Foruminlägg av nissert

< < < 1 2 > > >
#1
20 oktober 2021 kl 12:06
Gilla
Hej!

Tänkte be om råd angående skoval. Jag är 32 år gammal och har ingen egentlig träningsbakgrund. Har väl spelat fotboll i tonåren och varit på gymmet en del mellan 20-30.

Började med löpning för drygt ett år sedan då jag fick barn och det passade mig bra som träningsform. Första 10 månaderna så sprang jag ungefär 2-3 pass i veckan cirka 5-7km.

Nu senaste 2 månaderna har jag ökat löpmängden till cirka 35-40 km /vecka och följer joggs träningsprogram för milen sub 45. Tror dock att jag redan nu skulle klara av detta, då jag i ett litet för ivrigt distanspass sprang milen på 47 minuter utan att egentligen ta ut mig speciellt hårt.

Hursomhelst. Jag äger bara ett par skor. Ett par nike vomero 15, som jag tycker har fungerat mycket bra. Men eftersom jag är inställd på att "hobbysatsa" på löpningen och vill komma ner till milen sub 40 inom något /några år så känner jag att jag bör införskaffa fler par skor.

Det är här jag behöver hjälp med att resonera. Jag är 183cm och väger 74 kg. Har ganska högt fotvalv. När jag köpte mina vomero rekomenderade säljaren hålfotsinlägg, men jag avstod då jag inte har haft några som helst skador och problem med smärta utan.

Jag skulle vilja ha 2 par skor till, dels ett par "snabbare" skor, för intervall, tröskel och tävlingar, samt ett par skor med dubbar / bra grepp då jag bor i Umeå och vintern nalkas.

Känns lite fånigt att lägga 3.5 tusen på ett par alphaflys när man är så pass amatör /nybörjare som mig.

Kom gärna med förslag! Tanken är väl att jag nu under vintern ska försöka ligga mellan 35-40 km /vecka för att sedan mot våren öka veckodistansen ytterligare. Det blir för mig 3-4 pass /vecka, vilket är fördelat som 1-2 kvalitetspass och 2 distans. I vinter kommer jag förmodligen köra intervaller och tröskelpass på löpband, medans jag hoppas kunna fortsätta med dubbskor under vintern.


MVH
#2
20 oktober 2021 kl 21:12
Gilla
Hej! Tack för era förslag!

Är som sagt främst ute efter en tempo-sko som ska användas både till intervallträning, tröskelpass och lopp. Kommer alltså inte att köpa några karbonskor för 3.5 tusen enbart för tävling, då jag förmodligen mest kommer att tävla mot mig själv närmare året. Ska kolla upp edorphine Speed! Samt det par dubbskor inför vinterns distanspass utomhus

Är nöjd med mina Nike Vomero för distans för tillfället!
#3
23 oktober 2021 kl 21:44
2 Gilla
Tack för alla förslag! Slutade med ett par Saucony endorphin speed och ett par Sarva Xante 2 🙂 mycket nöjd!
#4
24 oktober 2021 kl 12:25
1 Gilla
Det ska jag! Imorse var det blankis i Umeå, så blir nog rätt snart en premiärtur!
#5
4 november 2021 kl 08:34 Redigerad 4 november 2021 kl 08:37
3 Gilla
Hej!

Jag är 32 år gammal och har ingen egentlig träningsbakgrund. Har väl spelat fotboll i tonåren och varit på gymmet en del mellan 20-30.

Började med löpning för drygt ett år sedan då jag fick barn och det passade mig bra som träningsform. Första 10 månaderna så sprang jag ungefär 2-3 pass i veckan cirka 5-7km.

Nu senaste 2 månaderna har jag ökat löpmängden till cirka 35-40 km /vecka och testade formen igår på min vanliga milrunda och klockade in på 44.22. Kände mig nöjd med den tiden!

Min förhoppning är väl att kunna springa sub 40 nästa år, tror ni det är möjligt? Hur ska jag isåfall lägga upp det? Nu nalkas vintern och jag bor i Norrland. Hoppas kunna springa utomhus så mycket som möjligt!

Funderar på om jag ska fortsätta som jag gjort senaste 2 månaderna med blandning av distans, långpass, intervaller, tröskel men öka totala distansen från 35/v i snitt till typ 45.

Är dock rädd att jag kommer bli skadad med det upplägget då jag ofta haft känningar dessa två månader lite här och var (inget allvarligt dock). Har trots allt inför min sub 45 satsning gått från att springa typ 15km / vecka till 35km/vecka vilket trots allt är en ökning med över 100% för mig.

Ett annat alternativ är att öka veckomängden till 45/50 km men nästan bara köra lugn distans hela vintern för att bygga en bra grund så kroppen håller dig skadefri, och sen i april när asfalten kommer fram igen börja köra mer fartpass, kanske enligt joggs schema för milen sub 40?

Lite mer info så är jag som sagt 32 år, väger 74kg och har just nu enligt min klocka ett v02max på 55 (vilket vad jag förstår inte är så tillförlitligt)
#6
4 november 2021 kl 21:57
1 Gilla
Tack för ett utförligt svar! Vi är inte lite på samma spår då hur jag ska lägga upp det hela! Kommer nog då att fortsätta som jag gör nu men lägga till ett lugnt distanspass extra och öka volymen till 45km / v i snitt

Som svar på frågan om mina "känningar" så är det mer att jag efter nåt hårt pass haft ont i knät, nån annan gång i vristen, och en tredje gång i vaden. Dock inget som inte har vikt på några dagars vila, dvs inte någon riktig skada.

#7
5 november 2021 kl 17:31 Redigerad 5 november 2021 kl 17:34
Gilla
Ja, men jag resonerar lite som du också. Senaste två månaderna har jag kört ett kvalitépass i veckan på mina 35-40 km i snitt. I vinter vill jag som sagt lägga på en mil distans extra, men kommer nog fortsatt att bara köra ett pass kvalité /fart per vecka. Detta framförallt för att få en stabil grund, sen är jag medveten att det inte är tillräckligt att springa sub 40 på i vinter / vår.

Sen när det blir bar asfalt igen i mars / april är planen att öka till 5.5-7 mil / vecka med minst två kvalité-pass. Då måste kroppen hålla för det.

Kanske fegar fram, men jag tror på kontinuitet, och att undvika att bli skadad är en stor framgångsfaktor. Sen tål jag inte att springa på löpband, så att ens göra ett kvalitépass i veckan på bandet kommer att bli en mental kamp.

Kul för övrigt att vi är jämngamla, har samma mål, tränat lika länge och kommit ungefär lika långt. Hade du bott i Umeå hade vi kunnat kört intervaller ihop i decembermörkret !
#8
5 november 2021 kl 22:05
1 Gilla
Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera hur det går!

Har varit iväg på löplabbet och köpt mig ett par Sarva Xante dubbskor. Taken är att distans + långpass ska ske utomhus oavsett väder, sen om det blir -15 och kallare kanske jag får omvärdera.

Alltså, mina långpass är typ 13-16 km. Grejen är den att för två månader sedan var milen ett långpass för mig, så försöker skynda långsamt. Har försökt få till ett lugnt längre pass en gång i veckan iallafall.
#9
5 november 2021 kl 22:09
Gilla
Kul!

Fortsätter du din satsning även i vinter är jag inte främmande för att dra nåt långpass ihop, kanske broarna runt med nya lundabron (15km) , alternativt dra nå intervaller på bana i nolias inomhushall när dom har öppet för allmänheten ☺️
#10
1 december 2021 kl 12:18 Redigerad 1 december 2021 kl 12:42
Gilla
Stort tack för ett långt och utförligt förslag på hur jag kan lägga upp träningen! Det uppskattas jättemycket. Bra att du påminner mig om alternativ-träning. Simning / cykling kommer nog tyvärr inte att vara aktuellt, mycket annat som tar tid just nu (jobbar heltid och har en ettårig hemma)men absolut att jag ska försöka få till minst 1 -2 kortare gympass i veckan. Har du något förslag på specifik övning? Tidigare när jag gymmat har jag gillat basövningar, (mark, böj och bänk etc), gör gärna dessa om dom även är bra för löpningen.

Intressant med löpteknikövning. Skulle verkligen vilja ha någon form av professionell analys av mitt löpsteg så man vet vad man har för utgångsläge att jobba med... Närmaste man kommit är väl att bli filmad på löplabbet inför skoköp, men får känslan att dom är lite för snälla eftersom dom trots allt försöker kränga skor till en 😅

Vill nog ändå behålla minst 1 kvalitépass också, till exempel dagar som denna när det är 17 minusgrader i Umeå och jag faktiskt precis har investerat i ett gymkort för att komma åt löpmaskinen samt ett par temposkor.

Efter att jag skrev denna trådstart så blev jag ganska ordentligt förkyld och var helt borta från löpningen nästan en vecka. Har väl först nu börjat att komma igång igen så smått mer ordentligt. Har kommit snö till Umeå så har fått till en del pass med dubbskor, och tycker det funkar jättebra, så känns kul att vara igång igen!

#11
1 december 2021 kl 12:32
Gilla
Snyggt jobbat ändå med att kapa nästan 9min ändå på så kort tid. Får jag fråga hur många mil du snittat per vecka (bortsätt från dina skadeveckor då)?

Ja, jag tror nog vi är rätt många 30+ män runtom i Sverige som har just det specifika målet, det är väl trots allt någon form av drömgräns för vad som är möjligt för många måttligt seriösa motionärer
#12
7 december 2021 kl 22:40
2 Gilla
Känns som du och jag har väldigt liknande upplägg då, bortsett från att jag sprungit lite längre volym i snitt per vecka (runt 35-40km). Varierar du dina intervallpass eller är det alltid 4x4 som gäller? Har själv i princip slaviskt följt joggs träningsprogram för milen sub 45, men då haft lite högre tempo på mina intervaller och trösklar (dryg 4:20/km), så tror aldrig jag sprungit samma intervallupplägg två gånger.

Kul att du är nöjd med dina icebugs! Har själv ett par VJ sarva xante som jag fått testa på nu senaste veckorna, först på is, sedan på hårt packad snö. Funkar utmärkt! Har ju varit rätt kallt i Umeå sista veckan, tror kallaste passet jag kört utomhus var -17 grader, och än så länge inga problem med luftrören. Kvalitepassen får dock bli på löpband tills vidare. Dels på grund av att jag är så välklädd när det är såhär kallt, så det är svårt att se klockan på armen på grund av underställ + fleece + löparjacka, samt att jag får för mig att snön ändå segar ner mig...

#13
7 december 2021 kl 22:45 Redigerad 7 december 2021 kl 23:07
1 Gilla
Tack!

Gjorde mitt premiärstyrkepass idag faktiskt. Var dock efter ett intervallpass på löpband med 4x5min i 4:00 tempo, så var rätt så sliten när jag började. Kanske borde lägga styrkan före löpbandet? Egentligen borde jag väl inte köra kvalité + styrka samma dag, men känns så givet när man liks tagit sig till gymmet...

Har för övrigt ökat upp mitt långpass till 16km, (tidigare 13). Känns bra, måste dock jobba lite på att hålla tillbaka. Snittar 5:30 tempo, och det känns bra, men har för mig att det ändå är lite för fort...

Funderar på att kosta på mig en löpstegsanalys via löplabbet. Mest för att det känns väldigt roligt att testa, men kanske får man även med sig lite praktiska tips på vad man bör jobba på!

Hursomhelst, 45km denna vecka, 2 distanspass, 1 långpass, ett intervallpass. Trött i kroppen, men smärtfri! Så det får jag vara nöjd med och hoppas att det fortsätter så!
#14
8 december 2021 kl 12:47 Redigerad 8 december 2021 kl 12:47
1 Gilla
Skorna kanske känns extra hårda just för att du springer med dom i -17 grader och dom fryser?

Alltså, nu har det bara varit is och snö några veckor, så har inte testat några andra skor än mina VJ. Däremot sprang jag förra vintern odubbat med mina distanspjux (då var det nike vomero 14), men upplevde att jag inte kunde vara helt avslappnad i löpningen då, så kommer nog köra mina vjs ända tills det blir bar asfalt igen, oavsett om det är grusat eller inte.

På löpband kör jag endorphine speed, även dom skorna jag sprang mitt på på i början av november, fast då utomhus. Sen har jag nike vomero 16 annars som distanssko. Till våren kommer jag nog köpa ett par snabbare / mindre dämpade att växla om vartannat med.

Insåg för övrigt att jag räknat fel, och att mina intervaller på löpband igår var 4x5 min i 16km/h vilket blir 3.45 tempo, inte undra på att jag var och nosade på maxpuls där sista intervallen.
#15
9 december 2021 kl 11:54
Gilla
Alltså, det är svårt att säga, har aldrig testat att springa i 3.45 tempo utomhus. Kan dock misstänka att löpbandet visar lite glädjefart, svårt att veta eftersom klockan blir helt verkningslös på ett löpband. Däremot rent pulsbaserat så var det ju jobbigt iallafall.

Tänkte ut på ett långpass idag (16km), ska prova köra med mina vanliga odubbade skor och se hur tryggt det känns. Är inte speciellt isigt nu ändå.
#16
19 december 2021 kl 13:18
3 Gilla
Hej!

Hade kunnat varit jag som gjorde denna trådstart. Jag sprang i höstas milen på 44.22 efter två månaders träning, och satsar på sub-40 under 2022. Tveksamt om det kommer ske i vår dock, men förhoppningen är iallafall nångång under året.

Bor precis som du i Umeå, och har även en liten ettåring hemma.

Jag springer i dagsläget 40-45 km per vecka, fördelat på 1 kvalitépass som varannan vecka är intervaller och varannan tröskel. Sedan kör jag ett långpass (brukar köra hemifrån till stan och sedan broarna runt, ca 14.5km). Resten av passen är distans.

Kör alla pass utomhus förutom kvalitépasset som jag kör på löpband. Har en garmin-klocka men använder den mest för att se vilken puls jag ligger i, då hastigheten synkar väldigt dåligt. Jag vet inte exakt vilken hastighet jag håller på bandet och hur det översätts till utomhusträning, men eftersom jag gör alla kvalitépass på löpband så spelar det inte så stor roll eftersom jag ändå kan köra progression baserat på tidigare pass på bandet. Till exempel så körde jag tidigare i veckan 2 km uppvärmning med 8.5km/h följt av 4 km i 14km/h, 2 min vila sedan ytterligare 3 km i 15km/h sedan 2 km nedjogg i 8.5km/h.

Alla mina utomhuspass går i lugnt tempo. Dagens långpass gick t ex i 6 min/km tempo. Har hittils i vinter kunnat köra alla pass i mina vanliga löperskor eftersom det går så lugnt, idag var dock undantaget då det som du vet varit plusgrader och nu är väldigt isigt. Då åkte dubbskorna på (sarva xante).

Kommer fortsätta såhär februari ut, sedan lägga till ett kvalitépass. Första loppet blir blodomloppet, utan egenliga tidsmål, vill bara se vilken form jag har. Kommer jag under 40 så visst, men målet är bara att sätta pb, dvs allt under 44.22 är jag nöjd med.

MVH
#17
21 december 2021 kl 15:15
2 Gilla
Alltså, halka är ju absolut inget problem när underlaget är som det är ute just nu, det vill säga smältsnö som frusit till och blivit spårig is. Mina skor tycker jag också är löjligt bekväma och väldämpade, så är mycket nöjd.

Med det sagt, om du är student och har en tight budget så är det inte superviktigt med dubbskor, eftersom man kan springa utomhus 90 % av vintern med sina vanliga skor ändå, så länge man tar det lugnt och försiktigt!
#18
28 mars 2022 kl 23:16
Gilla
Bild uppladdad av nissert
Hej!

Verkar som jag åkt på min första riktiga löparskada. Tänkte be om råd här om någon varit med om liknade och kan hjälpa mig att gissa vad det handlar om.

För exakt en vecka sedan (måndag)sprang jag 10km tröskel. Vid nedjoggen sista hundra metrarna innan huset kände jag mig lite öm i vänsterfoten. Tänkte inte mycket mer på det. På tisdagen sprang jag 10km distans, helt utan problem.

På onsdagen hade jag vilodag och mådde som en prins.

Helvetet började på torsdagen. Under dagen på jobbet kände jag en diffus svag molvärk i foten. Sen på kvällen var tanken att jag skulle ut och springa intervaller. Kom cirka 20 meter på uppvärmningen innan det började smärta i foten. Efter ytterligare 500 meter fick jag lov att stanna. Kunde sedan inte gå hem utan fick hoppa på ett ben.

Alltså en skada jag förmodar vara av överbelastningstyp och skedde redan på måndagen, men inte visade sig ordentligt förens på torsdagen. Väl hemma efter en torrdusch och en ipren hade jag inte ont längre. Ingen som helst ömhet när man trycker på foten.

Men jag kan inte gå längre. Första 10-20 meterna går bra, sedan ökar smärtan successivt och efter 50 meter så haltar jag. Nu har det gått en vecka och det är inte det minsta bättre.

Smärtan sitter på vänster fots lateralsida Tycker det är svårt att exakt peka ut vart smärtan är, men har en bild som visar utbredningsområdet:

Utanpå ses ingen som helst svullnad. Går knappt att få fram den genom att trycka på foten, utan man måste belasta via gång eller löpning, och det blir stegrande värre.

Någon som har varit med om nåt liknande?

MVH

#19
24 maj 2022 kl 22:06
10 Gilla
Hej! Trådstartaren här.

Tänkte uppdatera tråden med att säga att jag lyckades med målet att komma under 40 minuter på milen idag med 39.52 på blodomloppet.

Har sedan jag startade tråden i höstas legat mellan 40-50km /vecka. Mestadels lugn distans. Har kört ett intervall/tröskelpass per vecka också under vintern på löpband, sen nu sista månaden inför blodomloppet har jag kört två kvalitépass.

Tack för alla tips och råd! Nu gäller det att sätta nya mål, måste bara vila lite först.
#20
25 maj 2022 kl 21:51
5 Gilla
Bra jobbat själv! Trist att du inte nådde riktigt hela vägen fram, men ett pb med mer än 4 minuter går väl inte att vara missnöjd med? :)

Visst kan jag ge en race report!

Brukar springa den rundan på mina vanliga träningspass, så är mycken van vid att springa den. Tycker den är en mycket snabb 10k sträcka med tanke på att den är så jämn och platt. Enda nackdelen är väl att om det blåser mycket så blåser det extremt mycket längst med älven. Men just igår tycker jag vindförhållanderna var helt okej, mer sidvind än motvind.

Jag startade för långt bak i startfältet, och första kilometern handlade mest om att springa sicksack och hitta luckor. Lyckades trots det hålla 4.00-tempo jämt, men det kostade nog en del. Kilometer 2-4 kände jag mig stark låg stabilt i 3.50-tempo och kände att detta kommer jag att greja.

Sen ungefär vid bron över till ön så blev det plötsligt riktigt jobbigt, men jag hittade en bra klunga att ligga i.

Vid 5km-skylten just innan kolbäcksbron började jag tappa klungan och kände att jag tappade fart. Mörka tankar om att kliva av infann sig, och jag ser efteråt att jag låg i 4.10-tempo. 5-8km var fruktansvärda, och jag ville bryta hela tiden.

Sista två kilometerna minns jag knappt, jag var helt övertygad om att jag misslyckats. Sista 500-metrarna fick jag dessutom kryssa mellan anslutande 5k-löpare som kom ner från kyrkbron. Föll ihop efter mållinjen och orkade inte ens kolla klockan. Var först efter 10 minuter som min kompis sa att jag fixat sub40 med 8 sekunders marginal.

Hade 193 i snittpuls och maxpuls 208 sista kilometern. Har aldrig förr varit över 200 i puls. På kvällen sen fick jag feber och frossade. Men mår ganska bra idag faktiskt. Lite halt på grund av stela ben och en blodblåsa på tån, men känns ändå helt okej.

Nästa målsättning blir väl att klara sub40 på ett bekvämt sätt. Minns att jag tänkte att jag aldrig någonsin skulle utsätta mig för det där igen. Men sånt glömmer man snabbt...
< < < 1 2 > > >