Foruminlägg av Johan Östblom

#1
13 juni 2012 kl 12:09
Gilla
Marathonpremiär var det för mig också.
Sista veckan före loppet kände jag av ett smygande halsont och allmän hängighet som jag försökte slå bort. Jag drog även av nästan helt på träningen och åt upp mig inför loppet.

Vi åkte ner till Stockholm på fredagskvällen och jag kände mig hängigare och hängigare.
På lördagen när jag vaknade kände jag mig helt klart krasslig, trots 8 timmars sömn. Hade inget som helst sug att springa (vädret gjorde inte saken bättre heller). Kände mig otroligt besviken då jag verkligen laddat för marathon och tränat stenhårt. Men jag tänkte att har jag betalat och tagit mig hit ska jag i alla fall uppleva starten.

Jag åkte in mot starten för att rådfråga läkare, var ganska säker på att få ett "nej" beträffande start men var även rädd att dra på mig något allvarligt om jag försökte springa.

Timmen före start stod jag som många andra i ett av tälten och huttrade och bara undrade vad jag gjorde där. Jag var nära att åka hem flera gånger redan där. Men när jag skulle gå på toa sista gången (cirka 20 minuter innan start) hände något. På väg till toan rycktes jag med av adrenalinet och laddningen av alla andra och det var vad som behövdes för mig att göra ett startförsök.

Jag gick ut försiktigt (övergav min tidigare målsättning på 3:45) och hoppades på att bara ta mig runt. Kände efter 2 mil att det här går nog, runt tar jag mig nog.
Vid 3,6 mil kom väggen, fick gå några hundra meter men kunde sedan ta mig i mål. Trodde jag skulle få överge min förhoppning av en spurt inne på stadion pga hur benen kändes sista km, men gjorde ett försök och gick ut i ytterspår och när sedan speakern ropade ut ens namn var det full spurt sista 200 metrarna :) Men det kändes verkligen som låren skulle explodera vid målgång!
Tog mig i mål på 4:08 och är efter omständigheterna jättenöjd!

Som många andra upplevde var det helt vidrigt att ta sig till ombyteskläderna och få på sig dessa. Jag tror aldrig jag har frusit så mycket i hela mitt liv. Jag tror jag stod i duschen 30 minuter innan jag fått tillbaka värmen helt.

Jag blev faktiskt inte sämre av att springa trots nerkylningen men så här i efterhand kan man ju fråga sig om det var vettigt. Men trots vädret vilken upplevelse! Några timmar efter målgång började man redan tänka på nästa års mara!

Stort tack till alla funktionärer och åskådare som lyfte en när det var som tyngst!
#2
11 juli 2013 kl 13:55 Redigerad 11 juli 2013 kl 15:42
Gilla
Rolig tråd!

Provar oxå att lägga upp en film och tar tacksamt emot analyser och/eller kommentarer!
Glad amatör som precis börjat titta på detta med löpsteg.


Filmat efter en mils löpning i cirka 4:30 tempo, i olika uppspelningshastigheter.
http://www.youtube.com/watch?v=XQfAAtlHmyU

#3
12 juli 2013 kl 09:42
Gilla
Tack för input!

Här Staffan kommer ny film med löpning förbi kameran och bortåt.
http://www.youtube.com/watch?v=4hhyFKtiU5s

Tempot cirka 4:30 (tror jag) och inte sprungit något innan, därav möjliga skillnader mot tidigare klipp.

Något jag inte märkt när jag springer men när jag ser filmen är att vid isättningen med högerfoten ser det ut att bli en otäck vrickning. Dock inget jag har ont av.

Jag sprang mer på hälen innan och då hade jag knä och fotproblem. Det enda jag känner av nu är vänster ljumske ibland, försöker träna upp mer bålstyrka.
#4
12 juli 2013 kl 19:33
Gilla
Tack för tipsen!

Ska prova att korta ner steglängden ytterligare och se hur det blir. Det syns som du säger att landningen är på utsidan av högerfoten.

Ljumskproblemen är inte så farliga, jag har tränat hårt sista månaderna med mycket intervaller så jag tror det är mycket det beror på. Jag har minskat träningsmängden nu sista veckan inför tävling imorgon, och det känns genast bättre. Skönt det!
#5
13 juli 2013 kl 21:12
Gilla
Hej alla joggare!

Jag har som långsiktigt mål att klara milen under 40 minuter.
Började träna seriöst hösten/vintern 2011 inför Stockholm Marathon 2012.
Sprang då milen på Varbergsloppet samma sommar på 46:19.
Tränade i vintras/våras inför Göteborgsvarvet men missade detta pga sjukdom och riktade in mig på Varbergsloppet istället. Följde ”milen under 40 minuter”-programmet på denna sidan från mitten på maj. Förstod nog att jag inte skulle klara på under 40 men följde programmet så gott jag kunde iaf. Sprang Varbergsloppet på 42:33 i år.

Nu till min fråga:

Mitt största och primära mål är att klara milen under 40 minuter.
Hur ska jag lägga upp träningen? Ska jag träna hårt hela året (känns som risk för skador då) eller grundträna under vinter och sedan hårdträna på våren?

Jag är anmäld till Göteborgsvarvet nästa år igen.

Tror ni att det räcker att träna inför Göteborgsvarvet i vinter/vår och sen efter Göteborgsvarvet, gå in på ”milen under 40 minuter”-programmet igen. Funkar detta eller måste jag prioritera milen hela året?

Några andra tips för att bli snabbare på milen?
#6
15 juli 2013 kl 18:09
Gilla
Tack för tipsen!

Jag kommer nog försöka bara upprätthålla formen under vintern, samt möjligen lägga in några tyngre träningsveckor. För att sen köra hårdare fram emot våren/sommaren, samt att efter Göteborgsvarvet hårdträna inför Varbergsloppet mha sub 40-program.

Bara hoppas det räcker för sub 40 nästa år :)
#7
25 augusti 2013 kl 09:56
2 Gilla
Min FR305 visade 10.3 har jag för mig.
Tänkte gå ut lugnt då man hört mycket om backarna speciellt den upp mot Masthuggskyrkan, men klarade inte av att hålla igen utan drog på rätt friskt från start.
Första km dock riktigt trång innan man kunde gasa på lite mer.
Hade mycket energi kvar vid Masthuggsbacken o den gick förvånande lätt, men höll igen medvetet med risken för mjölksyra. Vilken känsla sen vid vändningen när man kunde tokrusa nerför igen, den minns man länge. Jobbigaste tycker jag var efter 8km när det kom en riktigt lång seg backe som jag tydligen missat (eller förträngt).
Efter den full fart igen o kunde avsluta med en riktigt skön spurt.
Roligaste lopp jag sprungit, både för att banan var rolig men mest för att jag måste lyckats pricka formen. Bara sista backen som var jobbig, annars var resten (sjukt nog) riktigt skönt att springa. Det blev PB med 23 sekunder vilket jag är toknöjd med, trodde på ett par minuter långsammare.

Konstigt det där när man känner sig ur form innan, men sen när startskottet går så är det bara att gasa :) Vilken känsla när kroppen bara svarar!
#8
14 september 2013 kl 19:09
1 Gilla
39:49 på milen, Kretsloppet i Borås.

Har haft SUB40 som mål så det känns jätteskönt att klara det!
#9
14 september 2013 kl 22:32
Gilla
Grattis!

Strongt jobbat!
#10
15 september 2013 kl 10:11
Gilla
Tack tack Kristoffer!

Ja en grym känsla helt klart!

Du har nog rätt i det där med sub 4-tempo.

Innan har man nästan varit rädd att gå under det tempot, nu känns det betydligt bättre när man vet att man har det i sig.

#11
13 oktober 2013 kl 08:26
Gilla
5km på 18:34. Gamla 19:27.
Grymt skönt då jag släppt lite på träningen sista månaden sen jag nådde mitt mål (sub40 på milen), men farten verkar finnas kvar :)
#12
25 februari 2014 kl 09:25
Gilla
Härlig tråd!

Man blir riktigt inspirerad!

Själv har jag sprungit lite till och från sen jag var 25. Ingen ordnad träning, bara sprungit på måfå ett par tre gånger i veckan.
2007 sprang jag mitt första lopp, Göteborgsvarvet som jag klarade precis under måltiden 2 timmar. Sen blev det uppehåll igen på några år fram till 2012 då jag bestämde mig för att springa Stockholm Marathon. Strax över 4 timmar blev det i och man blev så där måttligt inspirerad av vädret som var då ;)

Månaden efter loppet bestämde jag mig för att satsa mer på milen, och börja träna mer uppstyrt. Jag gjorde milen då på strax över 50 minuter. Anmälde mig till diverse millopp och landade på cirka 47 minuter på slutet av sommaren.
2013 fortsatte jag milsatsningen och jag sprang på 42 minuter i mitten på sommaren, men lyckades krypa under 40 minuter precis i slutet på sommaren.

I år kör jag Göteborgsvarvet igen och sen blir det milen resten av sommaren.
#13
1 juni 2014 kl 13:52
1 Gilla
Jag har en 620 jag är grymt nöjd med. GPS har funkat klockrent för mig iaf, den är snäppet bättre än 305:an som jag tycker funkade mycket bra även den.
Men jag har läst om GPS-problemen med 620 och 220, procentuellt hur många som drabbats är dock för mig oklart.
#14
9 juli 2014 kl 19:03
Gilla
Hej!

Jag brukar springa intervaller på Påskbergvallen (tartanbana): http://www.boisfc.nu/matchdagen/paskbergsvallen/

Har alltid varit öppet in när jag varit där.

Alldeles i närheten finns Påskbergsslingan, kolla länken där finns lite andra spår också: http://www2.varberg.se/upplevagora/idrottmotionochfriluftsliv/elljussparochmotionsspar.4.cd2d5fa14102cb73ad69b.html

Välkommen till Varberg o hoppas löpningen går bra :)

Med vänlig hälsning, Johan