Löpning Övrigt 9 inlägg 1005 visningar

Vad händer vid värme?

Cecilia K
1980 • Lund
#1
24 maj 2010 - 20:02
Gilla
Hej!

Sprang gbgvarvet iår. Och hanterade värmen dåligt. Hade druckit tillräckligt med vatten både innan och under varvet. Men hade svarta löparkläder och ingen keps (borde valt vitt..).Har sprungit en gång tidigare (på bättre tid trots att jag tränade mindre då). Hela varvet gick riktigt dåligt, kände mig konstant överhettad på huvudet (trots att jag vid varje vätskestation hällde vatten över).
En sak som var konstigt var att jag blev hungrig redan efter en mil. Hade ätit mkt pasta 2,5h innan. Den sista milen tänkte jag på chips (antar att det var saltet jag ville åt).När jag tog pyttelite av enervitdrycken blev jag lätt illamående (har inte hänt innan). När jag kom i mål och åt kexchokladen trodde jag nästan att jag skulle börja kräkas. Min bror sprang också han hade ätit 2,5h innan. Han blev också hungrig tidigare på loppet än vanligt (typ redan vid starten). Och blev också illamående av kexchokladen i mål (vilket han aldrig blivit tidigare)
Jag är lite nyfiken. Är det någon annan som också blev hungrigare mkt tidigare i år och som lättare blev illamående av sockret?
Och är det någon som vet hur detta kommer sig?

Borde jag ätit pasta som frukost också? Tar värmen så mycket mer på energiförrådet?

Någon som har tips på hur man ska hantera värmen bättre?
1978 • Lund
#2
24 maj 2010 kl 20:44
Gilla
Hej!

Sprang även Göteborgsvarvet. Målet var 2h. Efter 3 km förstod jag att jag skulle fokusera mer på att komma i mål än på tid, pulsen var skyhög och svettades som bara den. Kom i mål på 2h 12m, jag gick väldigt mycket (slog ändå min tid med 6 min jämfört med 2 år sedan).

Var också överhettad på huvudet. Pulsen låg under de första 7 km mellan 180-184, trots rel lågt tempo. Därefter kom jag ner i puls och kunde tom öka farten lite med lägre puls (170-176). Energidryck samt två glas vatten blev hyfsad balans för mig, varje station. Mitt problem, tror jag, var avsaknaden av vit keps och för lite salt och vatten innan loppet. All mat efteråt var mycket "välkommen". Jag hade inte ätit särskilt mycket överhuvudtaget före loppet (förutom frukost), dock dagarna innan åt jag väldigt mycket.

Det här hjälper dig föga som svar men då jag verkar ha gjort tvärtom - lite mat i magen - och hade motsatt reaktion, så kanske det är en del av svaret.

Men sedan blir jag sällan hungrig när jag fokuserar på något.
Cecilia K
1980 • Lund
#3
24 maj 2010 kl 21:11
Gilla
Hej Anders!

Du hade ett bra tips med att gå. Jag sprang loppet på 2h 35min (förra gången 2h 25min). Jag har dock aldrig vågat gå på lopp. Springer/joggar långsamt. Är rädd för att jag inte ska komma igång igen om jag börjar gå. Men det låter ju bra att du gick mkt men ändå fick tiden 2h 12min. Känns som jag ska överväga det nästa år. Något tips vad man ska tänka på om man ska våga sig på att gå lite på ett sådant här lopp. När är det bäst att gå? T ex går du på broarna?

När jag tänker efter lite tror jag att jag faktiskt åt pasta även på morgonen föregående år. Har alltid gjort så när jag pluggade för viktiga tentor också. Räcker inte med vanlig frukost.

Keps och mer salt nästa gång : )
1978 • Lund
#4
24 maj 2010 kl 21:37
Gilla
Hej Cecilia!

OBS Jag har väldigt lite kunskap om detta utan går bara på vad som fungerade för mig, men det kan vara helt fel! Jag hoppas någon med bättre kunskaper kan gå in och korrigera vad som man bör göra.

Jag gick pga värmen, vid Nijmegen marschen för ett par år sedan dog det ett antal människor pga värmen och det vid gång. Människor kollapsar och riskerar sina liv för en bra tid.

Min tanke var att inte ta ut mig i backarna, då påfrestningen är som störst där, så då och då gick jag uppför backarna/broarna, när jag kände mig någorlunda fräsch började jag jogga och väl uppe satte jag fart nedför, i rel högt men behagligt tempo (Många verkar ta nerförsbackar som vilopaus). Sprang om en hel del som hade joggat förbi mig när jag gick.

Gick även vid drickandet och med lite vatten över huvudet fick jag en rejäl energikick av det.
När de spelade hårdrock...då ökade mina steg, dock inte vid dragspelet:)

Vi har alla våra vanor/ovanor vid tentatillfällen, jag skall inte berätta om mina:)
1981 • Göteborg
#5
24 maj 2010 kl 21:46
Gilla
http://www.netdoktor.se/barn/?_PageId=1013

Tror många känner igen sig av detta, under Gbg varvet
Cecilia K
1980 • Lund
#6
24 maj 2010 kl 21:48
Gilla
Hej Anders!

Backar och vätskekontroller alltså!

Tackar för tipsen!

För övrigt ingen större risk att jag skulle kollapsa (ligger sällan på max) : )
1978 • Lund
#7
24 maj 2010 kl 22:56
Gilla
Hej Cecilia

Inga problem!

Det är bra det! :) Men det var en hel del som som inte klarade det.

Det finns en studie. Före 6 dagar kriget så undersökte Israelerna hur man skulle hålla soldater i stridbart skick. Innan 1959 hade man ordinerat 1 liter per dag per soldat. (Det här är öken) Experimentet gick ut på att soldater fick marschera över hela Israel under den varmaste perioden på året. De som drack ca 1 liter /timme kunde klara gå hela sträckan utan problem samt dessutom känna att de var mer än i stridbart skick. (Många svettades upp till 20 liter/dag under försöket). Så ordinationen ändrades :)
Tror de la in något om att soldaterna skulle dricka 1 l/h de första 5-6 timmarna före marschen också. Som sagt öken och packning men mycket att lära sig.!

Mycket vatten blir det...
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#8
25 maj 2010 kl 07:35
Gilla
Att gå är aldrig fel. Dock ska man börja med gång redan tidigt i loppet. Anser det vara ett bra alternativ till överlånga pass.
T.ex så sprang/gick jag nyligen Skövde marathon på 3.44 genom att springa ca 3 km, gå i 2min 20 s, springa 3 km osv. Därmed fick jag ett överlångt träningspass till Stockholm marathon. Och quadriceps protesterade inte alltför mkt.
Redan 3 dagar efter maran var jag återställd.
En vanlig siffra i dessa sammanhang är att låta gångtid/löptid=0.2. Jag valde dock ca 0.15 i Skövde.
Kommer tillämpa denna strategi på smålopp för att fylla på min dos med maror/ultra.
#9
25 maj 2010 kl 14:26
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.