Löpning Kost & Näring 40 inlägg 12597 visningar

Aktivitetsnivå och kost

1988 • Växjö
#1
7 juni 2017 - 22:40
1 Gilla
Hejsan all erfarna på jogg.

Jag har länge funderat på det här med aktivitetsnivå.

Om man är inne på olika hemsidor där man kan göra beräkningar över den mängd kcal man ska konsumera om dagen så finns det nästan alltid en kategori där man ska ange aktivitetsnivå eller dylikt. Men det är alltid lite diffust över vad de menar ned detta.

Normalt ange de antal träningstillfälle, men det är aldrig definierat vad man menar med träningstillfälle. Som exempel så kan de ange 2-3 träningstillfällen men intensiteten av dessa. Skillnaden är ju som sagt rätt så stor mellan ett löppass som varar 1,5 h till ett som varar 3 h, men det är fortfarande 1 träningstillfälle.

Så lite bakgrundsfakta till varför jag är så intresserad av detta samt hur jag personligen tränar.

Sen en tid tillbaka så har jag hamnat under sträcket som underviktig. Jag är 191 cm lång och väger runt 65 kg (kan ibland hamna under 64 kg) och jag börjar känna att jag måste ändra på detta. Min prestation har blivit sämre, jag tycker att varje träningstillfälle, löppass som ett besök på gymmet, blir allt jobbigare och tvingat. Det måste bli ändring på detta.
Jag har sökt hjälp på allmänna psykiatriska kliniken och väntar på tid för att kunna ändra mitt synsätt på kost och mat samt hur jag ser på mig själv och min träning. Men jag har aldrig förstått riktigt vad som är nog och tillräckligt, kanske bäst att säga lagom träning.

Hur som så ser in veckoträning ut som följande:
-2 löppass på ca 3-3,5 mil vardera (totalt 6-7 mil i veckan). Detta är något som jag jobbar på att minska.
-1 gympass på ca 1,5 h med varierande övningar, både armar och ben.

Jag har inget fysiskt arbete utan jobbar på kontor men står mestadels upp och sitter sällan. Detta har jag lite ångest över och känner hela tiden att jag måste aktivera mig på något sätt eftersom jag inte har något aktivt jobb.

Så frågan är vilken aktivitetsnivå som jag eventuellt tillhör så att jag kan göra en grov uppskattning på hur mycket kcal jag bör konsumera per dag för att öka i vikt samt behålla min vikt när jag har kommit upp i en ideal viktmassa?

Många hemsidor där jag har fyllt i kriterierna så har jag fått allt från 2700 - 3100 kcal men samma benämning på aktivitetsnivå, Men vad är egentligen rätt?

Jag är tacksam för alla svar jag får och glad över att det finns ett ställe som jogg där jag kan skriva av mig och eventuellt få bra råd på hur jag ska tänka.

Tack på förhand och ursäkta för den långa tråden.
< < < 1 2 > > >
1972 • Ljungby (Älmhult)
#21
14 augusti 2017 kl 16:59
Gilla
Rekommendationerna för hjärtpatienter är 45 min rörelse om dagen tex promenader och 2 intensivare pass på 45 min vardera i veckan utöver det, tex joggning eller styrketräning.

Sedan hur långt man kan springa för att må bra, handlar om hur mycket man kan återhämta sig och hur bra bas man har.


Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#22
14 augusti 2017 kl 20:33
2 Gilla
Jag tycker du ska bolla frågan med någon i samband med din behandling, jag tror du vara väldigt försiktig med träning just nu.
1988 • Växjö
#23
16 augusti 2017 kl 11:09
Gilla
#20 Jag tackar för de ärliga orden. Jag är medveten om att jag inte är frisk och jag har dragit ned mycket på min löpträning och försöker blanda in lite kortare distanser i samband med mina styrketräningspass. Men detta är verkligen ett psykiskt påfrestande att inte genomföra dessa träningar, speciellt denna veckan då jag bara hinner med en träning pga krockande aktivitet. (som inte innehåller träning om vi säger så).

Men jag tackar för informationen och orden. Ibland gör sanningen ont.

#21 Det är sant det du skriver. Jag får prata med dem under min behandling om hur jag ska lägga upp min träning.

#22 Som sagt så har jag dragit med med löpande fram tills jag har påbörjat min behandling så att jag vet att jag gör på rätt sätt. Jag kan inte sluta helt som sagt en period eftersom jag känner mig själv så pass väl att jag vet att kommer att ha svårt att komma tillbaka igen. Lite av en vane människa, så att sluta helt är iallafall helt uteslutet.

Det hjälper inte heller att man i stort sett är helt beroende av att räkna kcal. Något som man också måste arbeta med.

Men jag tackar för de kloka orden.
1968 • Kållered
#24
16 augusti 2017 kl 11:14
Gilla
Anton>> Detta kanske låter naivt - men frågan är om du har några andra stora intressen i livet? Saker som är helt väsensskilda mot träning/vikt/hälsa. Något som tar mycket tid och tankeverksamhet i anspråk vore kanske bra. Inte vet jag, radiostyrd helikopter, fågelskådning, brädspel med figurmålning... Något? :)
1988 • Växjö
#25
16 augusti 2017 kl 14:08
1 Gilla
Patrik: Jag har hållit på mycket med TV-spel och elektronik förr, men pga av jobb och träning så kan jag själv känna att det har fått lida lite. Samtidigt eftersom jag fokuserar så mycket på träningen, min kost & hur mycket jag aktiverar mig (har ett rätt så stilla sittand jobb som sagt så jag får lite ångest över det att jag inte rör mig mer under vardagen) så har jag inte orken att tänka på så mycket annat. Men jag skulle egentligen plocka upp dessa hobbys igen.
Jag gillar också att bygga med lego (lite större anordningar :)), något som jag har gjort nu under semestern.
Jag hoppas att behandlingen verkligen hjälper mig att kanske mer fokusera på dessa delar istället för träningen & kost helt och hållet.
1986 • Hyltebruk
#26
16 augusti 2017 kl 15:52
Gilla
All lycka till dig Anton! Det är svårt att förstå hur det är när träning och kost upptar så mycket av livet som det gör för dig, hoppas du får hjälp av behandlingen och hittar en bra balans!
1988 • Växjö
#27
16 augusti 2017 kl 17:15
Gilla
#26 Tack Kerstin. Dom order värmer :). Jag kommer att jobba hårt för att försäkra mig om att förbättra min hälsa.
1988 • Växjö
#28
19 augusti 2019 kl 12:08
1 Gilla
Hej igen. Det var ett tag sen jag skrev på denna tråden.

Så hur har det gått för mig?
Upp och ner om jag ska vara ärlig, men jag tror att det är på väg åt rätt håll men det finns väldigt mycket nu för tiden som jag ständigt funderar på när det kommer till aktivitet och träning och som har lett till att jag har stannat av med min tillfrisknad.

Jag har slutat helt med löpandet och har inga planer att börja på igen då jag förknippar löpandet numera med något hemskt och jobbigt.
Jag har däremot börjat att promenerar mer och det har börjat att gå till överdrift, men det är där min fråga kommer in i bilden.

Vad är egentligen normalt för en person som jag som är 31 år, har ett kontorsjobb och ingen direkt träning utanför jobbet? Jag har under semestern, och under helgerna, promenerat i runda svängar 35 000 - 40 000 steg dagligen, och ibland mer, och detta har utvecklats till att bli ett tvång och jag får en sån extrem ångest om jag inte genomför detta. Till och med efteråt då jag har fri tid så kan jag inte tänka på något annat än att ut och promenera för att kunna ha till godo om man säger så.
Nu när jag har börjat jobba igen efter semestern så hinner jag uppenbarligen inte med att gå så långt men det får mig att känna mig värdelös och som att jag har misslyckats.

Vad det gäller min ätstörning och vikt samt överträning så har det inte gått så bra och det blir inte bättre om jag inte vet vad jag ska sikta efter. Jag har som sagt ett stillasittande jobb och måste självklart röra på mig. Men jag har som sagt fått ett dålig association med löpning, jag hatar gym och har aldrig varit en person som egentligen gillar gruppträningar eller liknande. Vad finns egentligen kvar förutom promenader och vad är rimligt?

Jag väger förresten mellan 62-63 kg och är 191 cm lång, dvs undervikt.

Jag är tacksam för alla tips och information som alla kan ge mig.

Tack på förhand.
1978 • HÄRRYDA
#29
19 augusti 2019 kl 12:54
Gilla
150 min fysisk aktivitet per vecka räcker enligt dagens rön.

Jag kan rekommendera kbt för dina tankar/tvång..

1988 • Växjö
#30
19 augusti 2019 kl 15:35
Gilla
Tyvärr så träffar jag en KBT men det har inte hjälpt. De enda de fokuserar på är vad för BMI jag har för dagen. Om jag ber dem att vi kanske kan ha ett samtal utan att fokusera på BMI så blir det ett rakt nej.
Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#31
19 augusti 2019 kl 16:23
1 Gilla
Hej Anton,
jag förstår verkligen din situation, för jag har själv varit där, och jag vet att vården inte alltid är den bästa.. Dock är det så att om du vill bli frisk, så måste du bestämma dig, och du måste SJÄLV vilja få till en förändring.
Hur vill du att ditt liv ska se ut? Vill du ha det här livet om 10 år, 20 år? Vad vill du göra som du inte kan göra nu p.g.a. tvångsbeteenden och annat?
Varje val du gör är ett tillfälle att påbörja tillfrisknandet, varje dag är en ny chans.
Mitt råd till dig är att byta ut alla promenader t.ex. mot andra aktiviteter, det vill säga, sitt inte hemma och ha ångest istället för att gå promenaden, utan boka in något kul med en vän, eller gör något annat som du njuter av.
För att bli frisk måste du välja det friska livet VARJE DAG! Vid varje måltid måste du gå emot alla instinkter och tvångstankar. Det är jättetufft, men du kommer bli starkare och starkare för alla framsteg du gör, och när du märker att du kan.
Stort lycka till !!
1979 • Göteborg
#32
19 augusti 2019 kl 22:54
Gilla
Hej Anton. Starkt att du delar med dig av dina tankar och situation. Det är inte lätt med balansen av träning, kost, sömn, stress, sociala faktorer, jobb...hälsa består ju av många delar. När det gäller just kosten tror jag att en dietist bäst kan hjälpa. Det finns ju sådana med träningsinriktnings- och viktinriktning.
1988 • Växjö
#33
21 augusti 2019 kl 07:55
4 Gilla
Tack både Emelie och Rickard för de vänliga & givande orden.

Det enda är att jag ständigt letar efter svar på en fråga som ingen kan ge mig. Någonstans så vill jag att någon ska ge mig en mall som jag kan leva efter som säger exakt hur jag ska leva för att jag, både fysiskt och mentalt, ska må bra och att samtidigt alla andra lever efter det också som har samma livssituation som jag. Men jag vet också att så fungerar inte verkligheten.

Alla är vi olika men jag jämför mig alltid med alla. Vad ska man äta till lunch? Varför äter han/hon mindre än vad jag gör? Är det fel att jag inte tränar för att den personen gör det? Gör jag fel om jag inte har någon regelbunden fysisk aktivitet bara för att mina vänner och kollegor har det och att de säger att man ska ha det pga forskningsrapport eller ett forum på internet säger så?

Som man kanske kan se så jämför jag mig med alla, oavsett kön eller livssituation, och det ger mig en sån ångest som jag har försökt att reda ut med min KBT men inte lyckats i den grad som jag hade hoppats. Det har varit så mycket fokus på BMI att det nästan har glömts bort vad roten till problemet är, något jag har tagit upp om och om igen utan någon acceptabel respons.

Det är väl därför jag ställde den frågan vad som är lagom, så att jag kan skapa min egna unika mall att leva efter, då jag också är väldigt mycket vanemänniska med många rutiner som jag har svårt att bryta. Detta har jag jobbat mycket med, både att bryta rutiner som att försöka hitta min livsmall, något som både har lett till goda och onda följder.

Det är en ständig kamp och jag vet att detta är förmodligen inte forumet för att diskutera sånt här, men jag är glad att jag kan skriva av mig lite då det har på senaste tid varit svårt att hitta någon eller några som jag känner lyssnar på vad jag har att säga och ger mig något vettigt svar, även om det ibland inte är det jag hoppas på att höra men vet är rätt. Jag hoppas bara att jag kan komma till rätta med detta och någon gång vara nöjd hur min egna personliga mall ser ut.

Jag uppskattar verkligen om det finns tips som folk i forumet kan dela med sig, både vad som är lagom och inte men även hur man ska tänka och agera vid ångest och då det känns som att man har fastnat i ett hamsterhjul man inte kan ta sig ur.

Tack ni alla för tipsen som ni kan ge. Allt är uppskattat.

PS: Ursäkta för det långa inlägget, men det är skönt att få skriva av sig :D.
1986 • Hyltebruk
#34
21 augusti 2019 kl 10:56
1 Gilla
Så roligt att höra från dig!
Positivt att du lagt löparskorna på hyllan, men tråkigt att du inte verkar må bättre.

WHO rekommenderar att man går 10 000 steg om dagen och det är väl en bra riktlinje? Sen att det vissa dagar blir 7000 steg och andra 15 000 steg spelar nog mindre roll. Sen tror jag (hobbyanalys!) att du borde försöka låta bli allt som triggar tvång som olika "regler" men har full förståelse för att det är skitsvårt och då är det ju bättre att ha "sunda" regler än att saker och ting går till överdrift.
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#35
21 augusti 2019 kl 22:23
1 Gilla
Hej Anton
Jag kan känna igen mig lite i ditt resonemang , fast jag kommer från andra ändan av skalan. Vägde 124,5 kg 2/1-14 när jag skrevs ut från sjukhuset. Efter att legat i koma under december 13. Har gått igenom en hel del av sjukvårdens professioner inkl Psyk. ( multisjuk nu ). Det som slår mig när jag läser vad skriver är att du inte upplever respons från din kbt terapeut ? 2016/2017 efter min sista stroke så började jag byta ut mina, det har haft stor effekt för mig, ny läkare hos primärvården som såg till helheten och inte en liten tårtbit. Nya samtalspartner som jag klickade med. Lärde mig att bara för att läkare och terapeuter har en massa diplom så behöver de ju inte vara bra, personkemi är viktigt .. prova att byta, second opinion kan ofta vara bra. Sedan har jag själv med åren blivit en bättre patient dvs mycket bättre på att analysera och förklara mina problem. Då är det bra med ett omtag, nya ögon som tittar på det. Det finns i praktiken bara en expert med relevans och det är du själv, jag började följa det som kändes rätt och strunta i vad som var normer etc, då började det plötsligt gå åt rätt håll. Kollade in gamla journaler igår, från december -12, då klarade jag 50 meter med hjälp av rollator på 18 minuter, nu klarar jag 5K på 31:20 ( terräng) har insätt att min vändning kom när jag fått folk omkring mig som jag kunde luta mig mot när det blåser motvind haft avgörande betydelse . Hoppas de jag skrivit är begripligt för jag har ibland otur när jag tänker =) ( en del hjärnskador ). Vill du bolla frågeställningar så är det bara höra av dig, men kan vara frånvarande några dygn ibland pga hjärntrötthet .. lycka till
Lars M
1977 • UPPSALA
#36
22 augusti 2019 kl 13:43
Gilla
Du var intresserad av vad som är normalt:

När det gäller steg per dag så har nyare studier visat att hälsoeffekten avtar efter cirka 7000-8000 steg om dagen och, beroende på ålder, blir det obefintlig ökad hälsoeffekt alls från 8000 (äldre personer) - 12000 steg (yngre personer). 10000 steg om dagen kommer ursprungligen från en reklamkampanj för en tidig form av stegräknare som lanserades i Japan i samband med Tokyo-OS 1964. Tror den hette just "10000-stegsräknare" om man översätter namnet till svenska.

10000 steg har alltså egentligen inget vetenskpligt stöd, men är bra på så sätt att det är ett enkelt tal att komma ihåg. Studier har visat att för att en vanlig person ska hålla en hälsosam vikt i dagens samhälle krävs cirka 12000 steg för en person upp till 40 år, därefter avtar mängden till cirka 8000 steg för en person över 60 år. Där vägs alltså även in att man kanske äter lite onyttigt mm. Med reservation för att jag kommer ihåg siffrorna felaktigt. Så av en slump var den Japanska reklamkampanjen ganska så rätt ute, viss justering för ålder behövs dock.

Observera att detta är för den genomsnittlige personen som inte har någon annan motion alls och vill behålla en sund normalvikt. Så 35000 steg är extremt mycket.
1988 • Växjö
#37
30 september 2019 kl 10:55
1 Gilla
#34 Tack för tipsen och jag jobbar verkligen hårt med detta att gå emot mina tvång för det är där problemen helt klart ligger. Det är därför jag är rädd att börja på med något nytt då jag är rädd att fastna i hamsterhjulet igen och igen. Det är ett tråkigt liv att leva när man ständigt känner tvång.

#35 Tack för att du delar med dig Sten och jag ber om ursäkt att jag inte har svarat tidigare. Haft mycket att tänka på och stå i.
Men helt klart så bleknar mina problem med vad du har och går igenom och du är välkommen att bolla frågeställningar med mig också då dagarna känns svårt.
Jag har också blivit bättre med att förklara hur jag känner och tänker och detta har gjort att jag har blivit betydligt mer social än vad jag var för. Men problemet ligger väl i att den respons jag får från min KBT inte hjälper mig på rätt väg, eller så är det så att jag inte får den respons som jag väntar mig vilket också är fel sätt att hantera detta.

#36 Har du en källa för det du skriver i början eller är det något du har hört från mun till mun?
Inte så att jag tvivlar på din kunskap utan tvärtom. Detta kan hjälpa mig på vägen nu då jag från och med imorgon kommer att börja jobba 100%. Inte för att jag har frisknat till från mina problem eller att allt är okej med mig på det psykiska planet, utan mer ett sätt att få min att ta i tur med mina promenader då jag tvingas att gå mindre och distrahera mig med annat. Hur detta kommer att påverka mig återstår att se, men det du skriver kan hjälpa mig på vägen så jag är väldigt tacksam för all information och tips jag kan få från personer med mer erfarenhet.
Men skulle 3h promenad om dagen anses för mycket?

Men i framtiden så bör jag väl börja på med någon träning igen då jag som sagt har ett stillasittande jobb. Men precis som jag nämnde innan så är jag rädd att börja på med något annat med risken att det blir ett tvång. Dessutom så blir allt jag påbörjat ett tvång och till slut så avskyr jag att göra det. Löpningen och styrketräningen, eller träning på gym, har blivit så tyvärr och jag vet inte vad jag kan göra då jag verkligen avskyr lagsporter också.

Men som sagt så är jag så extremt tacksam för alla svar och tips jag får. Jag visste att när jag började med inlägget här att jag hade hittat rätt expertis :D.
Lars M
1977 • UPPSALA
#38
30 september 2019 kl 11:30
1 Gilla
#37 jag gjorde en snabb sökning och den första jag hittade, som inte ligger bakom betalväggar eller kräver tillgång till vetenskapliga tidskrifter var denna:
https://avonovaactive.se/10-000-steg-om-dagen-var-kommer-den-siffran-ifran-och-behover-du-bry-dig/

Den ser ok ut, med referenser, men jag har inte läst den noggrant. Den hänvisar i alla fall till studier som pekar på i genomsnitt cirka 7500 steg om dagen, varav 3000 steg i något högre intensitet (rask promenad) är att rekommendera i allmänhet.

Viktigt är dock meningen:
"Men i princip skulle 3,000 raska steg i kombination med att vara i energibalans kunna vara tillräckligt för att få goda hälsofördelar."

Dvs det behövs egentligen inte många steg om man är i energibalans i övrigt och stegen är i lite högre intensitet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#39
1 oktober 2019 kl 01:02
Gilla
I vår familj har vi kört lite med "tiddelipom-träning". När Nalle Puh är ute och rör på sig släpper han ibland ifrån sig Tiddelipom-Tiddelipom av ren lust och glädje. Den känslan kan man leta efter (helt utan stegräknare eller klockor), man kan tänka på något som är helt frikopplat från prestation, t ex "undrar om det fortfarande finns några utslagna vilda blommor längs vägen eller ska vi se om vi kan hitta en skata idag?
Eller förbered en måltid , gå ut och gå, vänd tillbaka när du känner dig hungrig eller sugen på att äta.
Bara som förslag till att röra sig helt kravlöst, för att det inte ska bli ett tvång.
1984 • Göteborg
#40
1 oktober 2019 kl 01:28
Gilla
Du skrev något intressant, (eller fler saker såklart, men något jag fastnade på,) och det var något i stil med att du skulle vilja att någon gör en mall för hur du ska leva ditt liv.
Hur skulle målbilden se ut om du fick måla upp den?
Utan att bry sig om ifall det är rimligt eller orimligt, svårt eller lätt, om man förtjänar det eller inte, osv.

Bara att öva på att tänka på bra saker och saker man vill ha, kan göra massor för att bryta negativa mönster i hjärnkontoret. (inspirerat från attraktionslagen, men det finns säkert många fler förespråkare av liknande metoder). Så vill du ha en plan - varför inte att sätta dig en kvart à la som om man skulle meditera, men istället spela upp trevliga och roliga bilder och drömmar i huvudet en kvart morgon och kväll?

Blev själv lite förskräckt över hur negativt inprogrammerat det hade blivit efter ett antal år i vad man kände som ett ekorrhjul där det hade gått så långt att man knappt kom på något positivt i början. Men skam den som ger sig, det är också en träningssak. Du är ju duktig på att träna! :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.