Foruminlägg av Kristofer Björklund

< < < 1 2 > > >
#1
11 mars 2009 kl 10:25
Gilla
Då det verkar ha blivit något fel på min förra tråd (ingen text syns i fönstret) så provar jag att posta igen.

Har tränat spinning i omgångar de senaste åren, tämligen regelbundet sedan 2,5 år tillbaka. Det började som ett sätt att hålla mig i form/sköta hälsan på ett enkelt sätt. Helt plötsligt fann jag mig sittandes i spinninglokalen iförd cykelbyxor och med SPD-skor på fötterna.
Nu då våren nalkas så blir jag sugen på att cykla på riktigt. Detta har jag ingen erfarenhet av. Bortsett då från vardagscykling till jobb och dyl. Jag är alltså totalt grön då det kommer an på mer "seriös" cykling. Allt jag tidigare gjort är att ha gått och satt mig

Därav ett antal, kanske vanliga, nybörjarfrågor.
- Racercykel.
Vad är ett bra alternativ att satsa på som förstacykel? Vad ska man tänka på inför inköp? Hur ser jag till att jag sitter bra på cykeln? Andra saker som kan vara bra att ha.
- Cykelrundor
Bra cykelrundor kring Huddinge och Stockholmsområdena. Ev. sällskap på dessa rundor. Föreningar? Vet inte hur bra jag skulle hänga med i gruppcykling
- Tränngsupplägg.
Jag har ju vana och viss kondition uppbyggd av spinningen. Hur denna står sig på en riktig cykel har jag ingen aning om. Jag vet alltså egentligen ingenting om min kapacitet på riktig cykel. Hur ska jag börja för att varken gå ut för hårt eller för lätt? Har sneglat lite på de träningstips/program som finns på cykla.se men jag vet inte om jag ska börja från allra första början eller om jag kan börja en bit längre upp.
- Dags att ge sig ut
När kan man anse att våren kommit tillräckligt långt?
- Kläder
Bra plagg att ha. Speciellt om det inte är strålande sommar.

Vänliga hälsningar
/Kristofer
- som säkert i någonslags nybörjariver har svamlat och frågat en hel del som jag kunde ha läst mig till.
#2
26 mars 2009 kl 14:04
Gilla
Ska köpa min första räcer nu i vår. Som ämnet säger så är det dessa två cyklar eller liknande som jag finner intressanta och som jag känner är vettiga för min budget.

Vad säger ni om dessa två? Erfaranheter? Favoriter?

En annan fråga. Hur stor är den upplevda skillnaden mellan växlarna Shimano tiagra och 105?

mvh
Kristofer
#3
27 mars 2009 kl 14:42
Gilla
Tyvärr så har jag inte hittat någon uppgift om vikten på Cannondalen. Med 105 så kostar den 14000kr på Cykloteket. Vad är det som man får med 105 som man missar med Tiagra. Jag är ju "nybörjare" så jag kanske hindras mer av min egen kapacitet/brist på kapacitet än växlar?

Anders, vet du priser och annat för Bianchi och Scott. Har hittils mest tittat på Nishiki och Cannondale men känner nu för att jämföra flera.

Kristofer
#4
27 mars 2009 kl 19:30
Gilla
Kul att det är flera här som ska köpa sin första cykel! Du ligger nog lite före mig i infojagandet så forsätt gärna och berätta hur det går och om det blev någon cykel nu i helgen. Har du några länkar till recensioner och annat som du hittat under din infojakt?

Cannondalen väger enligt en uppgift som jag hittat i recension i en brittisk tidning 8,6kg. http://www.cyclingweekly.co.uk/tech/Cannondale_CAAD_9_105_Compact_Bike_Test_article_275425.html

Senaste numret av tidningen Kadens ska tydligen innehålla ett test av sju aluminiumsycklar i prisklassen 12-17kkr. Har ännu(?) inte läst tidningen själv. http://www.kadens.se/cldoc/2288.htm

#5
2 april 2009 kl 16:11
Gilla
Har tidigare haft problem med benhinnor och därför hållit mig till andra aktivteter än löpning. Spinning och dyl. Har nu mjukstartat med löpningen och inte haft några känningar från benen.

I tisdags så provade jag ett av friskis intensivgympapass (idiotiskt med tanke på mina underben kanske) och det funkade bra för benen. Iga känningar alls.
I onsdags så märkte jag av att ett litet område på vänster smalben ca 10 cm ovanför inre fotknölen var rött. När jag klämmer på detta område så gör det ont. Det är ett litet och ganska väl avgränsat område. Idag (torsdag) så har rodnaden försvunnit, men det gör fortfarande ont när jag klämmer på området.

Jag har inte tränat sedan i tisdags, men jag har inte känt av någon smärta i detta område. Cykla till jobbet ca 6,8 km går bra och jag har provat att hoppa på ett ben 10-30 ggr och det ger inte upphov till någon smärta i området. Längre/högre belastningar än detta har jag inte provat.

Vad säger ni mer erfarna om detta? Kan det vara en stressfraktur? Anledningen till att jag misstänker detta är att det är så tydligt över ett litet område som jag har ont.
#6
2 april 2009 kl 21:31
Gilla
Tack för svar!

Jag menar inte att säga emot er eller försöka övertala er, speciellt inte när ni ger så "lugnande" svar. Vad som får mig att ändå fundera på stressfraktur är att det är en annorlunda smärta gentemot den jag tidigare har känt från benhinnorna. Det är som om jag skulle ha fått något slaget över detta lilla område på ca 1-2 cm. Dessutom är det ju konstigt att den är så definierad till en så pass liten punkt. Inser dock att det låter lite osannolikt eftersom det inte gör ont när jag hoppar på ett ben. Jag antar att jag är lite extra orolig eftersom min benhinneinflammation satte stopp för löpträning förra sommaren. Detta ledde till att jag tappade motivationen (dålig disciplin från min sida) och lade mig i solstolen/soffan till och med september.

Har nu för benhinnorna använt mig av kylgel och voltaren samt sett till att stretcha ut dem ordentligt före och efter träning.

Spikmatta? Var kan jag införskaffa det?
Styrketräning. Har du några bra övningar att dela med dig av? I nuläget kör jag tåhävningar om kvällarna för att stärka vaderna.
#7
3 april 2009 kl 10:42
Gilla
Johan: Vad funderar du på för hjul?

Anders: Om du nu har lite tid över till datorn (för du är väl ute och cyklar konstant nu) så får du gärna berätta hur nya hojen är.
#8
8 april 2009 kl 17:21 Redigerad 8 april 2009 kl 17:34
Gilla
Sprang en kort runda igår, ca 5km. Allt kändes bra efteråt.

Ca 6 timmar efteråt fick jag dock ont på utsidan av vänster fot, på en plats ca 2 cm nedanför fotknölen och ca 2 cm framför fotknölen. Det gör inte ont när foten inte belastas utan just när jag går, eller om jag trycker på det nämnda stället. Cykla går utan problem, springa har jag ej provat. När jag går hörs också ett knäpp från vänster fot.

Ska tillägga att jag inte sprunigt mycket alls på sistone utan vilat pga problem med underbenen. Under tiden har jag hållit igång med annat. Tog det därför medvetet mkt lugnt under rundan också...

Kanske lika bra att sluta med löpning för gott? Allt jag tycks få av det är skdaor.

#9
9 april 2009 kl 15:52 Redigerad 9 april 2009 kl 15:59
Gilla
Sprang i löparstrumpor (Seger) och skor som jag provat ut på löplabbet (Asics gel). Pssade också på att "gå in" skorna ordentligt innan jag sprang i dem. När jag köpte mina skor på löplabbet så tog jag också upp det här med att gjuta inlägg. Men då jag har en låg hålfot så ansåg de att det var något som inte behövdes i mitt fall.

Jag har tidigare aldrig haft problem med fötter eller ben, men nu tycks problemen hopa sig.

Idag ser jag en stor rodnad över det ställe på foten där jag har ont. Rodaden tycker jag är större än själva det ställe som orsakar smärtan. Möjligtvis är foten aningens svullen. Jag kanske också ska tillägga att smärtan kommer och tilltar med repeterad belastning, ju fler steg desto mer ont gör varje nytt steg. Om jag t.ex. går till bussen blir smärtan rejält tydlig de sista stegen. Väl vid hållplatsen (vila) upphör den i stort sett direkt. Cykla till jobbet, ca 20 min går bra. Igår körde jag ett kortare spinnpass (45min) kände dör efter ett tag en molande smärta i det aktuella området. Dock inte en lika intensiv smärta som den jag kan känna efter några tiotals meters gång.
#10
9 april 2009 kl 21:45
Gilla
Peroneussenan har jag också funderat på. Ska till en ortoped 22:a denna månad.

Om det skulle vara peroneussenan, vad innebör det rent konkret för min träning.

*suck* första rundan efter att benhinnorna är ok händer detta. Kanske lika bra att sluta träna för gott...
#11
13 april 2009 kl 17:25 Redigerad 13 april 2009 kl 17:26
Gilla
För sex dagar sedan så såg läget ut som följer:
Sprang en kort runda, ca 5km. Allt kändes bra efteråt.

Ca 6 timmar efteråt fick jag dock ont på utsidan av vänster fot, på en plats ca 2 cm nedanför fotknölen och ca 2 cm framför fotknölen. Det gör inte ont när foten inte belastas utan just när jag går, eller om jag trycker på det nämnda stället. Cykla går utan problem, springa har jag ej provat. När jag går hörs också ett knäpp från vänster fot.

Ska tillägga att jag inte sprunigt mycket alls på sistone utan vilat pga problem med underbenen. Under tiden har jag hållit igång med annat. Tog det därför medvetet mkt lugnt under rundan också...


Nu är smärtan betydlig mindre, det känns lite när jag går men inte mer än att jag noterar den men kan gå normalt. Knäppljudet är också mycket mindre frekvent.
Kan jag ge mig ut och springa igen eller borde jag lägga band på mig? (Jag har inte rört på mig sedan i onsdags då jag tog ett kortare spinnpass så jag börjar känna mig rastlös)
#12
18 april 2009 kl 11:33
Gilla
Mitt stora problem, klassiskt nybörjarmisstag kanske, är att jag lätt springer iväg för fort i början. Därför skulle jag vilja hitta ett bra sätt/en bra pryl för att kunna se min akutella hastighet. Jag har en pulsklocka, polar RS400, så jag antar att mina val är GPS eller fotpod.Eller finns det måhända en billigare och kanske tom gratis icke-prylslösning för den som är för het på gröten.

Så vad säger ni. GPS eller fotpod? ERfarenheter, hur fungerar det osv.

Tack på förhand
/Kristofer
#13
21 april 2009 kl 17:43 Redigerad 21 april 2009 kl 17:44
Gilla
Äger numera en CAAD9 och är supernöjd!

Vilken känsla det är att åka räcer. Min gamla "vanliga" cykel känns inte som en cykel längre. Med facit i hand så skulle jag ha köpt en räcer många år tidigare.
#14
17 juni 2009 kl 15:10
Gilla
Någon som har tips på bra väg denna sträcka? (asfalt)

Tack på förhand!

/Kristofer
#15
30 juni 2009 kl 09:07
Gilla
Tyvärr verkar denna sommar inte vara annat än skador och elände för mig. Hur somhelst, jag tänker inte ge upp det här med träning riktigt än. Även om det ofta i deppiga stunder känns som om jag inte är gjord för annat än små promenader.

Därför skulle jag gärna vilja ha tips på bra och rolig alternativträning för den som har problem med ett knä. Gärna också utomhusaktiviteter nu i sommar. Mitt knäproblem hindrar tyvärr både cykel och löpning på träningsnivå.
#16
20 februari 2010 kl 09:19
Gilla
Hej
Eftersom jag just nu är förvirrad så blir det här ett svamligt inlägg.

Jag behöver tips för att göra en bra omstart av min cykling. Jag köpte min första racer (Cannondale CAAD9) förra våren och blev biten - direkt! Livet med racer var och är så mycket bättre än livet utan racer.

Tyvärr råkade jag i mitten av juni ut för en (icke-cykelrelaterad) skada. Nu, äntligen, efter lite drygt 7 månader av inaktivitet och diverse kryckhoppande kan jag cykla igen. Så konditionen är just nu inte så vidare värst och cykelvanan är väl inaktuell vid detta laget. Men. Jag är optimist och ser detta som något som går att ta igen och en möjlighet för mig att i slutändan komma starkare ur detta än vad jag var innan. Det kan vara både bra och dåligt att kondition är färskvara.

Som jag förstår det är det cykel som gäller om man ska bli bra på att cykla, spinning ger väl inte samma sak men är väl ett bra sätt att få upp konditionen på? Just nu tränar jag spinning 3-4 gånger i veckan, pass som är mellan 75 min och 3h. Med tanke på hur vädret ser ut just nu så är racern inte aktuell än på ett par månader. Hur gör jag en bra övergång från att nu enbart köra spinning till att komma igång med den riktiga cyklingen? Annan vinterträning som är nyttig för att komma på banan igen?

Har även funderat på att gå med i någon trevlig cykelklubb, men är samtidigt tveksam eftersom jag inte har så mycket cykelerfarenhet. Tips på cykelklubbar för nybörjarmotionärer mottages gärna! Finns det sådana klubbar med nyttiga vinteraktiviteter?

Jag har hittills inte kört något motionslopp. Har ni några trevliga tips på sådana som kan vara passande för nybörjaren så dela gärna med er av dem.
#17
2 oktober 2012 kl 10:01
Gilla
Hej,

Jag är mycket intresserad av att KÖPA en startplats!

Tyvärr hann jag inte med igår morse. Jobbet tog morgonen i anspråk.

Kristofer.Bjorklund@gmail.com

vh,
Kristofer
#18
31 mars 2014 kl 18:53 Redigerad 31 mars 2014 kl 18:55
Gilla
Tänker att det är dax för nya hjul nu i år men jag känner mig väldigt lost på vad jag ska välja och vilket resonemang jag bör föra kring mitt hjulval. Startar denna tråd i hopp om att få konkreta tips men även andra aspekter som är bra att tänka på vid hjulval.

Kör på en 2009 års Cannondale CAAD9 med Shimano RS10 hjul på nu. Håller i nuläget allt som oftast snittfarter 32-34km/h när jag cyklar själv. Senaste passet var 90km med snitt på 33,9km/h. Väger ca 63kg och är 1,71m lång. Där har ni lite bakgrundsfakta som kanske är bra att väga in i hjulval. På sikt vore det kul med häftigare hoj men i år nöjer jag mig med nya hjul.

Givetvis vill jag ha hjul som gör mina cykelturer och VR till något snabbare. :) Jag håller mig nog till kanttrådsdäck och de hjul jag kommer köpa är nog de hjul som jag kommer använda till allt, dvs. både träning och lopp.

Väljer att hålla trådstaren lite generell och öppen för spekulationer...

#19
31 mars 2014 kl 19:38
Gilla
Tack för svar!

Jag har tänkte mig en budget på runt 5000kr. Lite beroende på vad jag får för pengarna. Just nu sitter jag och tittar på Shimano RS81 och Fulcrum Racing 3.

Funderar på vad skilladen skulle bli för min del med ShimanoRS81 C24 jämfört med Shimano RS81 C35. Skulle jag ha så pass stor nytta av den högre fälgen på C35? Vid vilka hastigheter blir aerodynamiken här av stor betydelse?
#20
13 april 2014 kl 12:21
Gilla
Har just nu tvingats till ett snart nio dagar långt uppehåll pga förkylning. Hur fort tappar man en märkbar andel av sin kondition? Och hur lång tid tar det att komma tillbaka?

Jag inser att det inte finns något absolut svar på mina frågor men dela gärna med er av era kunskaper och erfarenheter.
< < < 1 2 > > >