Löpning Övrigt 65 inlägg 2343 visningar

Vilken bedrift är störst??

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#1
18 november 2009 - 14:56
Gilla
Av vilka då menar du, generellt eller hade du några särskilda i åtanke? :)
< < < 1 2 3 4 > > >
Sven Andersson
1966 • Kista
#41
21 november 2009 kl 09:42
Gilla
Jag kräver klassindelning i basket. Kanske -160, -170, -180, -190, -200, -210, och SuperLång. I hockey kräver jag klubblängdsindelning. Långa kan ju ha mycket längre klubba.

Hör hur fånigt det låter.

Man får välja sport efter egen förutsättning.
1976 • Hunnebostrand
#42
21 november 2009 kl 10:47
Gilla
E någon av bedrifterna störst eller minst? Skulle tro att båda e lyckliga då dom går i mål. Om man klarar av en sådan prestation så e det väl fantastiskt? Jag menar det e inte alla förunnat att kunna använda kroppen att prestera. Visst e det underbart att stretcha efter ett morgonpass i skogen? Sticka ut o springa då det regnar. Känna regndropparna. Känna hur man får driv i steget efter en stund. Nu då jag tänker efter e nog bedriften lika stor men njutningen e nog annorlunda mellan elit o motionär. Motionären kan ju faktiskt ta sig tid att njuta mer.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#43
21 november 2009 kl 10:51
Gilla
Meeeen herregud alltså för att komma till ursprungsfrågan om vilken bedrift eller prestation som är störst.
Busenkelt uttryckt: Alla kan springa marathon på 5-6 timmar men alla kan inte springa marathon under 3 timmar.
Och vad ligger bakom under 3-timmars löparen? Glädje men idogt slit och träning;-)
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#44
21 november 2009 kl 11:14 Redigerad 21 november 2009 kl 11:13
Gilla
OT: Nu har jag inte orkat läsa alla inlägg bara de allra första och de sista men jag fick mig morgonens skratt när jag läste Svens inlägg...längd, klubblängd...benlängd eller vadomfångslängd vore kanske något? Hi hi.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#45
21 november 2009 kl 11:21
Gilla
Lars: Blev du stött av min kritik mot din kritik?

Om jag tolkar dig rätt så tycker du inte om jag påpekar vad du bör och inte bör lägga tid att på läsa och kommentera.
Jag ångrade mig lite när jag skrivit det inlägget, eftersom det lät lite översittaraktigt (ursäkta), men det var ju faktiskt precis vad du gjort i ditt tidigare inlägg. Alltså påpekat vad folk bör och inte bör lägga tid på att läsa och skriva om.

Oj, nu börjar skidåkningen. Heja Kalla!
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#46
21 november 2009 kl 13:18
Gilla
Ja du Calle. Det är väldigt ofta jag skriver inlägg som aldrig postas, helt klart.
Speciellt när det inte gäller löpning. Men i det här fallet när man i princip ställer 2 personer mot varandra och då skall någon utifrån bedömma vem som gjort den bästa bedriften reagerar jag, för det är orättvist. I tävlingsammanhang är det den som är snabbast eller längst som vinner. Men vem som tagit i mest mäter man ju inte.

När det gäller bedrift kan man bara mäta mot sig själv. Bägge de där personerna uppmuntrar man så att de båda känner att de gjort något mycket bra, så att de får ett positivt minne att bygga vidare på.

JAG tycker att tråden inte är positivt laddad. JAG tycker ALLA som håller på med idrott gör en bedrift. JAG tycker att ALLA är lika mycket värda.

Men tävla är kul!
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#47
21 november 2009 kl 14:51
Gilla
Ok, jag instämmer i allt du skriver frånsett att jag tyckte det var en kul frågeställning i den här tråden som inte har något svar. Intressant att läsa om vad folk lägger i betydelsen "bedrift".

Nu ska jag ut och springa lite efter inspiration från längdåkarna.
Peace /C
Marcus Morin
1978 • Lunden
#48
21 november 2009 kl 15:02
Gilla
I mina ögon är det ofattbart att frågan ens kan uppkomma. En löpare som springer på under 3H gör en riktigt bra bedrift men den som behöver 5H för att ta sig runt en mara tycker jag är direkt dumdristig eftersom denna person uppenbart inte är tränad för distansen utan utsätter sig och sin kropp för en hälsorisk! Tycker själv inte att jag är tillräckligt tränad för att ställa upp i en mara och tror mig vara god för bara någon minut mer än 3H. Vill dock poängtera att detta är min personliga åsikt och givetvis tycker vi alla olika och har desutom olika förutsättningar.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#49
21 november 2009 kl 20:17
Gilla
Ja, Marcus ha en bra poäng: Varför ska man springa maraton om man inte kan göra det under 5 timmar? Det finns så många kortare distanser som är lämpligare för en person som inte är bättre tränad.

Resonemanget förutsätter naturligtvis att man vill genomföra sina tävlingar så fort som möjligt...
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#50
21 november 2009 kl 21:55 Redigerad 21 november 2009 kl 21:56
Gilla
Det är ungefär som "Börje" man ser på antikrundan som med besviken blick och hängläpp kan konstatera att tavlan han hade med sig, och som mormors morfars morfars morfars bror simmade med från USA via Island till Ystad och sedan kröp med på alla fyra hela vägen till Haparanda för att sedan cykla tillbaks till skåne och hämta ramen som lossnade vid ilandstigningen, inte var värd mer än en tia och en fimp.
Därmed inte sagt att samma tavla inte gör sig helt fantastiskt i salongen hemma i Haparanda, och därmed inte sagt att grannarna för tusende gången häpnar över den tappre släktingens BEDRIFT vid hemforslandet av tavlan.
Börjes historia kommer alltid att imponera på omgivningen och Börje sover gott om nätterna förvissad om att han ännu en gång fick bjuda på kanelbullar och kokkaffe och vara den där grannen vars släkting gjorde en enorm bedrift för en massa år sedan.
However, tavlan är fortfarande inte en Da Vinci...

Att vara tjugofyratimmarslöpare, det vill säga en idrottsman eller kvinna som lever sitt löparliv dygnet runt och har det för att sätta mat på bordet och för att betala räkningar samtidigt som han/hon drivs av drömmen om att någon gång, en enda gång, få göra det perfekta loppet och vara snabbast av dem alla, är en BEDRIFT långt över femtimmarlöparna som tränar ett par gånger i veckan på vårkanten innan maran i sthlm. De imponerar på släkt och vänner och applåderas på fikarasten, men är inte en Ritzenhein.

Jämförelsen måste alltså göras beroende på vilken kontext bedriften sätts in i.
(Men minns att 3 timmar är alltid snabbare än 5 timmar och fem myror alltid är fler än fyra elefanter.)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#51
22 november 2009 kl 01:14
Gilla
Håller inte riktigt med om att 5 timmars löparen bör springa kortare lopp,
5 timmars löparen ställer upp på marathon, eftersom han är uthållig och tränad för att springa långt, efter min hjärtoperation i februari var min kondision lika med noll, kunde inte gå 50 meter utan att bli andfådd så jag höll på att kvävas, däremot kunde jag gå en mil efter 3 veckor utav intensiv träning, men farten fick vara mycket låg. 135 dagar efter operationen ställde jag upp på 24-timmars i Trollhättan, och klarade 103 km, men ett marathonlopp var helt omöjligt att klara av under 6 timmar. Man kan inte springa fort om inte kroppen får tillräkligt med syre.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#52
22 november 2009 kl 09:43
Gilla
Jag gillade Gurras story, men är lite osäker på vad den visar:

Börjes släktings bedrift blir ju varken större eller mindre av värdet på tavlan. Det som gör att det är en bedrift är hans enorma vedermödor vid hemforslandet av tavlan. Detta menar även Gurra om jag förstår honom rätt?

Ok, så om hemforslandet representerar själva maran, vad representerar tavlan tavlan i så fall? Sluttiden, placering eller värdet på vinstchecken? Eller representerar det helt enkelt bara en tavla?

Att simma över Atlanten är onekligen en bedrift oavsett vem som gör det. Men om vi nu ändrar sträckan till Malmö - Köpenhamn (knappt tre mil om man simmar samma rutt som flygbåtarna gjorde) och ställer upp de osannolika kombattanterna Michael Phelps och Ingmar Stenmark på kajkanten.

Phelps kommer förstås att utklassa Stenmark som enligt egen utsago är en usel simmare. Men om båda kommer fram till en värmande Gammeldansk i Nyhavn, vem har då gjort störst bedrift?

Jag hävdar att det är Ingmar. (Jag kommer i och för sig alltid att heja på Stemmark, oavsett). Anledningen till detta är att han gör något som varken han själv eller så många andra trodde var möjligt. Att Phelps skulle komma fram var däremot självklart. Dessutom fick troligen Stenis ligga i vattnet minst den dubbla tiden.

Faktum är att jag även tror att Phelps skulle se Stenmarks bedrift som större än sin egen, trots alla tusentals timmar han spenderat i bassänger.

Man kan även ägna en tanke åt Svenska Dagbladets Bragdmedalj som år 2004 gick till Stefan Holm. Visst, han tog OS-guld, men det gjorde även Christian Olsson som dessutom vann samtliga Golden League-tävlingar det året. Olssons idrottsliga prestation var större en Holms men Holms bedrift i höjdhoppsfinalen ansågs som hade "bragdstämpel".

Att mäta bedrifter är sålunda en orättvis företeelse men rätt kul och säkert något vi alla ägnar oss åt i stort och smått.
1956 • PARTILLE
#53
22 november 2009 kl 15:04
Gilla
Intressant, men ganska fånig diskussion. Lika fånig som den klassiska diskussionen om var definitionen går för att man skall kalla det för löpning eller jogging.
Jag skulle vilja säga så här: Bedrift = något som en person gör som går utöver den vanliga träningen, där man (enligt omgivningen eller personen själv) gör något som man inte trodde skulle kunna gå att genomföra. Bedriften tycker jag är kopplad till personen och dennes förutsättningar.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#54
22 november 2009 kl 15:12
Gilla
Inte alls fånigt. Det är ju helt naturligt att jämföra. Det är därför jag sysslar med löpning: för att jämföra mig med andra. Vissa är bättre än mig, och många är sämre. Väldigt skönt...och enkelt.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#55
22 november 2009 kl 15:17
Gilla
Stefan har helt rätt!
Idag gläds vi över Kallas framgång i stafetten, hon gjorde det bra, och vi är glada. Men vi kan även beundra Petter Nordtugg, även om hans spurt var mera väntad.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#56
22 november 2009 kl 15:21
Gilla
Gurra! vågar du ställa upp på 24-timmars nästa år,och tävla mot oss långsamma gamlingar ??
csaba
1973 • Malmö
#57
22 november 2009 kl 15:40 Redigerad 22 november 2009 kl 15:42
Gilla
Conny - ett 24 timmar´s lopp är fruktansvärt jobbigt och är en fruktansvärd prestation, men man behöver egentligen inte vara en supervältränad person för att "genomföra".
Eftersom man i stort sätt kan "promenera" igenom loppet.

Ett ultralopp är mycket mer mentalt än kondition. Att uthätda smärta timme efter timme. Det är en annan sorts prestation ;-)
Per Adolfsson
1929 • Hyltebruk
#58
22 november 2009 kl 15:52 Redigerad 22 november 2009 kl 15:53
Gilla
Fel inloggad
csaba
1973 • Malmö
#59
22 november 2009 kl 15:53
Gilla
Jag tror prestation är upp till person till person, vilket som är "störst".

Jag själv känner att jag hadde haft lättare att genomföra ett 24 timmars lopp är att komma ner under 3timmar på en mara.
Det för att jag känner att jag inte har förutsättningarna, men en medeldistanslöpare som kanske är snabb på milen ser det mer otroligt att springa timme efter timme.

Sammtidigt så tycker jag att just ett tidslopp är inget tjoho, eftersom det är inget distans bestämt. Däremot ett ultalopp som Comrades och Spartatlon där man faktist Måste springa distansen på en viss tid (och inte kan promenera hela loppet).
1956 • PARTILLE
#60
22 november 2009 kl 15:54
Gilla
Jag sysslar med löpning för att få en avkoppling och lite harmoni i min så annars stressiga vardag, samt att må bra. Du ser, Gurra! Vi har olika ambitioner. Därför anser jag att diskussionen är fånig (men intressant), för det helo beror på vem/vad man jämför sig med. Vem är det som bestämmer vad en prestation är? För en person kan prestationen ligga i att springa 5 km, för en annan person är det knappt uppvärmnuing. Det jag menar att vi har olika synsätt beroende på i vilken situation vi sälva är i och vad vi har för förutsättningar.
Btw. Jag skall "springa" 24 timmars i Espoo i januari... :-)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.