa mig genom min ångest.

Jag är väldigt tacksam för att svar från er kloka människor på forumet :D. Så tack på förhand :).
#6
15 maj 2017 kl 13:46
Gilla
Hallå.

Jag vet inte om detta är rätt tråd för en sån här diskussion, men jag tänkte att jag kunde kanske ställa frågan här först.

Hur ska man tänka när det kommer till 1 veckan innan Göteborgsvarvet? Ska man vila en vecka innan eller kan man köra på som vanligt?

I lördags så var det så fint väder att jag bara fortsatte att springa och helt plötsligt så hade jag sprungit 42,17 km. Nu känner jag ett litet besvär i vänstra vaden och vet inte om jag ska vila denna veckan innan Göteborgsvarvet eller om jag ska köra på som vanligt.

Det har varit en tid nu då jag känner själv att min prestation har minskat en aningen och jag har känt mig ovanligt tröttare än vad jag brukar göra. Så jag tänkte ifall de hade varit en idé att vila sig 1 vecka innan Göteborgsvarvet eller om jag ska bara köra på.

Som lite bakgrundsfakta så brukar jag normalt köra ca 6-7 mil i veckan.
#7
15 maj 2017 kl 16:32
Gilla
#124

Det var lite så jag också tänkte och det är skönt att höra att andra tänker likadant.

Jag har själv haft lite problem med att skippa rundor, får ångest direkt och springer jag inte en viss längd så blir jag på väldigt dåligt humör och påverkar min omgivning.

Jag började min träning med mål att gå ned i vikt och ligger på gränsen till underviktig, så man kan säga att jag har lite problem.

Men precis som du skriver så är det nog inte en dum idé att vila denna veckan. Konditionen lär inte påverkas något, hoppas jag.
#8
15 maj 2017 kl 17:19
Gilla
#126

Jag tackar för inputen :).

Jag är rätt så oerfaren när det kommer till dessa evenemang och hur man på bästa sätt förbereder sig inför dem. Jag började inte med löpning för att i första hand genomföra lopp som dessa utan för att minska min vikt. Detta har jag gjort (kanske till och med lite för bra) och det första evenemanget som jag sprang var Musikmilen i Växjö för lite mindre än 1 år sen. Men jag ska ta till mig utav dessa tips.

Vi får helt enkelt se hur det går på Lördag.

Tacksam för alla tips.
#9
16 maj 2017 kl 14:14
Gilla
#128 & #129
Jag ska ta till mig detta och försöka vila så gott det går.
Som tur är så är man ute och jobbar för tillfället så man går rätt så mycket så att man kan testa av vaden i lugn och ro. Får se senare i veckan om man tar en kortare runda, även om problemet blir att man oftast bara fortsätter att springa fast man vet att man ska stoppa. Får helt enkelt tänka på att spara på krafterna till lördag.

#132
Jag kommer nog inte att satsa på någon speciellt tid , men det blir svårt att inte ryckas med när man ser tempot hos de andra och att "följa med strömmen" så att säga.
#10
21 maj 2017 kl 13:21
1 Gilla
Riktigt nöjd med min tid på 1:42:40. Hade inga direkt mål, men riktigt nöjd.
#11
7 juni 2017 kl 22:40
1 Gilla
Hejsan all erfarna på jogg.

Jag har länge funderat på det här med aktivitetsnivå.

Om man är inne på olika hemsidor där man kan göra beräkningar över den mängd kcal man ska konsumera om dagen så finns det nästan alltid en kategori där man ska ange aktivitetsnivå eller dylikt. Men det är alltid lite diffust över vad de menar ned detta.

Normalt ange de antal träningstillfälle, men det är aldrig definierat vad man menar med träningstillfälle. Som exempel så kan de ange 2-3 träningstillfällen men intensiteten av dessa. Skillnaden är ju som sagt rätt så stor mellan ett löppass som varar 1,5 h till ett som varar 3 h, men det är fortfarande 1 träningstillfälle.

Så lite bakgrundsfakta till varför jag är så intresserad av detta samt hur jag personligen tränar.

Sen en tid tillbaka så har jag hamnat under sträcket som underviktig. Jag är 191 cm lång och väger runt 65 kg (kan ibland hamna under 64 kg) och jag börjar känna att jag måste ändra på detta. Min prestation har blivit sämre, jag tycker att varje träningstillfälle, löppass som ett besök på gymmet, blir allt jobbigare och tvingat. Det måste bli ändring på detta.
Jag har sökt hjälp på allmänna psykiatriska kliniken och väntar på tid för att kunna ändra mitt synsätt på kost och mat samt hur jag ser på mig själv och min träning. Men jag har aldrig förstått riktigt vad som är nog och tillräckligt, kanske bäst att säga lagom träning.

Hur som så ser in veckoträning ut som följande:
-2 löppass på ca 3-3,5 mil vardera (totalt 6-7 mil i veckan). Detta är något som jag jobbar på att minska.
-1 gympass på ca 1,5 h med varierande övningar, både armar och ben.

Jag har inget fysiskt arbete utan jobbar på kontor men står mestadels upp och sitter sällan. Detta har jag lite ångest över och känner hela tiden att jag måste aktivera mig på något sätt eftersom jag inte har något aktivt jobb.

Så frågan är vilken aktivitetsnivå som jag eventuellt tillhör så att jag kan göra en grov uppskattning på hur mycket kcal jag bör konsumera per dag för att öka i vikt samt behålla min vikt när jag har kommit upp i en ideal viktmassa?

Många hemsidor där jag har fyllt i kriterierna så har jag fått allt från 2700 - 3100 kcal men samma benämning på aktivitetsnivå, Men vad är egentligen rätt?

Jag är tacksam för alla svar jag får och glad över att det finns ett ställe som jogg där jag kan skriva av mig och eventuellt få bra råd på hur jag ska tänka.

Tack på förhand och ursäkta för den långa tråden.
#12
13 juni 2017 kl 07:49
Gilla
Ursäkta att jag inte har svarat på trådens alla inlägg, det har varit en hel del information att ta till sig och fundera över.

Jag förstår att mitt synsätt inte är speciellt hälsosamt för mig eller för min omgivning eftersom jag också har upptäckt att detta påverkar mitt beteende till en viss utsträckning, men jag har varit på mitt första besök på vuxenpsykiatrin och förhoppningsvis så leder detta till att jag får prata med en psykolog och en dietist så att jag kan får bukt med min ohälsosamma inställning till kost och se till att min viktökning får en skjuts i rätt riktning.

#3 För in del så ser jag det inte som en möjlighet att lägga in flera pass i veckan pga tidsbrist. Jobbet tar upp en hel del tid och det är svårt att ibland får att att gå ihop som det är nu.

#4 Det är precis den balansen som jag försöker hitta Patrik när det kommer till min träning. Jag tackar för de kloka orden :). Jag ska se till att ha med mig dessa under omställningsperioden.

#6 Jag har som sagt påbörjat med att försöka minska ned mitt springande men jag försöker göra som en rökare gör när han vill sluta, ta och minska ned lite i taget. Jag börjar med att minska kraftigt på min runda som jag har mitt i veckan, eftersom det normalt inte är speciellt roligt att ge sig ut direkt efter jobbet i vilket fall som helst, och håller en lite längre runda på helgerna. Sen får jag se till att äta mer och har spenderat mycket tid de senaste dagarna med att ändra mitt tankesätt kring min egna kost. Får se om jag lyckas hitta min balans.

#7 Jag vet inte riktigt om det blir så lätt att sluta tvärt, men som jag skrev tidigare så ska jag försöka minska successivt istället för att bara sluta tvärt. Annars blir risken att jag faller tillbaka till gamla vanor.
Förhoppningsvis så får jag en tid till en psykolog så att jag kan prata ut ordentligt om min situation.

#9 Som sagt så hoppas jag att jag får den professionella hjälp som jag behöver. Jag får hålla tummarna att jag får en tid innan semesterperioden kommer igång i full fart.
De dagarna som jag inte behöver bilen till någon så går jag till jobbet, vilket är ca 12-15 min gångtid. Vid dessa tillfällen så brukar jag också ta en länge runda när jag är på väg hem bara för att får lite rörelse i benen, vilket brukar bli ca 30-40 min. Sen försöker jag som sagt stå så mycket på jobbet som möjligt. Har blivit lite påverkad av alla artiklar på nätet som varnar för den ohälsosamma effekten att ha ett stillasittande jobb :).
#13
13 juni 2017 kl 11:01
Gilla
Jag tackar för de kloka råden RunnerSthlm och jag håller med dig, iallafall i tanken och jag ska verkligen ta till mig detta. I praktiken så är det mycket svårare för mig att tillämpa pga just tvånget att genomföra dessa sträckor. Jag hoppas att vården, som jag förhoppningsvis snart får, kommer att hjälpa mig i rätt riktning.

Jag har som tur är inte dragit på mig några extrema skador med det upplägget som jag har haft tills nu, förutom att min prestation har minskat och min mentala hälsa har fått sig en rejäl sväng.

Men det är som du säger så har jag haft som tanke att bara ta ett långpass i veckan och byta ut en av mina normala löppass mot styrketräning för att variera lite (bara synd att jag verkligen inte gillar att gå till gymmet pga miljön).
Att dela upp i mindre pass är ett alternativ, men jag vet inte riktigt på ett praktiskt plan hur det ska vara möjligt. Jag har under de senaste tiden haft väldigt lite motivation varje gång som jag ska ge mig ut (kan bero på kosten samt distansen, det utesluter jag verkligen inte) och att tvinga mig själv till att utöka med 1-2 pass, även om kortare, hur det skulle påverka mig mentalt. Jag är säker på att det förmodligen kommer att gå bra eftersom det är kortare distanser, men bara tanken att ge mig ut nästan varje dag och de fallen då jag inte vill, pga vädret eller andra komplikationer, så blir det mer mentalt påfrestande pga ett missat pass. Men jag vet inte, det är väl det som jag måste jobba med antar jag :).
#14
14 juni 2017 kl 07:47
Gilla
#13 Det är kloka råd som du delar med dig RunneSthlm och jag ska försöka att ta till mig dem i den kapacitet som jag klarar av.

Faktum är att jag har funderat på att ta bort en av passen i veckan för att byta ut mot styrketräningen, men som sagt så vill jag känna mig lite mer stabil på ett mentalt plan innan jag gör allt för stora förändringar i min träningsplan, speciellt eftersom att gå till gymmet inte är en direkt roligt upplevelse som jag skrev tidigare.

Men en sak är klar iallafall att jag kommer att minska ner mina löprundor så att de inte blir så påfrestande att genomföra, både för kroppen och för knoppen, tills jag hamnar på ett mer stabilt plan både i vikt och mentalt. Därefter kan jag börja med att justera antal pass i veckan.

#14 Jag tackar för de uppmuntrande orden Markus :).

Jag måste också tacka alla på tråden för tipsen och råden som jag har fått. Jag kommer att ta till mig dem och sen får vi se hur det bär av. Det är skönt att veta att det finns personer som är villiga att läsa om ens problem.
#15
14 juni 2017 kl 14:37
Gilla
#16 Detta har jag faktiskt provat, men jag blir stressad över att inte veta hur långt jag har sprungit eller hur mycket kcal jag har förbränt (som du märker så har jag ett problem :)). Jag ska nog prova igen och försöka fokusera mer på omgivningen istället för klockan.

#17 Det låter lite som det rådet jag fick av min mor "skaffa en flickvän/sambo så löser sig allt" med en lite skämtsam ton :).
För övrigt så är jag nära den nivån som du beskriver och njutningen av löpning har näsan helt försvunnit. Jag hoppas att jag kan få tillbaka njutningen efter denna om vi ska kalla det "rehabiliteringsperiod".
Jag är tacksam för att du delar med dig av dina erfarenheter Thomas.
#16
14 augusti 2017 kl 16:05
Gilla
Hej igen.

Jag tänkte ge en liten statusrapport och samtidigt ställa en lite följdfråga som någon kanske kan svara på ute i forumet.

Jag har varit i kontakt med vuxenpsykiatrin och ska snart påbörja min behandling. Inledande samtal har redan påbörjats och det känns bra :).
Det har visserligen blivit lite värre nu under semestern och jag har tappat ytterligare i vikt, vilket jag är säker är i stort sett muskler eftersom jag har nu under senare tid inte kunnat genomföra ett enda pass utan att det gör ont runt mina höfter och ben. Dessutom så har min prestation minskar avsevärt (är som sagt 191 cm och väger 61 kg) och passen har bara blivit jobbigare och ner plågsamma.

Detta för mig till min nästa fråga, vad är den bästa, kanske till och med sundaste, totala distansen att springa i veckan? Jag förstår att springa 6-7 mil i veckan fördelar på två pass är idiotiskt, men hur långt kan man springa för att kroppen ska må bra i veckan. Räcker det med 3 mil i veckan? Finns det något att gå efter när det gäller sånt här?

Tack ännu en gång på förhand.
#17
16 augusti 2017 kl 11:09
Gilla
#20 Jag tackar för de ärliga orden. Jag är medveten om att jag inte är frisk och jag har dragit ned mycket på min löpträning och försöker blanda in lite kortare distanser i samband med mina styrketräningspass. Men detta är verkligen ett psykiskt påfrestande att inte genomföra dessa träningar, speciellt denna veckan då jag bara hinner med en träning pga krockande aktivitet. (som inte innehåller träning om vi säger så).

Men jag tackar för informationen och orden. Ibland gör sanningen ont.

#21 Det är sant det du skriver. Jag får prata med dem under min behandling om hur jag ska lägga upp min träning.

#22 Som sagt så har jag dragit med med löpande fram tills jag har påbörjat min behandling så att jag vet att jag gör på rätt sätt. Jag kan inte sluta helt som sagt en period eftersom jag känner mig själv så pass väl att jag vet att kommer att ha svårt att komma tillbaka igen. Lite av en vane människa, så att sluta helt är iallafall helt uteslutet.

Det hjälper inte heller att man i stort sett är helt beroende av att räkna kcal. Något som man också måste arbeta med.

Men jag tackar för de kloka orden.
#18
16 augusti 2017 kl 14:08
1 Gilla
Patrik: Jag har hållit på mycket med TV-spel och elektronik förr, men pga av jobb och träning så kan jag själv känna att det har fått lida lite. Samtidigt eftersom jag fokuserar så mycket på träningen, min kost & hur mycket jag aktiverar mig (har ett rätt så stilla sittand jobb som sagt så jag får lite ångest över det att jag inte rör mig mer under vardagen) så har jag inte orken att tänka på så mycket annat. Men jag skulle egentligen plocka upp dessa hobbys igen.
Jag gillar också att bygga med lego (lite större anordningar :)), något som jag har gjort nu under semestern.
Jag hoppas att behandlingen verkligen hjälper mig att kanske mer fokusera på dessa delar istället för träningen & kost helt och hållet.
#19
16 augusti 2017 kl 17:15
Gilla
#26 Tack Kerstin. Dom order värmer :). Jag kommer att jobba hårt för att försäkra mig om att förbättra min hälsa.
#20
19 augusti 2019 kl 12:08
1 Gilla
Hej igen. Det var ett tag sen jag skrev på denna tråden.

Så hur har det gått för mig?
Upp och ner om jag ska vara ärlig, men jag tror att det är på väg åt rätt håll men det finns väldigt mycket nu för tiden som jag ständigt funderar på när det kommer till aktivitet och träning och som har lett till att jag har stannat av med min tillfrisknad.

Jag har slutat helt med löpandet och har inga planer att börja på igen då jag förknippar löpandet numera med något hemskt och jobbigt.
Jag har däremot börjat att promenerar mer och det har börjat att gå till överdrift, men det är där min fråga kommer in i bilden.

Vad är egentligen normalt för en person som jag som är 31 år, har ett kontorsjobb och ingen direkt träning utanför jobbet? Jag har under semestern, och under helgerna, promenerat i runda svängar 35 000 - 40 000 steg dagligen, och ibland mer, och detta har utvecklats till att bli ett tvång och jag får en sån extrem ångest om jag inte genomför detta. Till och med efteråt då jag har fri tid så kan jag inte tänka på något annat än att ut och promenera för att kunna ha till godo om man säger så.
Nu när jag har börjat jobba igen efter semestern så hinner jag uppenbarligen inte med att gå så långt men det får mig att känna mig värdelös och som att jag har misslyckats.

Vad det gäller min ätstörning och vikt samt överträning så har det inte gått så bra och det blir inte bättre om jag inte vet vad jag ska sikta efter. Jag har som sagt ett stillasittande jobb och måste självklart röra på mig. Men jag har som sagt fått ett dålig association med löpning, jag hatar gym och har aldrig varit en person som egentligen gillar gruppträningar eller liknande. Vad finns egentligen kvar förutom promenader och vad är rimligt?

Jag väger förresten mellan 62-63 kg och är 191 cm lång, dvs undervikt.

Jag är tacksam för alla tips och information som alla kan ge mig.

Tack på förhand.
< < < 1 2 > > >