Foruminlägg av Ragnar

#1
11 mars 2012 kl 22:10
Gilla
Hej,

Jag håller till i Högsbo men jag är rädd att jag nog ligger en bit under din nivå. Är själv på jakt efter en löpkompis som också satsar på att bryta 1:30-gränsen på halvmaran.
Jag har tidigare sprungit Varvet på 1:35 men är tyvärr ur form sen en tid tillbaka så för närvarande är målsättningen att knäcka tiden på varvet 2013.

För övrigt tittar jag lite på http://www.facebook.com/GoteborgRunningClub/info .
Eftersom de inte håller till borta i Skatås är det faktiskt något som känns möjligt att dra nytta av.
#2
12 mars 2012 kl 22:19
Gilla
Några tankar som jag tänker varje gång jag hör om en ny diet:

Mat är en rätt stor industri. Det är med andra ord många som är intresserade av att på olika sätt se till att deras produkter äts framför andras.
Ett bra sätt är att se till att forskning görs som visar på fördelar med just det man säljer. Det behöver inte vara bra forskning eller många studier, det viktiga är att en författare kan använda det som referens eftersom mycket få personer undersöker referenserna vidare. Efter det kan andra författare referera till den första författaren.
Detta är något som gäller många av de stora diettrenderna och är anledningen till att jag i alla fall litar mer på de forskare, läkare och dietister som menar på att en balanserad kost med många olika sorters mat är det bästa för de flesta kroppar.

I slutänden är det här med exakt varför vissa kalorihaltiga näringsämnen är att föredra framför andra en fråga som vi som lekmän har mycket svårt att sätta oss in i. Det är därför viktigt att vi ställer många frågor. Det är trots allt våra kroppar det handlar om.
#3
13 mars 2012 kl 18:09
Gilla
Robin:
Självklart är det bra om man kan utesluta allt som enbart är skadligt och ta in exakt det kroppen behöver men jag tror att du får definiera lite mer exakt vad "skadligt" innebär om du ska använda det argumentet i ett sammanhang som detta.

Oberoende av detta menar jag att då experter inom fältet säger att olika saker är bra eller dåliga så kan en tankegång om att utesluta det skadliga leda till en diet som liknar exemplet du tog upp.
Nu må det vara så att en människa mått toppen av att leva på fisk och vatten men jag vill nog se en och annan sälvständig studie innan jag ger mig på det.

Poängen med att äta balanserat är att man garderar sig. Eftersom inte alla experter kan ha rätt så får man se till att inte äta väldigt mycket av just en eller två sorters mat utan snarare variera sig.
Nu menar jag inte att en balanserad och varierad kost innebär att man ska matprodukter som visats vara direkt ohälsosamma och som en stor majoritet av experter avråder från utan mina tankar rör sig snarare kring den sortens mat som de vise debatterar om, så att säga.

Bara mina tankar och funderingar. Jag hoppas att ni andra i tråden tänker och funderar lite ni med. =]
#4
13 mars 2012 kl 18:27 Redigerad 13 mars 2012 kl 18:27
Gilla
Vad era tankar om trappor för det här (ja, jag är tvungen att skriva det) ändamålet?
#5
14 mars 2012 kl 12:20
Gilla
Thomas
Många bra tankar och jag tror att vi är överens om det mesta. Vad gäller majoriteten av det resterande så skriver vi nog med lite olika kontext.

När jag pratar om exakt vad kroppen behöver så är det ur ett strikt teoretiskt perspektiv (jfr. det fiktiva pillret som innehåller allt en människa behöver på en dag exklusive vatten).
Det är självklart så att i praktiken kan man inte applicera den typen av tankegång.
Det jag ville poängtera var bara det faktum att det inte finns något konsensus inom den vetenskapliga sfären kring huruvida någon av de större matgrupperna bör uteslutas.
#6
14 mars 2012 kl 13:55
1 Gilla
Om det är funktionsmaterial som t.ex. tights så tar jag ofta med dem i duschen och sköljer ur ordentligt.
Tvättar dem i maskin när de känns ofräscha trots sköljning.