Foruminlägg av Pontus

#1
10 januari 2023 kl 09:00
Gilla
Hej!
Jag har varit en riktig on/off löpare som tränat väldigt ojämnt. Mycket i vissa perioder, och sedan långa perioder med ingenting alls. Nu har jag dock blivit utmanad på en halvmaraton av en familjemedlem, och jag har inga planer alls på att förlora.

I dagsläget springer jag en mil på strax under 50 om jag tar i, men då är jag helt färdig och jag låter som en kompressor när jag andas när jag går i mål.

Jag misstänker att min utmanare kommer att springa detta halvmaraton på ungefär någonstans runt 1.40, så det är inga monster-tider som är på tal.

Hur bör jag, som har råd att lägga ca 4-5 timmar/vecka på löpning, lägga upp min träning för att komma i form och iallafall kunna utmana i familjekampen? Det är Göteborgsvarvet det gäller, så jag har ändå ganska gott(?) om tid?

Tacksam för alla tips!
#2
10 januari 2023 kl 09:14
Gilla
Har dessvärre ingen löparklocka alls. Har en pulsmätare däremot, som kanske blir användbar?

Såklart, ingenting motiverar mig mer än rädsla att förlora, så jag kommer såklart att hålla mig till minst 3-4 mil/vecka, men jag tänkte mer utöver det, finns det bra och dåliga sätt at lägga upp sina pass? Hur bör en person som tränat som mig historiskt träna för att få bra effekt?
#3
10 januari 2023 kl 11:51 Redigerad 10 januari 2023 kl 11:51
Gilla
Stort tack för era svar!
Kollar in programmet som du skickade Marcus, och tar även med din idé till pass John!

Däremot höll jag på att få en infarkt bara av att läsa Musses pass. Vad håller han på med? Vilka demoner kämpar han mot?
#4
11 januari 2023 kl 09:39
Gilla
Ni kanske har bra koll på klockor med, så jag testar!
Om jag skall ha en klocka så behöver jag ha en som ersätter mitt behov av telefon när jag springer. I dagsläget så använder jag Runkeeper som app, men kan tänka mig byta om det behövs.

Vilken klocka bör jag kika på om jag vill ha en prisvärd klocka som kan tracka mina löpningar, mäta min puls, och koppla upp hörlurar mot så att jag kan lyssna på musik när jag springer?
#5
12 januari 2023 kl 08:45
1 Gilla
Tack för tipset på klocka, John! Jag tar nog ditt råd och kör på en Garmin Forerunner 245M, den verkar ju göra jobbet alldeles utmärkt. Tycker också att det skall bli skönt att kunna trycka av/på träningspass i intervaller etc, det är inte helt smidigt att göra det med runkeeper på mobilen tycker jag.. :)

@merlin, det ser för mig ut som en vecka som är rimlig att köra lite senare in i träningen kanske? Kan det inte vara så att det blir lite väl mastigt att gå från väldigt sporadisk löpning till en sådan mängd så snabbt?

Jag sprang lite över nyår, och skall springa mitt tredje pass denna vecka idag, följt av ett långpass nu på lördag.

Lade upp min första vecka såhär, tar tacksamt emot feedback om jag gör bort mig någonstans:

Måndag:
12km "tempo"
5.30/km - Kändes förhållandevis bra, såklart rätt mör i benen mot slutet, men inte helt färdig

Tisdag:
7,5km "återhämtning"
6.00/km - var rätt segt att komma igång, man kände av måndagens pass, däremot kände jag när jag kom hem igen att jag hade kunnat köra samma runda på samma fart en gång till.

Torsdag:
7,5km "intervaller"
1,5km uppvärmning
3x1,5km ~4.50-5.00/km, lite beroende på hur benen och kondisen känns antar jag
1,5km nedjogg

Lördag:
15km "långpass"
pinnar på 6:30 eller något sådant kanske? Funderar på att sätta på mig pulsmätaren och lägga mig på ~150 oavsett hastighet på löpningen.


#6
14 april 2023 kl 14:59
Gilla
Hej igen,

Tränar på allt vad jag kan, och tycker mig ligga GANSKA bra i fas ändå.
Snittar ca 4mil/v, vissa veckor ligger jag på 5,5, vissa hinner jag bara 2-3.

Jag testade formen lite halvt och sprang 18,5km på 4:55/km. Hade inte haft några problem med att springa de sista 2km på samma tid, men var såklart trött. Har någon naiv (?) tanke om att adrenalinet kommer att kunna ge mig ett par sekunder per KM när det väl gäller också kanske, men vem vet.

Sprang också ett seedningslopp och ser ut att hamna i startgrupp 5 om det spelar någon roll för nedan frågor

Dessa söker jag tips på:

1. Vad kan bör jag göra sista månaden här för att nå någon typ av formtopp? Har verkligen ingen aning om hur man gör.

2. Är rätt strategi att försöka springa hela loppet på samma satta km-tid, eller är det rimligare att lägga upp det på annat sätt?

3. Det är ju liv och död i tävlingen, såklart. Hur mycket snabbare blir en snubbe som mig av att köpa ett par tävlingsskor? Jag skall vara ärlig och säga att jag med största sannolikhet inte kommer att springa jättemånga lopp efter detta, men om det är sannolikt att jag kan vinna 2 min eller så på loppet så är det en gamble jag är villig att ta.. :)

TACK
#7
17 april 2023 kl 08:11
2 Gilla
Tack för alla tipsen!
Sista månaden prepp nu så får vi väl se hur det går.

Skickar väl in en uppdatering här dagarna efter loppet om det mot förmodan skulle vara någon som bryr sig om hur en amatör presterar :-D
#8
4 maj 2023 kl 09:45
Gilla
Kort liten update!!
Intalade mig själv att löpning självklart är en materialsport, så jag köpte mig ett par New Balance Fuelcell Elite v3, de var de "superskorna" som passade mina fötter bäst.

Sprang det digitala seedningsloppet till varvet i Lördags. Valde att springa på slottskogsvallen för att få så bra tid som möjligt, så det är kanske lite fusk av mig.

Oavsett, varvets app klockade in mig på 41:45, medan min klocka stod på 43:10. Ganska stor diff, antar att resultatet var någonstans mitt i mellan då.

Överraskade mig själv med tiden iallafall, var helt jävla färdig efter, och hade en snittpuls på typ 176 under den milen. Hamnade i startgrupp 2, och hoppet om att springa sub 1.40 lever ändå.

Tänker att jag nu i denna helgen som kommer springer mitt sista "kvalitetspass", och klämmer in ett lugnt långpass och sedan lite kortare distanser på lagom fart i veckan innan det smäller den 13e.

#9
4 maj 2023 kl 16:31
1 Gilla
9 mil trail låter ju hemskt John, men imponerande att ens komma på tanken att köra ett sådant lopp! ;-)

Jens, inte vet jag, både min klocka och Göteborgsvarvetappen använder Garmin står det, sen vad det innebär rent praktiskt har jag ingen aning om. Tänkte på förhand att jag skulle räkna varven också, men den tanken försvann någon gång mellan minut 2 och 3 när pulsen kom igång!
#10
15 maj 2023 kl 09:30
2 Gilla
Då var varvet gjort! Kände mig stark, vädret var OK, och klarade NÄSTAN drömgränsen.

Stora målet var att klara under 1.40, och sprang in på något frustrerande 1:40:08, men är på det stora hela nöjd med min insats. Snittade 4:35-4:40 fram till km 17 ungefär, då kom väggen och jag orkade inte hålla hela vägen in.

Lyckades också vinna en start till Göteborgsvarvet Maraton i September, så det blir ingen träningspaus som man hade längtat till... :)

Gick det bra för er andra som sprang?