Foruminlägg av Jakob

#1
10 april 2017 kl 16:09
Gilla
Hej,

Började springa på riktigt slutet av 2016. Gick och gjorde lite tester för att få ut diverse pulsnivåer, zoner, laktatnivåer osv. Har i stort sett enbart sprungit pulsbaserad träning med gott resultat. Är nu uppe på mina långpass och springer 32 km på ungefär 5.10 tempo med en relativt låg puls. Snittpuls på dom passen runt 142 (har maxpuls på 194) och känns alltid lika fint i början med låg puls utan ansträngning, men framåt slutet av passen sticker pulsen iväg lite och känns mycket tyngre. Inte supertungt men ändå 1 mil kvar där. Har tänkt springa på 3.30, är det realistiskt? Har aldrig tidigare sprungit i närheten av 42 km. Sprang premiärmilen strax under 42 minuter.
Samt tips nu de sista två månaderna på träning?

Allt fint
#2
11 april 2017 kl 10:08
Gilla
Tack så mycket för hjälpen!
#3
18 april 2017 kl 16:17
Gilla
Vet inte om det var överansträngd hälsena jag hade, men vad jag kunde läsa mig till kändes det som de. Jag körde tåhävningar och köpte ett ilägg för hälen. Började sakta öka och funkade faktiskt riktigt fint väldigt snabbt. Cirka en månad senare tog jag ur ilägget helt och försökte ändra mitt löpsteg något.
#4
24 april 2017 kl 19:35
Gilla
Jag har nu ökat min träningsmängd. Det känns fint i kroppen, men mina två senaste pass har pulsen varit cirka 10 slag högre än den brukar vid samma hastighet. Antar att det är på grund av just den ökade träningsmängden och jag är sliten. Undrar därför om jag ska borde fortsätta träna fast jag blir långsammare eller ska jag minska träningen för att få upp tempo?
#5
25 april 2017 kl 07:44
Gilla
Okej olika bud.
Jag håller runt 5:10 på mina långpass. Brukar vanligtvis springa på min puls, men mitt senaste långpass i lördags stack pulsen högre än vanligt direkt och därför gick jag på tid istället. Blev 33 kämpiga kilometer.
#6
25 april 2017 kl 22:15
Gilla
Tack för tipsen. Pulsen ökar mot slutet av passen men det är inte där problemet är. Utan redan från start så sticker pulsen iväg. Misstänker att det är för lite återhämtning så testar vila något mer eller korta ner passen.

Det är helt okej Gonzales. Jag kan dock inte ge så mycket feedback eftersom det är mitt första mara. Vet knappt vad tröskelpass är men jag springer mina intervaller liknande dina tröskelpass. 7 eller 8 minuter 4 gånger strax under 4 tempo med 2 minuters vila.
#7
28 april 2017 kl 09:27
Gilla
Det verkar som min pulsklocka (Polar M400) har visat för långa sträckor och således för snabbt tempo. Därav att jag tyckte pulsen var hög kontra mitt tempo. Sprang en distans två gånger förra veckan och samma distans igår. Igår visade den ungefär 2 km kortare... Sjukt tungt att man trott man är snabbare och har sprungit längre än vad man gjort!
Någon som varit med om liknande när ni inte synkat klockan på ett tag?
#8
8 maj 2017 kl 11:38
Gilla
Har dragit på mig en förkylning nu precis när jag planerat att köra som hårdast. Drog på mig den i torsdags och nu på måndag sitter jag fortfarande med hosta och halsont. Har skött mig exemplariskt med en superlugn helg men tycker inte det går åt rätt håll. När hade ni börjat träna igen och hur?
Hade tänkt köra långpass i helgen som var och kommande helg, men antar att jag får sikta in mig på ett långpass till innan maran.
Blir så stressad när det är min första mara och jag inte kan träna som jag vill.
#9
28 maj 2017 kl 11:09
Gilla
Behöver all hjälp jag kan få. Detta blir mitt första marathon och jag har tränat bra sedan årsskiftet ungefär. Har hela tiden haft målet inställt på 3.30 och det har känts rimligt. Knappt skippat ett enda pass men precis i början av maj blev jag sjuk (halsont och lite förkyld) som satt i länge. Sen trodde jag att allt var frid och fröjd i veckan och körde på relativt hårt. Inatt bröt skiten ut på riktigt! En tung förkylning nu med mindre än en vecka kvar.. Förhoppningsvis släpper det någon dag innan så min fråga är hur ni hade lagt upp sista dagarna/dagen om jag känner mig pigg? Ska tillägga att hela maj har varit en kass träningsmånad.
#10
2 juni 2017 kl 09:40
Gilla
Jag var där igår och vad jag kunde se endast Enervit
#11
2 juni 2017 kl 12:22
Gilla
Jasko vad kommer avgöra om du ställer dig på startlinjen eller inte?
Är också förkyld, mest hostig lite snuvig men känns som det blir bättre varje dag. I allmänhet börjar jag känna mig i normaltillstånd just nu och är pigg idag. Min första mara och känns tungt att efter 6 månader av träning ställa in! Planen är att gå ut i tänkt tempo 5 minuters tempo och sen se hur länge jag pallar. Hur skulle du gjort?
#12
2 juni 2017 kl 13:59
1 Gilla
Säg inte så Jonny!
Vad jag förstått så borde det funka med en lättare förkylning så länge jag inte har andra symptom. Ska kolla pulsen i soffan sen och ser den ok ut, ut och testa 2 kilometer i marafart för att se hur de känns.
#13
4 april 2018 kl 11:31
Gilla
Hej!
Jag har som nästa mål att springa Göteborgsvarvet under 1.25. Tycker att jag ligger helt okej i fas för att klara min målsättning men har under senaste veckorna ökat min träningsmängd och som ett brev på posten strular hälsenorna. Det hände också när jag ökade min träningsmängd inför marathon, men då bara i ena hälsenan. Nu har jag fått problem med båda hälsenorna och funderar på om mina skor kan vara ett av problemen. De bör vara rejält utslitna då jag köpte de förra sommaren (har inte tränat supermycket under vintern) och kanske är det dämpningen i dem som är problemet och inte hälsenorna i sig. Så min fråga är vad jag borde ha för skor? I dagsläget springer jag i Pegasus 34 och trivs fint med skorna men alltid kul med lite omväxling. Jag är cirka 1,77 lång och väger runt 67 kilo 26 år gammal. Försöker träna 4 löppass varav ett långpass och ett intervallpass i veckan och kan tänka mig att jag skulle springa milen runt 37,30. Hälsenorna gör ont vid ansträngning och ömmar efteråt men släpper efter några dagars vila för att sedan komma tillbaka igen när jag kör ett tuffare pass.
#14
4 april 2018 kl 11:42
Gilla
Jag kanske ska tillägga att skorna jag egentligen är sugen på är Nike Zoom Fly. Endast testat några få steg i butik med dom och kändes sköna men kan tänka mig att skorna är påfrestande för vad/hälsena. Är student så har tyvärr inte pengar till att testa mig fram heller...
#15
4 april 2018 kl 18:19
Gilla
Jag är väl medveten om att det kan vara ökad träningsmängd eftersom samma problem uppstod när jag tränade inför maran. Men då var det ena hälsenan som strulade, nu kom båda och i stort sett samtidigt. Jag tänkte därför testa att byta skor för att se om dämpning är slut i mina nuvarande med en bit över 100 mil på nacken, och om det är en möjlig påverkansfaktor. Men om du inte tror det är en möjlig faktor så är det ju ingen idé att byta skor.
#16
4 maj 2018 kl 14:12
Gilla
Lånar tråden lite. Ska också spring varvet men kunde bara seeda in mig i startgrupp C med min mara förra året. Aldrig sprungit varvet men kommer sikta på en tid under 1.25 och undrar hur jag taktiskt bör lägga upp loppet. Hur lång tid behöver jag vara i startfållan för att hamna väldigt långt fram? Eller är det bättre att i så fall göra som Marco och avvakta. Brukar inte värma upp supermycket så har troligtvis inga större problem med att stå och vänta ett tag.