Foruminlägg av Erik

#1
3 mars 2020 kl 12:41 Redigerad 3 mars 2020 kl 12:47
Gilla
Hej på er!

Mitt första inlägg här, även om jag hängt med och läst en längre tid. Ber om ursäkt i förväg om detta är svarat på tidigare, men jag har inte lyckats hitta något via sökfunktionen.

Jag har de senaste tre åren kommit igång med löpningen på allvar, även om jag alltid sprungit men tidigare ganska oregelbundet och endast kortare sträckor.

De senaste 10 åren har jag haft samma typ av löparskor, Asics Gel Foundation. Två av gångerna har jag fått dessa utvalda åt mig via löpanalys på Intersport och Team Sportia, men det senaste paret köpte jag själv utan löpanalys och har trivts väldigt bra med. I januari blev det dags för nya skor igen och jag bestämde mig för att gå till Intersport (enda stället som finns kvar här med löpanalys) då jag läst på många ställen att Gel Foundation är en stor och klumpig sko som framförallt lämpar sig för tunga löpare (vilket jag inte är).
Säljaren på Intersport tyckte inte jag var i behov av den skon, utan jag fick istället med mig ett par Asics GT-2000 hem. Jag tycker skon är väldigt skön men jag upplever att den inte ger mig riktigt lika mycket stöd som min gamla, vilket han också bekräftade men tyckte att jag inte var i behov av. Däremot tyckte han att jag initialt skulle ta det lite lugnt och nöja mig med kortare rundor för att vänja foten och musklerna vid den nya skon. Det har jag gjort i 6 veckor nu.
Problemet är att jag får ont i fötterna när jag sprungit och nu börjar jag bli otålig och vill komma ut på längre rundor igen. Främst gör det ont på insidan av fötterna, ungefär från fotknölen och snett framåt neråt på foten. Även på fotryggen, precis i böjen upp mot benet har jag blivit stel och fått smärta. Dagen efter jag varit ute och sprungit har jag nästan behövt halta pga detta. Jag har även haft en del "klämkänsla" över fötterna (ungefär som när man har skridskor på sig och inte är van med detta), inte medan jag springer, men dagen efter ett par gånger.

Har den senaste tiden legat på 8-10 mil i månaden med mina gamla skor (och ett par trailskor som jag varierar med), och springer normalt 8-16 km per löptur, ibland längre.
I februari sprang jag lite drygt 8 mil, varav 7 i de nya skorna. Nästan bara korta rundor på 5-6 km.
Hur länge ska jag acceptera att få ont av de nya skorna? Jag inser ju att det blir en annan belastning på foten mot vad jag är van vid, vilket så klart sliter. Jag funderar på att gå tillbaka till mina gamla och kanske köra varannan runda i de nya.

Tar tacksamt emot tankar och åsikter från er som är vana med detta.

Jag blev tyvärr förkyld alldeles efter att jag hade köpt de nya skorna, så jag kom igång sent med att använda dem. Därför har intersports 30-dagarna nöjdhetsgaranti redan passerats.

Mvh Erik
#2
4 mars 2020 kl 12:11
1 Gilla
Tack för input båda två!
Inser att jag nog varit för ivrig med att springa i de nya skorna. Min plan nu är att ha uppehåll resten av den här veckan för att vila fötterna, och sen ta ett par varv i mina gamla skor för att känna hur det går. Därefter ska jag ge de nya skorna en chans till och fasa in dem lite mer gradvis för att se hur det funkar.
Blir det fortsatt besvärligt biter jag nog i det sura äpplet och säljer dem om det går.