Foruminlägg av Erik Wall Bäfving

#1
14 juli 2021 kl 12:47 Redigerad 14 juli 2021 kl 12:50
2 Gilla
Jag springer regelbundet och är i hyfsat bra form. I går ville jag börja ta löpandet till en ny nivå genom att höja min stegfrekvens som man hör att alla rekommenderar. Jag är 193 cm lång och springer naturligt med en frekvens på 150 steg / min cirka, och springer oftast 10k. I går provade jag att springa till musik på 170 Bpm och det var det vidrigaste jag varit med om. Jag sprang bara 5k men det kändes frustrerande att inte få sträcka ut benen, kändes onaturligt och krampaktigt och orkade hälften av vad jag brukar orka. Vad säger ni, är det alltid bättre att försöka höja sin stegfrekvens, även om de långa älgkliven känns mer naturliga för mig?
#2
14 juli 2021 kl 14:25
Gilla
Tack för era tankar, jag tar gärna emot fler om någon har. Jag kan nog pressa mig till 160 steg / minut och vänja mig och kroppen vid det. Man kanske inte heller ska ta för stort kliv upp i frekvens utan låta det ske gradvis. Det är ju trots allt ett helt nytt sätt att löpa på än de gamla vanliga älgakliven.
#3
15 juli 2021 kl 07:59
Gilla
Tack Hans för ditt svar. Jo jag skulle nog aldrig kunna komma upp i 220 med mina långa ben utan att stupa på kuppen, så det bör ju finnas en relation mellan längd och stegfrekvens. Men jag ska helt klart försöka jobba mig upp till ett något högre tempo. Jag tror mycket det är en vanesak också.
#4
18 juli 2021 kl 19:07
1 Gilla
Mycket matnyttig info här. Tack för alla svar. Är pepp på att ge mig ut i spåret och testa den nya tekniken. Blev dock för mycket rosévin på altanen i går kväll så det får bli löpning i morgon istället. :)
#5
23 juli 2021 kl 13:58
2 Gilla
Nu var jag ute och provade ett högre stegtempo. Fick upp det från 150 till 160 under 7 km. Märker att det är andra muskelgrupper som tränas, tex framsidan av underbenen, och det känns även som jag måste spänna magen och låren på ett annat sätt för att få lättare och mer fjädrande steg än de där tunga lufsande älgkliven där jag lutat mig framåt. Men att räta upp sig och trycka fram höfterna lite mer gör också att en högre stegfrekvens känns mer naturlig. Ska ut nu och ta Skrylle-milen med sina krävande uppförsbackar och se hur det känns.... Men det kommer ta tid och övning att få ett högre stegtempo att kännas helt naturligt. Jag jobbar vidare.