Foruminlägg av Christian Schmeikal

#1
9 februari 2011 kl 00:11
Gilla
Jag har läst lite löparartiklar runt på nätet och de flesta verkar peka på att elitlöpare i mellandistanser och långdistanser (alltifrån 5k-mara) håller ett snittantal i löpsteg mellan 170-190 i minuten. Håller man det skall detta tydligen medföra ett "lättare" steg - dvs att man springer mer "över" marken snarare än "in i" marken. Det skall även leda till att man sätter steget längre fram.

Då jag började löpa 2009 läste jag en hel del om biomekanik inom löpning för att jag ville se till att få det så bra som möjligt när jag ändå inte hade någon vana inne. Jag bestämde mig för att sikta på en kadens runt 190.. Jag började med att hålla koll på kadensen på garmin-klockan så att jag höll den runt 90/min (motsvarar 180 steg/min) Jag minns att det i början verkligen kändes underligt med så korta steg.. Men efterhand började det kännas väldigt naturligt..

Nu känns det svårt att tänka sig att ta färre steg. Under "waddle" löpturer på puls under 130 känns det ibland som att man flyter fram - otroligt härlig känsla. :)

Däremot har jag ingen aning om vad det har gjort för skillnad i prestationen, men som sagt - det känns bra!