Foruminlägg av Anders Karlsson

#1
24 maj 2010 kl 20:44
Gilla
Hej!

Sprang även Göteborgsvarvet. Målet var 2h. Efter 3 km förstod jag att jag skulle fokusera mer på att komma i mål än på tid, pulsen var skyhög och svettades som bara den. Kom i mål på 2h 12m, jag gick väldigt mycket (slog ändå min tid med 6 min jämfört med 2 år sedan).

Var också överhettad på huvudet. Pulsen låg under de första 7 km mellan 180-184, trots rel lågt tempo. Därefter kom jag ner i puls och kunde tom öka farten lite med lägre puls (170-176). Energidryck samt två glas vatten blev hyfsad balans för mig, varje station. Mitt problem, tror jag, var avsaknaden av vit keps och för lite salt och vatten innan loppet. All mat efteråt var mycket "välkommen". Jag hade inte ätit särskilt mycket överhuvudtaget före loppet (förutom frukost), dock dagarna innan åt jag väldigt mycket.

Det här hjälper dig föga som svar men då jag verkar ha gjort tvärtom - lite mat i magen - och hade motsatt reaktion, så kanske det är en del av svaret.

Men sedan blir jag sällan hungrig när jag fokuserar på något.
#2
24 maj 2010 kl 21:06
Gilla
"Kalabaliken på Åby".
Stod 1 h i kö för att hoppa på bussen, när funktionärerna upptäckte att det var väldigt många med låga startnummer som inte hade planerat för köer och därför inte skulle hinna om de fick ställa sig längst bak (då kön hade växt till 1,5 h väntetid). Så de fick åka före.
Så plötsligt fick vi andra stå en halvtimme extra i den "sköna" solen:)
Det var väldigt många arga toner då ifrån väldigt många... Det blev inget bra flöde och ingen bra stämning. Tyckte mest synd om funktionärerna, de fick ta skiten.

Sedan var det inte roligt att se alla "halvdöingar" liggande (såg 6 stycken).

Varma duschar!? Det var därför det var svinkallt hos männen:)

Äsch kom i mål levandes, huvudsaken. Nästa år så är det dags att satsa på tid!
#3
24 maj 2010 kl 21:37
Gilla
Hej Cecilia!

OBS Jag har väldigt lite kunskap om detta utan går bara på vad som fungerade för mig, men det kan vara helt fel! Jag hoppas någon med bättre kunskaper kan gå in och korrigera vad som man bör göra.

Jag gick pga värmen, vid Nijmegen marschen för ett par år sedan dog det ett antal människor pga värmen och det vid gång. Människor kollapsar och riskerar sina liv för en bra tid.

Min tanke var att inte ta ut mig i backarna, då påfrestningen är som störst där, så då och då gick jag uppför backarna/broarna, när jag kände mig någorlunda fräsch började jag jogga och väl uppe satte jag fart nedför, i rel högt men behagligt tempo (Många verkar ta nerförsbackar som vilopaus). Sprang om en hel del som hade joggat förbi mig när jag gick.

Gick även vid drickandet och med lite vatten över huvudet fick jag en rejäl energikick av det.
När de spelade hårdrock...då ökade mina steg, dock inte vid dragspelet:)

Vi har alla våra vanor/ovanor vid tentatillfällen, jag skall inte berätta om mina:)
#4
24 maj 2010 kl 22:56
Gilla
Hej Cecilia

Inga problem!

Det är bra det! :) Men det var en hel del som som inte klarade det.

Det finns en studie. Före 6 dagar kriget så undersökte Israelerna hur man skulle hålla soldater i stridbart skick. Innan 1959 hade man ordinerat 1 liter per dag per soldat. (Det här är öken) Experimentet gick ut på att soldater fick marschera över hela Israel under den varmaste perioden på året. De som drack ca 1 liter /timme kunde klara gå hela sträckan utan problem samt dessutom känna att de var mer än i stridbart skick. (Många svettades upp till 20 liter/dag under försöket). Så ordinationen ändrades :)
Tror de la in något om att soldaterna skulle dricka 1 l/h de första 5-6 timmarna före marschen också. Som sagt öken och packning men mycket att lära sig.!

Mycket vatten blir det...
#5
28 maj 2010 kl 17:05
Gilla
Hej tänkte springa halva Lidingöloppet i år.

Sprang in på Göteborgsvarvet i år på 2.12
Springer milen på 57 min, kan springa 7 km på 5.15 min /sek (mkt ansträngande, ca 180 i medelpuls om Polar pulsklockan fungerar).

Vill kunna springa 15 km om 16 veckor på 1h 25 min dvs under 5.40 Min/km.Helst i 5.30 takt, drömmen är 5 min/km.

Siktar på att kunna springa milen på 50 min inom "snar framtid", hela lidingöloppet nästa år, Göteborgsvarvet under 1h 50 (Drömmen under 1h 45).

Hur lägger jag upp det bäst? Behöver bra kvalitativa tips. Har sett olika upplägg.

Tack på förhand!
#6
28 maj 2010 kl 20:00
Gilla
Hej Fredrik!
Enormt tack för svaret!

Jag har följt marathon.se, Stockholms halvmara, under 2h schemat, men justerat datumen så att det skulle passa in för göteborgsvarvet 2010.

(Springer 3-4 ggr/veckan, längsta passen 12-20 km, har alltid varit ute mer än 40 min, trots intervall, då har jag fyllt ut med jogging)

#7
22 juni 2010 kl 22:51
Gilla
Mycket bra föreläsning:)
#8
22 juni 2010 kl 23:29
Gilla
är det inte någon som har prövat barnpuder eller talk?

Eller fungerar det bara vid långmarscher (för att slippa dyra klet)
#9
16 juni 2012 kl 21:58
Gilla
Varmt och svettigt. Första gången för mig och tyckte om banan.
Dock vissa ställen där det var bara att följa massan och första vätskekontroll sprang jag rakt in i bordet för att få tag i vatten då det var kö till vattnet på bägge sidor:)
Jag får skylla mig själv - skulle druckit mycket mera innan tävlingen.

Denna gång inget bra resultat - nästa gång blir det PB!