Foruminlägg av Stefan

#1
11 april 2018 kl 22:06
Gilla
Hej

För ca 1 år sedan blev jag plötsligt stel i mina lår. När jag springer så känns det väldigt stelt och långsamt. När jag springer så är det med en väldigt tung känsla, det värker i låren på något sätt. Inte alls den pigghet jag har haft i uppförsbackar tidigare.

Det värker även när jag sitter still, exempelvis kör bil eller står upp.

Jag har varit hos två sjukgymnaster och det enda de hittar är att jag är stel i baksida lår. Jag har stretchat varje dag i 3 månader och efter det fortsatt stretcha efter träning i ca 1-2 månader. Men det blir inte bättre.

Någon som varit med om något liknande och vet vad som är fel? Om det skulle bero på mina stela baksidor så tycker jag 2 saker är konstiga.

1. Varför hjälper inte stretchen? Det är verkligen ingen skillnad.
2. Varför kom denna stelhet så plötsligt?

#2
12 april 2018 kl 08:13
Gilla
Jag var 38 när problemen startade, så åldern stämmer ju in. Jag har inte bytt skor (givetvis har jag bytt skor, men det har varit liknande skor hela tiden) eller ändrat träningsmängd. För 5-6 år sedan så började med en ny sport men det har varit ungefär samma träningsmängd sedan dess. Jag har bytt jobb men inte i samband med att problemen uppkom och båda jobben innebär att sitta på en kontorsstol, så det ser jag inte som någon skillnad heller.

Problemen kom i november/december vilket inte hör ihop med löpsäsongen i övrigt. Den tiden är det mer skidåkning och liknande, även om det ändå blir några pass löpning. Det jag tycker inte talar för att det är åldern är att det blev en så markant skillnad på bara 1-2 månader. Jag har föreställt mig att stelheten skall komma smygandes när det är åldersrelaterat?

Jag kan testa med mer dynamisk rörlighet, har du förslag på övningar?
#3
20 december 2018 kl 06:50
Gilla
Hej

Jag har tidigare beskrivit min stelhet här https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=50357 men vill fråga igen eftersom det inte har hjälpt.

Mina symptom är att jag är allmänt stel i ben, speciellt lår och rumpa. Det är inte bara när jag tränar eller har tränat. Jag har provat att ha en viloperiod men stelheten går inte över. När jag sitter så kan det till och med värka i benen. Jag har tidigare kunnat springa i 4min tempo på milen utan bekymmer. Men nu på senare tid kan jag hålla omkring 6 min/km och det är samtidigt jobbigt att springa. Om jag samlar enorm vilja att springa så kan jag springa snabbare än 6min/km. Men det skulle vara samma känsla som att jag tidigare skulle springa under 3min/km i ansträngnigsnivå. När jag nu springer på 6min tempo så ligger min puls ganska lågt så det verkar inte vara hjärtat som är begränsningen. Problemet är att benen är så stela att det tar mycket energi för varje steg.

Jag har varit hos sjukgymnast och även på vårdcentral. Vårdcentralen tog några generella prover, de hittade inget speciellt som kunde förklara mina symptom, däremot hittade de att min njurfunktion var delvis nedsatt. Strax under i gränsvärdet till normalvärde. Sjukgymnasterna hittade att jag är stel i baksida lår. Jag har som sagt testat att stretcha. Mängder av olika övningar men det har inte gjort någon skillnad. Jag har testat att äta olika multivitamintabletter. Jag har testat att dricka drycker med mycket b12.

Någon här som varit med om något liknande?

#4
20 december 2018 kl 07:02
Gilla
Ett tillägg till ovanstående är att min stelhet inte bara är där när jag tränar. Det är när jag är ute och går eller bara skall hämta en kaffe på jobbet också. När jag går i trappor känns det som att jag får mjölksyra direkt och blir ännu mer trött och stel i benen.
#5
30 januari 2019 kl 19:37 Redigerad 30 januari 2019 kl 19:37
Gilla
Hej

Jag har sedan ca två år tillbaka bekymmer med att mina ben värker när jag springer. Jag har tidigare skrivit om det i dessa inlägg:
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=50357
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=51617

Jag var nyligen och gjorde en aktivitetsmätning där jag under ökad belastning tog laktatprover regelbundet.

Det vi då kunde se var att mitt laktat ökar väldigt onormalt.
Redan efter 4 minuter på låg fart har jag laktat på 3 mmol/l och sedan fortsätter det bara öka. Vid den sista mätningen ligger jag på 12 mmol/l, men då känner jag ändå att jag skulle kunna fortsätta springa en bra stund. Jag känner inte att det värker mer eller mindre i benen under testet, det är samma värk hela tiden ungefär.

Laktatet förklarar varför det gör så ont när jag springer, men frågan är varför det kommer så snabbt.

Någon här som har varit med om något liknande, eller har förslag på hur jag kan gå vidare härifrån?
#6
31 januari 2019 kl 12:49
Gilla
Jag är inget träningsfenomen. Tränar mest för att hålla välbefinnandet och att det är kul att springa lopp.

Innan jag fick ont så kunde jag ligga på ca 3:50-4:05 min/km på 10km löpning. Så inga fantastiska tider men samtidigt inte helt otränad.

Nu har min träning varit sämre, speciellt är det väl intervallerna som helt enkelt går långsammare eftersom det värker och jag känner mig stel även när jag inte tränar.

Jag får kanske till 3-4 pass per vecka. I vissa perioder blir det kanske bara 2 dagar och ibland blir det träning alla 7 dagar.

Men jag tycker inte att jag tränar så lite att dessa laktatvärden skulle kännas rimliga.

Exempelvis kan jag inte ens hålla 6min/km utan högt laktat.
#7
6 april 2019 kl 23:01
Gilla
Jag har ont i mina knän. Speciellt när jag gör knäböj och/eller tar emot i landningar. Det gör inte ont när jag joggar vanligt, men när jag exempelvis hoppar ner från en sten eller går upp/ner i trappor.

Jag försökte även göra övningen som visas i videon. Den övningen framkallade jättemycket smärta. https://youtu.be/N037IbrS99s

Någon som vet vad det kan vara?