Foruminlägg av Tore Axelsson

#1
30 september 2020 kl 08:38
2 Gilla
Gå till en klinik där de kan ultraljudsröntga och analysera eventuell kärlinväxt i senan. Uppsök expertis på området, då slipper du gissa och kan få lämplig hjälp.
#2
4 december 2020 kl 09:33
1 Gilla
En sko som har bred framfot och grovt mönster är Saucony Mad River. Det medföljer dubbar med verktyg också.
#3
7 december 2020 kl 11:56
1 Gilla
Walker! Ron Hill säljs på Wiggle.
#4
9 februari 2021 kl 09:57
Gilla
Lydiards klassiska backträningsprogram inkluderade även utförslöpning, som en ingrediens. Han hade tre olika sorts sätt att attackera uppför: löpning med höga knän, bounding - mångsteg och springing - maximal studsinsats på varje steg. Den senare varianten var den som genom finländarna drevs fram på sjuttiotalet och som Gärderud tog till sig.

För 42 år sedan fick jag och kompisen L - E Nilsson (27.58 10 000 m) direktundervisning i metoden av Gärderud. Tre år efter OS - guldet var detta och gissa om man var eld och lågor! Gärderud byggde upp ett stenhårt program åt Lasse, varav backstudsen blev en viktig komponent. Han säger själv att det den träningen som förde honom till toppen. Notabene! Den metoden måste man närma sig försiktigt genom att vänja sig succesivt, annars kan det bli skador. Studslöpningen kombinerades med snabba intervaller över 200 m, endera under- eller ovanför backen, beroende på terrängen. Ingen träning ger högre puls än denna !
#5
8 april 2021 kl 08:16
2 Gilla
Hagforsvallen i Hagfors har rödstybb och sköts väl. Där sprang Dan Waern fort en gång i forntiden. Varvet tror jag är 395 m. Omgivningen är också fin för löpning med stigar i branta tallbackar. Hökborgen i Ekshärad har kolstybb.
#6
21 maj 2021 kl 08:58
4 Gilla
Det är ju så att all löpning i ökande mängd ger effekt på sikt. Men backträning är mycket bra för att driva upp sitt steg och flåshöjning. Många varianter finns förstås och bara fantasin begränsar. Ett tips är att löpa 30 - 40 sek i en flack backe med hård insats, jogga ner, vänd upp och på igen. Antal? Pröva dig fram och öka på eftersom. Lägg in sprintbackar (ganska brant) över 10 - 15 sek i samband med vanliga distanspass. Du kan också inkludera stegringslopp ihop med dessa. Diagonaler över en fotbollsplan och jogg på kortsidan är en tips här. Träningen behöver inte vara så uppmätt och perfekt, effekten kommer ofta lika bra ändå. Och trivseln med träningen tycker jag betyder mer och mer. Mitt tips är att träna okomplicerat, så kommer du att bli i fin form.
#7
3 juni 2021 kl 11:28
4 Gilla
Andra dosen Phizer klämdes in idag. Inget konstigt efter första dosen och inget än så länge av denna heller. Här i glesbygden har allt fungerat till belåtenhet. Otroligt välskött av sjukvården och personalen.
#8
30 september 2021 kl 08:57
2 Gilla
Jag satt och såg på norska mästerskapen i friidrott, för ett tag sedan. Jakob Ingebrigtsen sololöpte 1500 m på 3:33. Löpare kring 3:40 såg ut som motionärer i jämförelse. Skor? Det är träning och åter träning utan dess like som gäller, för sådana resultat. 3.40 gör han med vilken träningssko som helst, på kolstybb och utan kolfiberplatta... Sannolikt också upprepat flera gånger med lite vila emellan - om han vill. På träning görs säkert också sådana pass emellanåt.
#9
20 december 2021 kl 08:05
1 Gilla
Adidas har continentalgummi under sina skor och det ger bra väggrepp på normalt vinterföre. Skechers har Good Year och även det är mjukt och greppar på fast vinterväg. Dessa två gummiblandningar är de bästa jag har för vinterlöpning, utan att ta till specialskor. På blöt blankis är det bara dubbat som gäller.
#10
12 januari 2022 kl 09:02
3 Gilla
Uppfriskande tråd detta! Och under detta år uppnår jag personligen den rätta åldern för gubbgnäll. Att gnälla blir liksom "lagligt".

Gnäll på bara!
#11
19 januari 2022 kl 13:17
2 Gilla
Snöpulsning brukar fungera vid vadproblem. Detta verkar vara en bortglömd träningsmodell numera för många, men snöpulsning är mycket bra träning, som inte bara skall utföras vid problem. För min del har det fungerat då jag haft gubbvad och problem med hamstrings.
Om du inte har snö att löpa i kanske det går att försöka i en mjuk höjdhoppsmatta?
#12
27 januari 2022 kl 08:29
1 Gilla
Ta och få utfört en röntgen över höften. Det kan vara : Cam impingement, inklämning och benpåbyggnad på lårbenshalsen. Detta ger upphov till smärta i ljumsken och kan inte bli bättre utan ett ingrepp. Har du detta fel blir slitaget och skadorna bara större om du fortsätter träna. Jag hade detta fel och trodde det var ljumskbråck, men röntgen visade annat.
#13
1 mars 2022 kl 08:54
2 Gilla
"High Hamstrings" problem och omöjligt att sträcka ut benen. Ryggskott kom och satt i i en vecka. Gjorde en skidtur och när jag sträckte näven in i bilen för att ta skoombytet - då högg det till ännu en gång... Ja nu djävlar är det inget annat än stora gubbgnället framöver! Å andra sidan är det väl närmast löjligt att gnälla över kroppens tillstånd nu i dessa tider...
#14
6 april 2022 kl 10:01
Gilla
Mycket bra sko. Väldämpad, lätt, spänstig mellansula och yttersulan ger ett bra grepp. Fungerar faktiskt på hårdpackad snö någorlunda. Slitstyrkan på yttersulan är väl inte väldig, men det får man nog ta för att få en så lätt sko med denna dämpning. Dessutom ger de gott om plats för tårna. Ett av de bättre valen för en allround träningssko, enligt mig. Alternerar denna sko med: NB fuelcell rebell V2, och Nike zoom tempo.
#15
7 april 2022 kl 09:47
10 Gilla
Ja så är det! Känslan av att tempot är gott sitter lika som i yngre år. Att se farten på en klocka, eller spegelbilden i ett skyltfönster, är inte lika upplyftande. Mitt trix är att ofta löpa helt utan klocka, och göra i stort sett all träning enbart på känslan. Då går det att lura sig till lustfylld träning. Jag har aldrig klocka på mig på tävling heller. Det är ju bara att springa så hårt man kan...
#16
4 maj 2022 kl 08:19
Gilla
Du bor ju centralt och kan få hjälp av proffs. Vilodagar hjälper inte om det är inväxta kärl. Ultraljudsundersökning, och ev. sklerosering om kärl finns.
Finns säkert hjälp i Göteborg, annars kan jag rekommendera Strandortskliniken i Varberg, Oscar Larsson.
#17
16 maj 2022 kl 14:51
Gilla
Jag fick problem med PFSS - främre knäsmärta. Huggande smärta kring knäskålen, när knäet böjs "i fel läge". Utlöstes mest av snabb löpning i utför. Har kommit en bit på vägen mot bättring efter snart fyra veckor.

Åtgärder: låst knä vid gång utför och i trappor, cykel med lätta växlar, balansövning statiskt på sluttande bräda, flera ggr om dagen. Lätta studshopp i backe har också fungerat, skidgång med stavar - sträckt knä. Terränglöpning illa då det hugger om knäet är böjt och träffar marken framför kroppen. Jogg på plant underlag och landning rakt under tyngdpunkten. Upprätt löpning i slak motbacke - landning under tyngdpunkten, gång utför. Har även stretchat lårmusklerna ofta.